Ú s t í n/L. - Dvacetiletý Tomáš Káňa odehrál po odchodu z Vítkovic v ústeckém Slovanu 5 utkání. Premiéru v dresu extraligového nováčka si odbyl ve 47. kole v duelu se Spartou Praha, kde nastoupil ve třetím útoku s Adamem Šafferem a Róbertem Krajčim. V dalších čtyřech zápasech dostal příležitost od trenéra Jana Votruby v první útočné řadě se zkušeným Janem Čalounem. První bod do tabulky produktivity si připsal v utkání 49. kola s Třincem za jednu asistenci. Pro zranění vynechal závěrečné utkání základní části v Litvínově. V pátek zahajují Ústečtí Lvi skupinu play out na ledě HC Vítkovice Steel. Zápas bude mít pikantní příchuť pro Tomáše Káňu, který poprvé změří síly proti svému bývalému klubu.

Jen v úvodním utkání jste nastoupil ve třetím útoku a od dalšího zápasu jste se objevil v prvním útoku. Čekal jste, že tak brzo vás trenéři zařadí do elitní formace?
"Byl to rozhodnutí trenéra, že jsem od utkání 48. kola v Karlových Varech nastoupil v první pětce. Doufám, že jsem ho svými výkony k tomu donutil, abych hrál v první pětce. Jinak mně je v podstatě jedno, v které lajně hraji."

Jak na vás zapůsobil nový kolektiv v ústeckém Slovanu?
"Parta v Ústí je v pohodě. Zatím jsem s nikým žádný konflikt neměl a doufám, že ani mít nebudu. Jedině co asi nebylo dobré, že se až do utkání v Litvínově prohrávalo."

V posledním utkání základní části jste nehrál. Jaký byl důvod vaší absence?
"Poranil jsem si tříslo v posledním domácím zápase s Pardubicemi. Trenéři mně řekli než, abych riskoval větší zranění, tak mě nechali odpočívat v Litvínově."

Utkání jste v Litvínově sledoval přímo ze střídačky. Jak jste derby prožíval?
"Byl jsem přímo na střídačce a otevíral jsem klukům vrátka. Jsem součást týmu a nechtěl jsem v Litvínově chybět, přestože jsem nemohl hrát. Výhra mě potěšila. Pro mě a pro kluky to je jen dobře, že se vyhrálo. Snažil jsem se je povzbuzovat na střídačce. Věřil jsem v dobrý výsledek a moje předpověď se potvrdila. Zasloužili jsme si získat tři body a vyhrát v normální hrací době. Jedenáct vteřin před koncem třetí třetiny jsme dostali vyrovnávací branku z dorážky, ale takový je hokej. Potvrdilo se, že hokej se hraje do poslední vteřiny. Prodloužení nerozhodlo a nájezdy to je loterie. Nám vyšly lépe a tím lépe pro nás."

Myslíte si, že toto vítězství může váš tým zvednout?
"Výhra v Litvínově by nás mohla povzbudit. Máme ještě 12 zápasů před baráží, abychom si zvedli sebevědomí. Myslím si, že naše výkony půjdou nahoru."

Od soboty do úterý celý tým absolvoval soustředění arálu Bedřichov ve Špindlerově Mlýnu. Na co bylo soustředění zaměřeno, když jste netrénovali na ledě?
"Celý den jsme byli všichni spolu. Ráno jsme chodili do tělocvičny a odpoledne byla rehabilitace. Hráli jsme převážně míčové hry například fotbal, basket, squash, tenis, stolní tenis. Myslím si, že nám to jen prospělo a hlavně jsme se odreagovali jsme se od tréninků na ledě. Na soustředění jsem se spolu s dalšími novými hráči, co přišli, poznali lépe s ostatními. Kolektiv se určitě lépe utužil a doufám, že se to přenese i na led."

Vítkovice do posledního zápasu bojovaly o play off a podruhé za sebou budou ve vyřazovacích utkáních chybět. Tušíte jaký dopad bude mít neúspěšná sezona pro vítkovický klub?
"Již minulý rok byly Vítkovice ve stejné situaci, kdy poslední zápas se Slavií rozhodoval. Před rokem Vítkovice vyhrály a nepostoupily. Letos kluci prohráli a nepostoupili taky. O to je to smutnější. Co se bude dál dít ve Vítkovicích nedokážu odhadnout. Mám ve Vítkovicích smlouvu do konce sezony a od nového ročníku budu v Americe. Veškeré informace jdou mimo mě."

V pátek poprvé nastoupíte proti Vítkovicím za ústecký Slovan. Budete mít zvýšenou motivaci v utkáních play out s Vítkovicemi a dokázat, že vedení klubu udělalo chybu, že vás pustilo do Ústí?
"Všichni vítkovičtí hráči jsou moji kamarádi. Trochu možná zápasy s Vítkovicemi budou mít pro mě zvláštní náboj. Vítkovice budou pro mě normální soupeř a budu se snažit podat proti nim co nejlepší výkon. Nyní jsem hráč Ústí a udělám všechno proto, abych nad Vítkovicemi vyhrál."

Baráž Ústí nemine a čeká vás ještě 12 zápasů ve skupině play out. Budou mít pro Slovan tyto utkání nějaký přínos, když vašim soupeřům o nic prakticky v těchto zápasech nepůjde?
"Všichni říkají, že play out je formalita. Myslím si, že nikdo v Ústí to tak nebere. My budeme chtít jenom vyhrávat, abychom si zvedli sebevědomí na baráž. I ostatní celky, co budou hrát play out, hrají o prémie a o své renomé. Na lehkou váhu to nikdo brát asi nebude."

V neděli se zapojily do play off 1. ligy i první čtyři celky a určitě budete sledovat další vývoj play off 1. ligy. Kdo by podle vás mohl být případným účastníkem baráže?
"Týmy co hrají špičku 1. ligy, jsou na extraligové úrovni. Je to úplně jedno, kdo bude naším soupeřem v baráži. Stejně budeme muset porazit každého, aby se extraliga v Ústí zachránila. Podle mého názoru se rozhodne o účastníkovi baráže mezi Mladou Boleslaví a Brnem."

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže