Ú s t í n/L. - Sezona 2007/2008 klepe na dveře. Za 24 hodin se začnou psát první extraligové řádky historie ústeckého Slovanu. K premiérovému utkání v nejvyšší soutěži se Ústečtí Lvi postaví na led Liberce, s nímž se dvakrát potkali v Tipsport Cupu. Ústečtí mají speciálně za druhý duel Tygrům co oplácet. Ústečtí Lvi startují extraligu v Liberci ve čtvrtek 13. září v 17:30 hod.
Tygři v reprezentaci

Svou další sezonu pomalu zahájil také český národní tým, jehož kouč Alois Hadamczik na úvodní dvě utkání proti Německu povolal také tři liberecké hráče. Gólman Milan Hnilička nastoupil až v karlovarské odvetě, která se českému týmu povedla nepoměrně více než první utkání v Ústí. Do 58. minuty držel Hnilička stav 4:1, na konečných 4:2 upravili Němci proti právě vystřídavšímu Lukáši Mensatorovi.
V obraně se objevil Jiří Hunkes, odehrál obě utkání, nicméně v prvním duelu byl jedním z hříšníků, jejichž trestů využili Němci v dvojnásobné přesilovce ke kontaktní brance na 1:2. Pro druhého vyslance liberecké obrany Lukáše Zíba nebyl dvojzápas s Německem reprezentační premiérou. Po utkáních s mužstvem Uwe Kruppa čítá jeho bilance v národním dresu dvanáct duelů.

Opory mužstva

Jedničkou mezi tyčemi liberecké branky je jednoznačně Milan Hnilička. V přípravě dostal v brance Tygrů dostatečný prostor také Michal Fikrt a jednou si zachytal junior Michal Nedvídek, ten ovšem zamířil na hostování do Třebíče. Hnilička navíc v květnu podepsal dvouletý kontrakt.
Mezi nejvýraznější obránce patřil v loňském ročníku extraligy Valdemar Jiruš. Někdejší hráč Kadaně, bývalý Sparťan a nyní již čtvrtý rok pevná součást liberecké obrany, obsadil třetí pozici mezi beky v produktivitě a zároveň v hodnocení +/-, čímž potvrdil svou stabilní výkonnost. Do desítky nejproduktivnějších obránců ligy se vešel i Lukáš Zíb. Dlouholetá opora Českých Budějovic se loni desetkrát podívala do národního celku, kde nastřílela pět branek. Výbornou střeleckou formu si držel Zíb i v lize, jeho patnáct branek nestačilo jen na kladenského beka Martina Ševce. Liberecký odchovanec Jiří Moravec sice neohromuje střeleckými statistikami, jeho síla tkví především v precizní obranné činnosti, v níž podle hodnocení +/- patří dlouhodobě k absolutní extraligové špičce.
Elitní extraligové forvardy mužstvo Liberce postrádá, nicméně disponuje několika velice kvalitními jmény. Střeleckou jedničkou Liberce v minulé sezoně byl Václav Pletka, bývalý hráč Třince si své odehrál i v reprezentačním mužstvu. Loni dostal pozvánku ke dvěma utkáním reprezentace Jan Víšek. Liberecký odchovanec, který se protloukal štacemi v 1. i 2. lize, se před dvěma lety pevně usadil v liberecké sestavě a v uplynulém ročníku byl druhým nejproduktivnějším Tygrem základní části. Vůbec nejvíce bodů z libereckých hráčů nastřádal za loňskou sezonu Leoš Čermák, více než půlku si jich však připsal během hostování ve Slavii. Jakýmsi doyenem tygří ofenzivy je třiatřicetiletý Václav Novák, který v přípravě zažil pravé střelecké obrození. Dlouhodobá sparťanská akvizice načíná v Liberci již svou šestou sezonu.

Příprava

K prvnímu přípravnému utkání naskočili Tygři koncem července na kladenský led. Severočeši dotahovali ztrátu 1:3, nakonec těsně podlehli domácím 3:4.
Po duelu na Kladně se Liberec octl ve víru Tipsport Cupu, který zahajoval v Holešovicích proti mistrovské Spartě. Liberec se po rychlém vedení dostal do dvougólové ztráty, branka Hunkese na 3:3 nakonec posunula oba celky do prodloužení, po němž ještě musely přijít na řadu samostatné nájezdy. V penaltové loterii měl jako jediný šťastnou ruku Sparťan Melichárek a rozhodl tak o dvou bodech pro svůj celek. Liberec ztratil i další utkání v Chrudimi proti Pardubicím, které po dvoubrankovém náskoku nakonec uhájily vítězství 2:1. Severočeši brali všechny body až doma proti nováčkovi z Ústí (3:2), v odvetě proti Moelleru pak rozhodli zápas ve svůj prospěch v prodloužení brankou na 3:2. Poslední dvě utkání Tipsport Cupu sehrál Liberec v exhibičním tempu. Pražské Spartě nadělil před domácími fanoušky šest gólů a v Ústí zle vyučil extraligové benjamínky rovněž šesti brankami, navíc podtrhnutými čistým kontem. Jen vinou horší vzájemné bilance s Pardubicemi nepostoupili Tygři do dalších pohárových bojů.
Před poslední dvojicí utkání Tipsport Cupu si Liberec odskočil na čtyřdenní zápasové turné do Švýcarska. Jedinou výhru zaznamenali Severočeši hned na úvod proti SCL Tigers, kterým nastříleli sedm branek. Pomyslný bod si poté připsali ještě proti celku Ambri Piotta za remízu 3:3, utkání s Davosem (0:6) a Basilejí (1:2) se však už odehrávala podle scénaře domácích celků.
Přípravu uzavřeli Tygři třemi zápasy se zástupci 1. ligy. Nejlépe proti Liberci obstála Mladá Boleslav, která s hosty z Liberce uhrála plichtu 2:2. Následně si Liberec dokázal poradit s Vrchlabím (5:2) i s Berounem (4:2).

Marodka

Během přípravy začalo ze soupisky Liberce postupně odpadat jméno za jménem, při odjezdu na švýcarské turné musel Liberec nechat doma pět hráčů základní sestavy. Do Švýcarska se nepodívali útočníci Lukáš Pabiška, Václav Pletka, Ctibor Jech, Lukáš Vantuch a obránce Jiří Moravec. Zcela fit nebyli ve Švýcarsku ani forvardi Leoš Čermák a Petr Šachl.
Přicházející sezona nakonec nezastihla ve zdraví tři hráče. Václav Pletka si zraněný křížový vaz v koleni bude léčit přibližně do konce listopadu, Petra Šachla pustí na led zraněný nárt začátkem října a Lukáš Vantuch by se měl po zranění obličejových kůstek objevit na hřišti v půlce září.

Vzájemné zápasy

příprava 2007
Liberec - Ústí 3:2 report
Ústí - Liberec 0:6 report, preview

Sestavy z posledních zápasů

Liberec: Hnilička - Žabka, Zíb, Hunkes, Holub, Moravec, Jiruš, Derner, Kočí - Novák, Pabiška, Procházka - Klimenta, Plodek, Víšek - Čermák, Kašpařík, Jech - Dušek, Špaček, Hruška.

Ústí n. L.: Přikryl - Houdek, Evan, Zeman, Hořava, Ficenc, Pojkar, Zápotočný - Janků, Pazourek, Antoš - Heřman, Liščák, Mrázek - Šaffer, Špirko, Klimt - Klobouček, Míka, Hašek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže