Pavel Janků. To bývalý Lev Tomáš Netík se konečně dočkal výhry na půdě svého bývalého celku: "Kluci jsou na zápas s Ústím vždycky nabuzení." Vítězství Sparty nad Lvy na třetí pokus zařídil Jakub Langhammer, další hráč, který oblékal dres Slovanu. "Říkali jsme si, jestli zase dostaneme rychtu," žertuje Langhammer.">
Ú s t í n/L. - Zatím nejtěžší prověrku přípravy má za sebou ústecký Slovan. I přes porážku mohli Lvi po duelu se Spartou odcházet se vztyčenou hlavou. "Utkání se Spartou nám ukázalo, na čem všem ještě musíme pracovat," říká střelec druhé ústecké branky Pavel Janků. To bývalý Lev Tomáš Netík se konečně dočkal výhry na půdě svého bývalého celku: "Kluci jsou na zápas s Ústím vždycky nabuzení." Vítězství Sparty nad Lvy na třetí pokus zařídil Jakub Langhammer, další hráč, který oblékal dres Slovanu. "Říkali jsme si, jestli zase dostaneme rychtu," žertuje Langhammer.
Třetí rok po sobě se dostalo Slovanu srovnání té nejvyšší kvality. Mistrovská Sparta prověřila ústecký Slovan i v letošní přípravě. “První třetina byla velmi dobrá, bylo v ní nasazení, dobrý hokej, všechno. Pak to hodně ovlivnila ta mlha, oba mančafty vypadly z tempa a hrálo se těžko. Nebylo pořádně vidět na puk, takže jsme se to snažili spíš dohrát,“ ohlíží se za posledním utkáním s mistrem z Holešovic Pavel Janků.
V předchozích dvou letech se Sparta musela před domácími šelmami sklonit a i poslední duel načali Ústečtí ve velkém stylu. Po rychlé vedoucí brance však zapomněli Lvi na zadní vrátka, a do otevřené obrany tak mohli Pražané podniknout několik nebezpečných nájezdů. “My o to víme. Musíme na tom pracovat, protože mančafty typu Sparty na nic nečekají, dokážou rychle přejít do útoku a soupeře přečíslit. Tohle v první lize nebylo. Chvilku nám bude trvat, než si to zvykneme. Je to otázka pár zápasů.“
Vynikající nástup měli domácí i do druhé části, po půl minutě se v oslabení vytrhl obraně Sparty právě Janků a svůj únik zakončil pohlednou ranou pod horní tyčku. “Když jsem najížděl na brankáře Sparty, viděl jsem, že nad levým ramenem má trochu místa, tak jsem to zkusil trefit a spadlo to tam,“ usmívá se nad svou první brankou v přípravě Janků.
Branka veterána ústecké kabiny naneštěstí pro žlutomodré nebyla vítězná, hosté z Prahy dokázali gólem do šatny srovnat a z převahy ve třetí třetině vytěžily vítěznou branku. Rozdílový gól přišel v době, kdy rudý rej na ledě již hodnou chvíli jednoznačně převyšoval aktivitu Lvů. “Já osobně jsem necítil, že by nám docházely síly. Nicméně jsme jednoznačně byli pod tlakem a z toho vyplynulo, že jsme přestali bruslit a to se Spartou nejde.“
Ústí tedy do třetice skalp nejlepšího tuzemského celku nezískalo, nicméně poznatky do dalších bojů nepochybně ano. “Tyhle utkání my potřebujeme, před startem extraligy si to musíme osahat. Hokej na extraligové úrovni je mnohem rychlejší, na všechno je méně času, jakmile se k nám dostane kotouč, jsme ihned pod tlakem. Na to se musíme připravit,“ vybízí k další práci Janků.


Nejvýraznější postavou Sparty byl exústecký Jakub Langhammer, který asistoval u druhé branky Pražanů a v 53. minutě se sám postaral o vítězný gól zápasu. “S výkonem proti Ústí jsem spokojený, ale pořád se ještě trochu hledám. Sice mi to v přípravě docela padá, každopádně uvidíme v sezoně. Snad ta fazona nepřišla moc brzy,“ žertuje sparťanský forvard.
Sparta zajížděla do Lví arény s vědomím, že na tamějším ledě jí pšenka dvakrát nekvete. Ve sparťanské kabině tak před duelem se Slovanem nebyla o námět k diskuzi bezpochyby nouze. “Samozřejmě jsme věděli, že jsme tady už dvakrát prohráli. V kabině možná bylo trošku víc živo než obvykle, ale žádné zvláštní napětí jsem nepozoroval,“ popisuje své předzápasové dojmy Langhammer. “V šatně je napětí znát, kluci jsou na utkání s Ústím vždycky nabuzený. Je tu pokaždý hodně lidí, takže zápas s Ústím má velký náboj,“ nechává se naopak slyšet jiný bývalý Lev Tomáš Netík.
Třetí duel obou celků výraznou měrou narušila mlha, která se nad ledem držela od poloviny první třetiny. “Velkým minusem zápasu byla mlha a špatný led. Nebýt toho, mohlo to být úplně jiný utkání. Všichni jsme se na ledě trošku hledali, protože prakticky nebylo vidět od jedné branky ke druhé,“ stěžuje si Langhammer. “To byla bída. Musím říct, že to se hodně podepsalo na hře. Když jsem si jako pravý křídlo najížděl na dlouhou přihrávku, tak jsem vůbec nevěděl, kde je puk. Strašně to ovlivnilo celý zápas,“ přisvědčuje Netík.
Na rozdíl od předchozích dvou měření sil Sparty a Ústí na sebe tentokrát narazily celky, které se budou pravidelně potkávat i v průběhu sezony. Sparťané musí se Lvy počítat během celého roku. “Ústí bude bezpochyby kvalitní soupeř. Má dostatečně kvalitní tým na to, aby se v extralize udrželo,“ odhaduje sílu Ústí Jakub Langhammer. “Já jsem Ústí postup moc přál. Mají hezký stadion, dobré fanoušky, je to velké město a je to kousek od Prahy, což je paráda,“ těší se na vzájemné duely v nejvyšší soutěži Netík.
Do nového ročníku však Sparta vstupuje bez tradičních opor. Hlinka, Kratěna, Hlaváč se přes léto s týmem rozloučili, Jan Marek si své působení v Rusku ještě o rok prodlouží. “To je u nás každý rok. Odešli další vynikající hráči, na druhou stranu ale přišel Petr Nedvěd, který je fantastický hokejista. Letos roli opor zase na sebe musí vzít jiní hráči. I sám sobě kladu cíl, že už převezmu jednu z klíčových úloh v týmu,“ má motivaci do nadcházející sezony Tomáš Netík. “Už loni jsem měl na ledě dost místa, hrál jsem ve třetí lajně. Letos odešli dobří hráči, ale zase jiní dobří přišli, máme opět vyrovnaný tým, takže to očekávám stejné, jako to bylo minulý rok,“ má jasno o své roli v týmu a kvalitě mužstva Jakub Langhammer.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže