Rastislav Špirko. „Modlil jsem se, abysme v závěru zase hloupě neinkasovali." Špirkovy modlitby byly vyslyšeny.">
Ú s t í n/L. - Poslední setkání s Energetiky nedopadlo pro Lvy valně, ze západu Čech se pakovali s jedenáctigólovou nakládačkou. Ve třetím vzájemném duelu Slovan tentokrát ubojoval tři body a největší radost měl po zápase jeho kapitán Václav Novák. „Moc si vítězství proti Varům ceníme," hlásil. V nervózním závěru, kdy vyrovnání hostí viselo ve vzduchu, vzýval vyšší síly i střelec první branky zápasu Rastislav Špirko. „Modlil jsem se, abysme v závěru zase hloupě neinkasovali." Špirkovy modlitby byly vyslyšeny.
Po utkání s Karlovými Vary mezi vyslýchajícími novináři doslova zářil Václav Novák „Každý body pro nás jsou super. Já mám ohromnou radost, ani nevím jak to popsat. Po Znojmu jsme udělali další tři body s Varama. Je to perfektní pocit a musíme šlapat dál,“ rozdával radost ústecký kapitán.

Radost Ústeckých Lvů však na sebe nechala dlouho čekat. V první třetině se Slovan horkotěžko probíjel přes hostující obranné šiky, a když se v úvodu druhé třetiny ujal vedení, za minutu o něj v oslabení přišel. „My se s tím potýkáme dlouho. Děláme zbytečný fauly, jsou to prostě hloupé chyby. V první třetině jsme moc nebruslili, oni nám narušovali rozehrávku, hráli zodpovědnou obranu a těžko se přes to probíjelo. My jsme se trochu unavili, jak jsme se snažili o tlak, tak potom přišly z naší strany zbytečný fauly a háčky. My musíme hrát v pěti a v pěti náš mančaft tu sílu má.“

Obvykle je tým silný i v pěti proti čtyřem hráčům soupeře, ale tento formát dělal Lvům hlavně v první třetině velké problémy, kdy se žlutomodří často ani nedokázali srovnat do přesilovkového postavení. „V první třetině jsme ty přesilovky měli hodně rozháraný. Oni k nám rychle přistupovali, nám skákal puk a honili jsme ho po mantinelech. Ale ve druhý třetině jsme se zlepšili, postavili jsme se a šance jsme měli. V první třetině jsme byli hlavně ztěžklý, ve druhý jsme se rozjezdili a bylo to lepší,“ viděl herní pokrok bývalý Sparťan.

Ústečtí mohli naklonit misku vah na svou stranu na přelomu druhé a třetí části, kdy celých šest minut strávili v početní převaze. Navíc dvě minuty jim v cestě za brankovým úspěchem stáli jen tři hráči Varů, přesto i poté svítilo na ukazateli skóre 1:1. „Prostě to tam nepadá. O tom se můžeme bavit, kdybysme prohráli nebo remizovali. Ale my jsme vyhráli, tak to jde stranou. Samozřejmě že góly z přesilovek 5 na 3 musíme dávat. Zaměříme se na to, potrénujeme, protože přesilovky jednoduše rozhodujou, to není nic novýho.“

Přesilovkové prokletí nakonec v 57. minutě zlomil bombou od modré Andrej Novotný, a nasměroval tak svůj tým vstříc třem bodům. Nakonec však o ně byla v závěru velká mela, to když se v power-play Varů valil na gólmana Přikryla jeden útok za druhým. „Vary byly hodně kvalitní soupeř. O to víc si toho vítězství ceníme. Musíme zvednout hlavu, semknout se a jít dál,“ velí Novák.

Proti Západočechům asistoval ústecký vůdce u obou branek a měrou vrchovatou přispěl k plnému bodovému zisku. „Nejde o moje body, kdybych byl v Liberci, kde jsem byl třetí v produktivitě, tak by mě to těšilo. Teď jsem v Ústí a tady potřebujeme body do tabulky. Všechny svoje body bych vyměnil za další tři pro nás, to není co řešit.“

Pod koučem Votrubou selhala ústecká obrana ve dvou zápasech jen třikrát a může se zdát, že čtyř a vícególové příděly poslední doby jsou zažehnány. „Nevím, jestli je to novým trenérem. Jednoduše se s tím už něco muselo dělat, hodně jsme to řešili v kabině. Hrát zodpovědně a co nejmíň inkasovat, protože vidíte, jak se strašně nadřeme na gól. Když nebudeme dostávat branky a zodpovědně hrát na 0:0, tak nějakej bod urveme,“ je odhodlaný kapitán Novák.

Štírek Rastislav Špirko ani proti Energetikům střelecky neotálel a potvrdil tak fazonu posledních týdnů. „Jsem útočník a ode mě se góly čekají. Jsem moc rád, že takhle můžu týmu prospět. Samozřejmě že mě to těší, ale nejdůležitější je, aby moje góly byly pro mužstvo prospěšné a aby rozhodovaly o bodech,“ přeje si Špirko.

Závěrečný tlak Karlových Varů nutně připomněl obrázky z utkání s Českými Budějovicemi a Spartou, kdy až v posledních sekundách Lvi bodově ostrouhali. „Zlomový moment byl, když Vary nevyužily tu dlouhou přesilovku 5 na 3 ve třetí třetině. Jako s Vary jsme měli podobně rozehrané i jiné zápasy, kdy jsme sahali po bodech, ale pokaždé jsme dostali blbej gól a neudrželi to. Proti Varům už se v závěru na střídačce všichni modlili, abysme neinkasovali a díkybohu jsme to tentokrát udrželi.“

V posledních třech zápasech zatížili hráči soupeře ústecké konto jen minimálně. Je však nutno dodat, že se tak děje s velkým přispěním mužů v maskách. „Snažíme se hrát zodpovědně, ale velice nás podrželi brankáři. Proti Znojmu Volke a na Spartě a teď Bingo, který chytá fantasticky. Byť nám to občas nejde, tak se snažíme hrát vzadu disciplinovaně a pokud se to povede, tak my nějaký ten gól vždycky dáme a to je klíč k úspěchu,“ vidí cestu ke zlepšení slovenský legionář.

Výhra proti Karlovým Varům je ve žlutomodrém podání druhým domácím úspěchem v řadě. Takto povzbuzení míří Lvi po Novém roce za Oceláři do Třince. „Nám ty vítězství samozřejmě psychicky pomáhají, s každým bodem roste v týmu pohoda. Do Třince jedeme podat zodpovědný, disciplinovaný výkon a pokusit se urvat nějaké body.“

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže