Ú s t í n/L. - Konec kapitána v Ústí. Milan Antoš, hráč, který před dvěma a půl lety přišel do klubu, pomohl mu k postupu do extraligy a s nímž se do budoucna počítalo jako posilou managementu, v Ústí skončil. Po včerejším souboji se Slavií bylo prezentováno, že mu klub nařídil klubovou dovolenou. Dnešní forvardova vyjádření v tisku však přiměla generálního manažera věc více objasnit. „Nechtěl jsem se pouštět do nějaké mediální války. Z ní nebude ani jeden vítěz, ale články Milana Antoše v dnešních médiích se vedení klubu velice dotkly. Tvrdí nepravdu a musíme reagovat,“ říká David Šaffer.
V klubu skončil kapitán. Navíc toho času zrovna ve stavu zraněných. Co vás k neobvyklému kroku vedlo?
Včerejší prohlášení znělo, že jsme ho odeslali na dovolenou určenou klubem. Jasně jsem avizoval, že je to interní záležitost klubu. Ovšem tím, že Milan poskytl bezpočet rozhovorů do různých médií, na různé strany, kde tvrdí nepravdu a poškozuje dobré jméno klubu, který mu dal šanci hrát v Ústí, musím jako generální manažer jasně a rázně reagovat. Dnes se dozvídám, že byl údajně bez důvodu vyhozen z klubu. To je vrchol.

Co bylo důvodem dovolené? Je dlouhodobě zraněný a najednou dostane dovolenou…
Začal zasahovat do věcí, do kterých mu nepřísluší. Zneužil mojí důvěru a určitou pravomoc. Jeho počínáním došlo k destrukci morálky mužstva.

Můžete být trochu konkrétnější?
Byl vytipován a osloven jako možný budoucí sportovní manažer našeho klubu, samozřejmě po ukončení aktivní kariéry. On však tuto funkci začal vykonávat bez mého vědomí už v tuto chvíli. Neunesl roli kapitána a kabina se rozdělila na dvě party. Sám pak nebyl schopen situaci řešit.

Jak si mám představit, že začal vykonávat práci sportovního manažera? Znamená to, že chodil za hráči a tomu říkal: Ty tady budeš hrát, tebe si tu nechám. Jinému zase ty tu nebudeš hrát, až já budu sportovní manažer, přivedu sem někoho jiného…
V podstatě jste to řekl přesně.

Je asi měsíc zraněný. Jakým způsobem se nyní u klubu pohyboval?
Měli jsme za to, že jeho přítomnost je ku prospěchu klubu. Byl kapitán. Ale záhy jsme zjistili, že skutečnost je opačná. Kdy, přiznám se i v dobré víře, byl vpuštěn na střídačku v Karlových Varech. Od té chvíle však začala mít spousta hráčů špatný pohled na jeho chování a vůbec fungování v kabině.
Začalo to ale už v Budějovicích, kdy po prohraném a nevydařeném zápase prohlásil, že druhý den půjde „nahoru“ za mnou a všechny tady vyhází. Což jsme se dozvěděli ve chvíli, kdy byl odloučen od týmu.

Nemohlo takové prohlášení být třeba řečeno v emocích?
To si jako hráč nemůže absolutně dovolit, tady jdou emoce stranou. Prohlásit: Půjdu nahoru za manažerem a všechny vás tu vyházím…
Znovu opakuji, že jsem se nechtěl pouštět do nějaké mediální války. Z ní nebude ani jeden vítěz. Nikdy jsem vůči veřejnosti neventiloval interní záležitosti klubu. Dohadovat se s hráči přes média není můj styl. Ale Milan Antoš tvrdí nepravdu a my musíme reagovat. Jeden den prohlásí, že v kabině byly dvě party. Druhý den tento výrok neguje, a v rozhovoru tvrdí, že je to blbost a že to jsou spekulace. Tomu nerozumím a je vidět, že situaci opravdu neměl pod kontrolou a nezvládl jí.

Jaká vypadá situace s dalšími hráči?
Klimt byl poslán na hostování do konce sezóny do Brna. Došlo k určité dohodě. Roli hrály sportovní výsledky, ale i zčásti kabina. U Tomáše Ficence (bude v Jihlavě) se dá říct, že šlo o sportovní výkony.

Jak na nynější rozhodnutí reaguje kabina? Tým je poslední a potřebuje zabrat.
Vedení, včetně trenérů dnes mělo asi hodinový pohovor s hráči, kde jsme trochu uvolnili atmosféru. V tu chvíli se v kabině vyříkalo spoustu konkrétních věcí mezi konkrétními hráči. Cítíme, že se pročistil vzduch, a to by měl být ten správný impuls.

Znamená to tedy, že mužstvo je uzavřené. Kdo je nyní v Ústí, má důvěru a bude se snažit zachránit extraligu?
Je to jediný a jasný cíl. Zaznělo to od všech přítomných hráčů. Každý měl možnost se vyjádřit. Svorně zaznělo, že jdou do boje za záchranou extraligy v Ústí nad Labem.

Poslední zápas navíc odehrál Petr Míka, znamená to, že se vrací do týmu?
Trenér Vladimír Evan se na něj byl podívat na několika zápasech. Petr ho přesvědčil, že jeho výkony mají stoupající tendenci, že nám může pomoci. V tuto chvíli, kdy odešli dva útočníci. Zatím na jediný zápas a uvidíme, jak dál.

Takže platí, že pokračují jeho střídavé starty v Mostě?
Určitě.

Do týmu přišel útočník Havel. Jak vypadá situace kolem Pajiče, případně dalších posil?
Story Pajič se táhne delší dobu. Vše stojí a padá na klubu HC Vrchlabí. Vrchlabí má vůli s námi jednat, ale zatím jsme nenalezli dohodu. Vzhledem k tomu, že Rok Pajič je jejich nejlepší hráč, je to i pochopitelné. Jednání budou i nadále pokračovat.

V posledním zápase se jako kapitán objevil Václav Novák. Je to definitivní skutečnost? Byla to volba trenérů?
Definitivně. V první fázi byl jmenován trenéry. Při dnešním pohovoru se měli možnost všichni hráči vyjádřit. Zaznělo jednomyslně: Ano, my chceme kapitána Vencu Nováka.

Není to zvláštní, hráč přijde před pár týdny a hned začne dělat kapitána?
Není to zvláštní. Václav Novák je vynikající hráč. Má za sebou výbornou zkušenost z Liberce, kde v době výluky dělal kapitána i hvězdám NHL. Má zkušenosti s prací s týmem. Myslím si, že je to dobrá volba.

Do té doby byl kapitánem David Pazourek. Včera se však navíc z elitní řady přesunul až do čtvrté. Jak to vzal?
To se ptejte spíše jeho. Určitě to ale není nějaká degradace. David Pazourek dostal céčko přechodně, v situaci po zranění Milana Antoše. Nyní vyjádřil touhu hrát v Ústí. David má mou i trenérovu důvěru. Chceme, aby tu hrál.

Do jaké míry myslíte, že měli uvedené aktivity Milana Antoše vliv na výsledky?
Má chyba je, že jsem mu dal takovou důvěru a pravomoc. On důvěru neunesl a jeho působení směrem k hráčům přesáhlo určité hranice. Hráči jsou od toho, aby hráli, trenéři trénovali, maséři aby masírovali a vedení, aby vedlo a řídilo.

Bude to pro vás zkušenost do budoucna?
Ze všech těchto kroků, stresů a situací, které vznikly a budou vznikat, se snažíme ponaučit. Uděláme vše pro to, aby tu extraliga zůstala.

Trenéři mají důvěru i nadále?
Mají plnou důvěru vedení klubu.

Nedostali bodové ultimáta, případně nutnost tabulkové postavení v určitém časovém horizontu?
Měli jsme za to, že chyba je v trenérech. Přišel však za mnou Vláďa Evan a sdělil mi, pokud je jeho osoba to, co je špatně v klubu, tak odstoupí! Tzn. že pokud jeho působení resp. nepůsobení v týmu bude impulsem pro zlepšení výsledků, je schopen složit funkci sám. Já si myslím, že to bylo velice férové a dokazuje to určitou osobní statečnost, ale hlavně srdce pro klub. Naštěstí jsem posléze zjistil, že problém není v trenérech.
Opakuji. Mají plnou důvěru. Ale celý tým má jisté ultimátum. Pokud do 2. ledna 2008, do utkání s Třincem nezíská alespoň 10 bodů, přistoupíme k dalším krokům.

Zmínil bych opět odchody trenéra Hynka, Marka Ivana. I v minulosti byly některé konce hráčů např. Jankových nebo Hodka poněkud zvláštní a nestandardní. Není toho už trochu moc? Mají všechny tyto odchody společného jmenovatele?
Takový je hokejový život. Všechny odchody, které jste zmiňoval, nikdy nevedly ke kroku směrem dolů. To je možná ten společný jmenovatel. Klubu prospěly, byly impulsem a klub šel nahoru. Člověk není bůh a nedokáže hodnotit vše správně. Předesílám, že v podobné situaci se mohu ocitnout z hodiny na hodinu i já. Nikdo nejsme nenahraditelný. To přiznávám, ale dodávám, že nesu společně s trenéry plnou odpovědnost. A překvapuje mne otázka, jestli těch odchodů už není moc. To nelze takto interpretovat. Veškerá dosavadní rozhodnutí vedla ku prospěchu klubu. A jestli je rozhodnutí ohledně odchodu Milana Antoše z klubu správné nebo špatné, to opět ukáže čas.

Souhlasím, že po nich se klub nikdy nedostal níž. Ale zase byly podnětem spekulací a dohadů.
Každé konání má svoje odpůrce a příznivce. Taková je podstata bytí. Ale spekulace budou vždy, takový je život.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže