Ú s t í n/L. - Jen pár dní a sportovní sen Ústečanů se začne naplňovat. Hokej ve městě povýší na extraligovou úroveň a ve čtvrtek utkáním v Liberci začne Slovan Ústí psát nejrůžovější kapitolu své dosavadní historie. V neděli pak Zlatopramen aréna bude hostit premiérové extraligové střetnutí. V hlavách Ústečanů se rojí otázky, zda-li klub bude nejvyšší konkurenci stačit. Cíl je jediný: záchrana. „Podřídíme tomu všechno, uděláme pro to maximum,“ slibuje generální manažer Lvů David Šaffer.
Poslední roky bývala česká nejvyšší soutěž velmi vyrovnaná. Jen poslední dvě sezony měla jediného odpadlíka – Vsetín. Ten však letos neobdržel licenci a soutěže s největší pravděpodobností bude bez něj. „Vsetín? To vůbec neřešíme. Situace je taková, jaká je. Můžu na rovinu říci, že nikdo z extraligových klubů neví, kdy se do takové situace může dostat, ale já se koukám do budoucna a Vsetínem se nyní nijak nezatěžuji,“ odmítá David Šaffer spekulovat o možnostech případného vrácení šestinásobného mistra do ligy.

Radostné očekávání věcí příštích kalí Ústečanům až příliš velký počet zraněných a nemocných plejerů. Za poslední dny vypadli ze sestavy z různých důvodů postupně Jan Kloz, Tomáš Martinec, Andrej Novotný, Jan Čaloun, Martin Vágner, problémy měli Adam Šaffer a Petr Hořava. „Generální manažer si nemůže stěžovat na zranění. Je to realita, která potkává každý tým. Záleží na tom, kdy tato zranění přijdou. Nám se dva roky zranění a nemoci docela vyhýbala. Teď to přišlo naráz. Honzy Čalouna je samozřejmě škoda, ale musíme se tomu postavit čelem. Začínáme extraligu ve složení, které máme, a uvidíme.“

Těžko soudit, jak vysoko bude kádr ústeckého nováčka v soutěži útočit. Srovnání přinese až samotná soutěž. Z odehrané přípravy se moc usuzovat nedá. Ústečtí v soubojích s extraligovými týmy jen dvakrát zvítězili. Vždy těsně a vždy díky účinné defenzivě. Jenže v soutěži by sedm získaných bodů z devíti zápasů znamenalo velké starosti (loni předposlední Plzeň v 52 zápasech dosáhla na 63 bodů). Co by pak následovalo? Mohl by se začít výrazně měnit kádr? „Taková možnost připadá v úvahu ve chvíli, kdy zjistíme, že hráči nemají takovou výkonnost, že nesbíráme body. Je to jeden z možných scénářů,“ připustil Šaffer připravenost na nejhorší. „Ale znovu opakuji s tímto týmem začneme, tomu věříme a uvidíme. V říjnu třeba zjistíme, že realita je jiná a my budeme muset situaci okamžitě řešit. Rozdíl mezi první ligou a extraligou cítím v tom, že v první lize stačily řešit problémy během týdne, čtrnácti dnů, v extralize musíte učinit rozhodnutí třeba za jeden den. Situace se musí analyzovat daleko rychleji a následně reagovat daleko rychleji,“ přemýšlí manažer.

Poslední roky byli hráči i fanoušci zvyklí na samá vítězství. Za čtyři porážky po sobě se měnil trenér. Jak v roce 2004 Jindřich Setikovský, tak letos na jaře Pavel Hynek. „Vůbec bych to nesrovnával s koncem první ligy. V tuhle chvíli nechci vůbec předjímat. Je to úplně jiná situace. V první sezoně máme jasný cíl: udržet ligu,“ zopakoval Šaffer.

A jak David Šaffer na historickou sezonu těší si poslechněte v audio nahrávce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže