Ú s t í n/L. - Sedm zápasů mají za sebou Ústečtí Lvi v premiérové sezoně v nejvyšší české soutěži. Zatím si vedou statečně, vybojovali sedm bodů. Na druhou stranu dvakrát vyhořeli, když půltucet branek inkasovali v soubojích s Českými Budějovicemi a Libercem. „Nedostáváme góly až tak, že by nás někdo přehrál. Opticky to třeba někdy vypadá, že jsme v obranné třetině, ale to se hraje po rozích. Bingo (brankář Přikryl – pozn. red.) má o střelách přehled. Problém je, že dostáváme hodně gólů, když jsme v držení kotouče. Když jsme zformovaní, děláme minimálně chyb,“ všímá si trenér Vladimír Evan.

„Chybujeme, když se snažíme hrát útočně. Nestačíme se vrátit do ideálního tvaru. To se pak projeví zkušenosti naší první lajny, vyhoví si. Bude trvat než zkonsolidujeme, hlavně po chybách tak, aby jeden za druhého včasně zaskočil,“ doplňuje ústecký kouč.

Z úvodních sedmi kol jste získali sedm bodů, což asi řekne více než současné postavení v tabulce. Jste s takovým bodovým přísunem prozatím spokojení?
Jsme rádi, že je máme. Znamená to bod na zápas. Ale umístění v tabulce je pro nás důležité. Protože jestli s 50 body budeme 11. a zachráníme se, je to úspěch. Jestli se stejnými body budeme poslední a spadneme, bude to neúspěch. Postavení je strašně důležité.

Rád bych poděkoval všem. Těm, co tady byli už loni, stejně tak i těm, co přišli. Dělají maximum pro to, extraligu v Ústí udrželi. To si musíme všichni uvědomit, že jiný cíl není a pokud tabulka skončí tak, jak je, budeme šťastní. Ale pozor! Všechna mužstva jsou ve střehu. Nevěřím tomu, že týmy jako Kladno, Třinec nebudou dělat něco s tím, v jakém jsou postavení. Musíme být připravení na všechno, na to že mužstva začnou posilovat a na to musíme také reagovat.

Předloni Kladno a loni Plzeň, které skončily předposlední získaly 53, resp. 63 bodů. S kolika body kalkulujete, že bude stačit na záchranu?
Při vyrovnanosti soutěže se body rozptýlí. Za určitých okolností by bod na zápas mohl stačit, ale myslím, že je to málo. Myslím, že bude třeba uhrát 60 bodů. Jenže je třeba si uvědomit, že poslední čtyři týmy pak ještě hrají nadstavbu o sestup, takže veškeré počty dopředu jsou zbytečné. Můžete mít po základní části náskok čtyř bodů a stejně o něj můžete ještě přijít... Nyní hodnotíme sedm zápasů. Nevstoupili jsme do soutěže špatně. Spousta lidí asi čekala, že Ústí bude nyní poslední a bude koukat kolika bodovou ztrátu zespoda pobere. Uvědomujeme si však, že nás čeká těžká sezona.

Dá se po sedmi kolech z postavení týmů v tabulce už vyčíst, s kým se bude bojovat o záchranu?
Nějaké náznaky tu jsou. Spíš se ale potvrzuje, kdo bude nahoře. Ta mužstva, která byla pasovaná za favority tam, mimo Pardubic, jsou – ať jsou to Budějovice, Liberec, Slavia, Sparta. A až začnou Pardubice hrát doma a začne jim chytat Lašák, dostanou se jistě výš. Celkově se domnívám, že se spíše utrhne první pětka, šestka týmů od zbytku.

Co se týče soupeřů, hratelný je každý. Asi to nebude o tom, že budeme chtít někoho přehrávat. Máme určitou typologii hráčů a musíme hrát herním stylem, který těm hráčům vyhovuje. Nemůžeme hrát hurá hokej. Ale jsme schopni hrát s každým. Pokud nedostaneme brzy branku a naopak se třeba sami ujmeme vedení. Možná byla jisté euforie po Kladnu, že porazíme i Znojmo. Pravda, mohlo se to stát, ani jsme od toho nebyli až tolik daleko, ale je třeba přiznat, že mají kvalitní kádr a tady to ukázali.

Z dosud odehraných zápasů mi však připadalo, že konsolidované týmy jako Liberec nebo Budějovice půjdou porazit o mnoho hůř než jiné... Není prohlášení, že můžete porazit kohokoli příliš sebevědomé?
Nehlásíme, že budeme celou sezonu porážet Spartu. Ale porazit se dá. Uvědomujeme si, že každý bod je důležitý. A na druhou stranu je pro nás zase cennější vyhrát na Kladně než třeba s Budějovicemi... Ale abychom se zase specializovali na nějaké soupeře, to nemá cenu. Musíme se snažit bodovat proti komukoli a bodovat jakkoli. Znovu opakuji, že každý bod má svou cenu. A my se učíme i neúspěchem.

Připadalo mi, že první, dejme tomu, čtyři zápasy jste celkem rovnoměrnou porci času na ledě věnoval všem hráčů. Posílal všechny pětky i na přesilovky. Nyní už začínáte víc koučovat, víc hráče točit...
Měli jsme nějak připravené pětky. Různými zraněními se nám zase rozpadaly. Na přesilovky potom chodí pětky, kterým se daří. Ze začátku jsme zkoušeli i jiné. A je rozdílné jít na přesilovku v Liberci za rozhodnutého stavu, nebo za stavu 1:1. Přesilovky jsou obrovská zbraň. Počet vyloučených máme podobný jako ostatní mužstva. A po sedmi kolech jsme za Libercem a Budějovicemi třetí nejlepší ve využití přesilovek. Nechceme to přeceňovat, vždyť jsme tu dvakrát dostali gól, když byl soupeř ve třech. Kdybychom je nedostali, mohli jsme mít i bodů víc. Přesto myslím, že 20%-ní využití přesilovek je vysoká hranice. My máme 18,7%. Znovu zdůrazňuji: Nechceme to přeceňovat, ale po sedmi kolech je to dobré.

Jak jste tedy spokojen s výkony jednotlivých formací?
V současné době to stojí na první pětce, která mužstvo táhne. Ovšem my jsme tu situaci oproti jiným mužstvům měli těžkou v tom, že ostatní jsou konsolidovaní. Minimálně deset, dvanáct hráčů se jim nemění. Pouze se doplňuje, případně pouští hráči, kteří nesplňují požadavky. My jsme měli určité možnosti a vybírali hráče, kteří sem chtěli jít pomoci extraligu udržet. Zatím to splňují. Někomu se daří víc, někomu méně a jenom věříme, že se i dalším začne dařit a začne to padat i někomu jinému než jen první pětce. Než si ten tým sedne netrvá týdny nebo měsíce, ale i léta. To je případ třeba Budějovic nebo Karlových Varů.

V Ústí za poslední léta nebylo zvykem, že by se někdo pohyboval nahoře ve statistikách. Nyní jsou hodně vysoko Pavel Janků s Davidem Pazourkem. Čím to, že tolik vyčnívají? Může být problémem právě nesehranost ostatních formací proti první, která spolu hraje prakticky od jara?
Určitě. Je jediná, která zůstala pohromadě od loňska. Ve druhé, která byla složná s Honzou Čalounem, jsme zase museli začít po jeho zranění hledat a trochu se klukům přestalo dařit. V posledních třech zápasech se jeví dobře složení Klimt, Martinec, Špirko. Ještě by chtělo, aby se střelecky někdo přidal. Věříme tomu.

A k tomu bodování. Skutečně ani v první lize jsme neměli nikoho ani v první dvacítce. David s Pavlem vstoupili do sezony parádně a výborně je doplňuje Milan Antoš, který odvádí kus černé práce. Namátkou když si vzpomenu na čtvrtý gól na Kladně. To byla vyloženě jeho práce. Za bránou zablokoval dva hráče a Pavel Janků posunul puk před branku. Kluci si rozumí. Je třeba, aby tam někdo odváděl černou neviditelnou, pro diváka neviditelnou práci.

Nyní vás čeká náročný program, měsíc budete hrát třikrát týdně. Myslíte, že právě nejstarší hráči zvládnou pokračovat v takových výkonech?
Je to těžké. Daří se jim. Co se týče fyzičky, třeba Pavel Janků je připravený jako pětadvacetiletý kluk. Je příkladem toho, jak se o sebe má profesionál starat i v létě všechno absolvoval, nic mu nedělá potíže. Z toho bych strach neměl. Ale může se sát, že se jim přestane dařit herně a je potřeba, aby je někdo napodobil a přiblížil se. Do sezony jsme s tím šli, že budeme mít vyrovnaný tým. Zatím je pravda ta, že je to hodně na první pětce.

Poslední zápasy zase nehrál Jan Klobouček, sestavou se propadá Róbert Liščák, který naposledy končil ve čtvrté pětce...
Honza Klobouček před Kladnem přišel, že ho bolí záda. Chceme, aby hráli jen na 100% připravení hráči, tak jsme ho nechali odpočívat. Vítězná sestava se nemění, takže pak nehrál. Co se týče Róberta, začal ve formaci s Čalounem a Mrázkem. Vypadali dobře. Po zranění Čalouna se mu nedaří, jak si představujeme, určitě ani jak si představuje on sám. Není v optimální formě. Věříme, že se mu vrátí. Může to padnout na každého hráče. Samozřejmě, když dlouhodobě formu nemá, tak musí hrát ti, kteří ji mají lepší. Věříme však, že se zvedne a bude stejně platný jako v loňské sezoně.

Další jméno, Jan Heřman, dosud se mockrát v sestavě neobjevil. Pak nastupoval v Mostě...
Nyní je v Mostě, ale chceme ho zapracovat do sestavy. Zřejmě už teď proti Spartě, aby ukázal, jestli mu pár zápasů v Mostě zvedlo sebevědomí. Musí se poprat o místo v sestavě.

Obránců máte nyní osm, devátý Hořava zůstává zraněný?
Petr Hořava už je v pořádku, proti Spartě nastoupí. Rozhodneme se, kdo bude odpočívat.

Jak vypadá zdravotní stav dlouhodobých marodů Kloze a Čalouna?
Klozákovi sundávali závěs na ruku, začne rehabilitovat a Honza Čaloun, pokud vše dobře dopadne, by měl být k dispozici v prosinci.

STATISTIKY PO 7 KOLECH EXTRALIGY

Obránci

Z G A B +/- TR
Novotný Andrej 6 1 1 2 1 2
Evan Jakub 6 0 2 2 1 16
Vágner Martin 5 0 1 1 2 0
Houdek Tomáš 6 1 0 1 -3 4
Zeman Jiří 6 1 0 1 -4 8
Hořava Petr 4 0 1 1 -4 0
Zápotočný Daniel 7 0 0 0 -2 16
Ficenc Tomáš 7 0 0 0 -2 4
Pojkar David 6 0 0 0 -3 2

Útočníci

Z G A B +/- TR
Pazourek David 7 4 3 7 1 6
Janků Pavel 6 4 3 7 2 0
Antoš Milan 7 1 2 3 3 8
Martinec Tomáš 5 2 1 3 0 2
Špirko Rastislav 6 1 1 2 0 0
Klimt Tomáš 7 1 0 1 -2 4
Hašek Jiří 7 1 0 1 -2 20
Liščák Róbert 7 0 1 1 -6 8
Klobouček Jan 5 0 0 0 -1 2
Míka Petr 7 0 0 0 -1 4
Nedorost Andrej 5 0 0 0 -2 6
Šaffer Adam 5 0 0 0 -3 0
Heřman Jan 2 0 0 0 -3 2
Mrázek František 7 0 0 0 -6 10

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ústí nad Labem - Jak jsme Vás již informovali začátkem března ohledně nové identity A-týmu, který v nové sezoně bude vystupovat pod názvem HC Slovan Ústečtí Lvi a zároveň bude mít vlastní webové stránky a sociální sítě. Je potřeba dodat, že stávající web slovanusti.cz, facebookové a instagramové stránky se budou věnovat dění kolem mládeže Slovanu. Budeme Vás informovat podrobně o dění kolem mladých nadějích Slovanu a celkové práce všech trenérů a lidí kolem mládeže.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže