Ú s t í n/L. - Poslední zápas Tipsport Hockey Cupu se ústeckým hokejistům nepovedl. Poté, co předchozí zápasy končily těsnými výsledky, dostali Lvi lekci od Bílých Tygrů. „Liberec nás přehrával, hráli jsme špatně. Byl to takovej zápas, kdy se nám nic nevydařilo,“ prohlásil po šestigólovém výprasku nejzkušenější hráč na ledě, Pavel Janků. První zápas za Ústecké Lvy odehrála i nova posila týmu, slovenský forvard Rastislav Špirko.

Po první třetině, kdy byl vidět na ledě jen jeden tým, bylo skóre pro Ústecké ještě příznivé. I přes poměr střel 5:23 inkasovali Lvi pouze jednou. Poté však Liberec rozjel svůj gólostroj. „Prokázali svou kvalitu a když nám to tam napadalo, tak už bylo hodně těžký hrát,“ říká Pavel Janků. Na hráčích bylo vidět, že by rádi vstřelili alespoň jeden gól, ten večer se však nedařilo vůbec nic. „Chtěli jsme to dohrát se ctí, trošku to zkorigovat, ale takovej zápas se hraje vždycky špatně,“ pokračuje hráč s desítkou na dresu.

Liberci se takovéto výsledky podaří celkem často, naposledy to odnesla den před tím pražská Sparta, které inkasovala taktéž šestkrát. V loňské sezóně si hned několik týmů z Tipsport areny odvezlo podobný výsledek. Třeba Slavia inkasovala sedmkrát, v zápase s Litvínovem se diváci dočkali populární desítky. „Liberec vyhrál teď dvakrát v základní části extraligy a to hovoří za vše. Je to vynikající tým,“ uzavřel Janků.

V ústeckém dresu si odbyl premiéru Rastislav Špirko, nová akvizice ze Slovenska. „Původně jsem byl dohodnutý se Vsetínem. To dopadlo, jak to dopadlo. Takže jsem se snažil najít jiný extraligový klub, přišla nabídka z Ústí, dohodli jsme se a já jsem rád, že tu můžu být. Budu se tu snažit odvést co nejlepší práci.“

On sám by si však asi přál lepší debut v novém týmu. „Tak určitě by bylo lepší, kdyby se vyhrálo. Důležité bude hrát líp v lize, ale zatím jsem tu spokojený. Kluci v týmu mě dobře přivítali a všechno je na dobré cestě. Doufám, že to půjde.“

Co tento třiadvacetiletý forvard věděl o ústeckém týmu? „Věděl, že jsem, že se tady teď postoupilo do extraligy, že je tady euforie, hodně fanoušků, dobré zázemí, takže uvidíme, jak to bude vypadat v sezóně.“ Odchovanec hokeje v Martině začal v lajně s Kloboučkem a Slížkem, v průběhu zápasu ho však trenéři přiřadili k Čalounovi a Liščákovi. „Je mi jedno, s kým hraju. Snažím se na ledě odvádět stoprocentní práci, každé střídání hrát naplno. Jsem hráč do kombinace, takže hra s Robem Liščákem a Honzou Čalounem, kteří už mají něco za sebou, mi určitě vyhovovala. Je to zatím jen příprava, ale já se budu snažit hrát co nejlépe, uvidím, v jaké lajně skončím,“ řekl Rastislav Špirko.

„Určitě dneska předvedl, že to je výbornej hokejista, hlavně pak v lajně s Honzou Čalounem, tam se ukázal ve výborném světle,“ netajil spokojenost s hráčovým debutem trenér Vladimír Evan.

A jak se tento šikovný forvard objevil v Ústí? „My jsme o Rasťovi věděli, my jsme hledali nějakého hráče v téhle generaci. Líbil se nám Vondráček z Hradce, tak jsme hledali podobný typ a myslím, že se nám to povedlo.“ S Rasťou už se trenér setkal dříve: „Já jsem ho viděl hrát za sedmnáctku, za osmnáctku, je stejný ročník jako Tomáš Kolafa, Kuba Langhammer a můj syn, ale v tom věku se to těžko hodnotí. Pak odešel do Ameriky.“

A jak Evan hodnotí páteční zápas? „Tak já myslím, že takhle se hraje extraliga. My jsme měli tragickou první třetinu. Paradoxně, když jsme se trošku zvedli, tak jsme tam inkasovali pět branek. Jak vám takhle uteče začátek, tak už s tím nic neuděláte, to je prostě extraliga.“

Zápas zhodnotil i jeho protějšek, trenér Dušan Gregor: „Výsledek hovoří o nějaké jednoznačné záležitosti, ale já si myslím, že až takové to nebylo. Úvod zápasu jsme měli dobrý, vyhráli jsme první třetinu 1:0, ve druhé nám tam spadlo všechno, na co jsme sáhli.V té třetí už se to spíš dohrávalo na to, aby se nikdo nezranil“ a pokračuje: „Ústí bude nepříjemným soupeřem a my je máme hned v prvním kole doma, takže s tím výsledkem tady jsme spokojení.“

Po dvou letech se na ústecký led vrátil i obránce Václav Kočí, který do týmu přišel na rozehrání po zranění v sezóně 2003/2004, nakonec zde zůstal i celou následující sezónu, kdy tým podlehl ve finále Budějovicím. „Ústí bylo úplně super, pro mě to byl možná nejlepší rok, co jsem vůbec v hokeji zažil,“ netají se liberecký bek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže