Ú s t í  n/L - V pondělí 14. května proběhla na Zimním stadionu v Ústí nad Labem tisková konference při příležitosti zahájení historicky první extraligové sezóny. Ústečtí Lvi zatím přivítali ve svém kádru osm nových hráčů a jednoho navrátilce. Tím je Jan Čaloun, který se oklikou téměř přes polovinu světa vrátil po 17 letech zpět do klubu, kde hokejově vyrůstal.

Trenérské duo Vladimír Evan - Miroslav Mach přivítalo na pondělním prvním tréninku bezmála třicítku hráčů. Nezúčastnili se jen marodi Jan Kudrna, Jan Heřman a Petr Přikryl, kteří by měli být ale připraveni během deseti dnů. "Jako trenér jsem spokojen. Všechny hráče, kteří byli v nabídce, jsme s generálním manažerem konzultovali a ke každému hráči jsem se mohl vyjádřit. Doplnění kádru odpovídá možnostem, které tu jsou," řekl k doplnění kádru Vladimír Evan. K otázce možných posil ze Slovenska se vyjádřil generální manažer Ing. David Šaffer. "Uvidíme v průběhu sezóny, jak se vyvine situace. Slovenská nejvyšší soutěž je jistě kvalitní, je tam spoustu dobrých hráčů, ale v současné době máme kádr asi třiceti hráčů, kteří nastoupili letní přípravu a jak jsem deklaroval, šanci dostanou všichni. Během srpna vykrystalizuje tým, který nastoupí do nového ročníku. V tuto chvíli o nikom dalším neuvažujeme. V sezóně bychom chtěli mít větší počet hráčů z důvodu marodky nebo zranění, ale, samozřejmě, s ohledem na finance to nechceme nijak přehánět."

První tréninky budou, dle trenéra Vladimíra Evana, spíše regenerační, od dalšího týdne už se ale pojede dvojfázově až do poloviny června. Potom v Ústí bude Olympiáda mládeže. V té době zde nebudou žádná sportoviště, takže tým odjede na soustředění. Nejprve do Mutěnic u Hodonína, kde se zúčastní i fotbalového turnaje extraligových mužstev. Na to navazuje soustředění v Nové Včelnici u Jindřichova Hradce. Od 30. června budou mít hráči dovolenou a na led vyjedou poprvé v neděli 22. července večer nebo o den později, v pondělí ráno. "Chtěli bychom poděkovat vedení zimního stadionu, že nám poprvé umožnili položit na plochu palubovku a že můžeme halu využít i v létě. Je to výborné už proto, že to máme kousek," dodal k letní přípravě Vladimír Evan. V přípravných zápasech se Ústečtí Lvi střetnou, kromě pohárových zápasů, ještě s Kladnem, Hradcem Králové, Chomutovem a pro případ nepostupu obou mužstev ze skupiny, je předběžně dohodnut dvojzápas s Karlovými Vary. Celkově je v plánu odehrát dvanáct přípravných utkání.

Dotaz k nové sezóně poté směřoval i na primátora města Ústí nad Labem Mgr. Jana Kubatu. "Všichni jistě pamatují zápasy, ve kterých nám Honza Čaloun pomáhal v 1. lize, zvlášť ten, kdy jsme porazili hvězdami nabitý tým Českých Budějovic. Už tenkrát Honza řekl, že by tu rád hrál, ale musí tu být extraliga. Tak já jsem rád, že jsme ji vybojovali a vedení klubu se s Honzou domluvilo. Dále mě těší, že ve středu 16. května bude v Ústí zasedání APK (od 11 hodin na Větruši - pozn. red.). Jsem rád, že přijedou do Ústí, že uvidí stadion a jsem také rád, že APK vidí postup Ústí jako pozitivní. Co se týče vztahu města k hokeji, tak to se rozhodlo navýšit jmění klubu o 2 mil. Kč, takže dnes vlastní kolem 80%. Nyní jsme ve velmi progresivním jednání ohledně majoritního vlastníka a generálního partnera klubu pro příštích 5 let. Město přesto bude podporovat klub stejnou částkou jako doposud. Hlavně se ale zaměříme na mládež. Jsme velice rádi, že máme extraligový dorost i juniory, ale i že od přípravky až po devítku máme třídy zaplněny. Cílem je vychovávat více vlastních hráčů. Do budoucna je v plánu vybudování druhé ledové plochy a dokončení rekonstrukce zimního stadionu. Hokej je pro město sportem číslo 1."



V další části tiskové konference dostali novináři prostor vyzpovídat Olympijského vítěze a Mistra světa Jana Čalouna.

Kdy jste se rozhodoval o přestupu do Ústí?
Už to bylo před odjezdem na dovolenou. 30. dubna.

Jak moc se těšíte?
Strašně moc. Jestliže jsem podepisoval smlouvy dřív, i do zahraničí, tak tato smlouva, to je srdeční záležitost. Na tomhle zimním stadionu jsem patnáct let bydlel, vyrůstal na tomhle ledě, tamhle jsem chodil do školy. Takže jsem šťastný, že Ústí je v extralize a já že můžu hrát tady a pomoci klubu udržet se v extralize.

Jaké bylo rozhodování? Měl jste více nabídek?
V hlavě jsem pořád nosil, že je Ústí v extralize a to rozhodnutí asi bude jednoduché. I když jsem mohl jednat s Pardubicemi a snad i Plzeň se ozvala, já jsem v hlavě nosil, že se vrátím do Ústí.

Jaké jsou vzpomínky na finále s Pardubicemi?
Trošku nás mrzelo, že jsem to nedotáhli do vítězného konce, protože jsem tam odcházel s tím, že bych chtěl vyhrát extraligu. Ale i druhé místo je krásné. Dařilo se mi, hrál jsem s Peterem Pucherem, ten mě zásoboval krásnými nahrávkami, góly padaly... Bohužel to nevyšlo.

Kdo by Vás tady mohl zásobovat krásnými přihrávkami?
Dneska jsem přišel poprvé na trénink, některé kluky znám, některé neznám. Je to věc trenérů, samozřejmě mi budou chtít vyjít vstříc, protože potřebují hráče, kteří mi budou dávat nahrávky, kteří mi udělají prostor. Po nějaké konzultaci s trenéry se to dá dohromady, ale teď nás čeká letní příprava a musíme se připravit po fyzické stránce.

Kde by se mančaft mohl pohybovat? Kolem jakého místa?
Myslím si, že když se udělá dobrá parta a potáhneme všichni za jeden provaz a nebudeme hledat výmluvy a budeme dávat do zápasů do tréninků všechno, tak si myslím, že to mužstvo je schopné hrát nad tím desátým místem a takové tajné přání je jít do předkola play-off. To by byl obrovský bonus, ale zůstaneme na zemi. Ale spíš se budeme bavit o tom, abychom tady tu extraligu zachránili, to bude pro nás ten nejdůležitější cíl.

Pokud bude hrát poslední a předposlední celek extraligy s vítězem první ligy o to jedno místo, koho chcete dostat pod sebe? Vsetín a koho?
Dá se hrát se všemi, já tady nebudu říkat, že pojedeme do Pardubic nebo na Spartu prohrát. My tam pojedeme se pokusit vyhrát, každý zápas začíná 0:0. Mužstva jako je Kladno, Litvínov, Vsetín s těmi můžeme hrát vyrovnané partie a hrozně budou rozhodovat domácí zápasy. Bude chodit hodně lidí a když ta mužstva budeme dostávat pod tlak, tak budeme vyhrávat.

Mluvil jste už s kamarádem Milanem Hejdukem? Co na to říkal a kdy se připojí?
S Milanem jsem nemluvil, je někde na dovolené. Čekám, až se vrátí a samozřejmě to probereme. Ale byl jsem v kontaktu s panem Hejdukem starším, se kterým jsme to probírali. Ten i za Milana říkal, že je strašně rád, že je tady extraliga a že jsem podepsal smlouvu. Milan má tři roky smlouvu v Coloradu, pak uvidíme. Já ho za tři roky zpracuju.

Mohl byste pracovat v klubu ve vedení?
Jsem hráč a chci hrát hokej. Chtěl jsem tříletou smlouvu, protože já mám dnes sedmnáct profesionálních sezon a chtěl bych jich mít dvacet. Musím zaklepat, že mě nepotkala žádná vážnější zranění a myslím, že když se dobře připravím, tak jsem schopný tu extraligu hrát.

Po dvaceti sezonách bude tedy konec?
Hokej chci hrát co nejdéle, jsem soutěživý typ a já se malinko bojím toho dne až budu muset říci "a teď končím s hokejem".

Jaká je motivace hrát v Ústí?
Je to obrovská motivace. Člověk podepisoval smlouvy do Ameriky, zkoušel dobít NHL, Finsko, hrál jsem o titul, vyhrál jsem finskou ligu, tady jsem se pral o titul s Pardubicemi. Tady je úplně nová motivace. Ústí je nováček v extralize a my budeme bojovat za udržení v extralize a o nějaké další kroky do budoucna.

Počítáte s tlakem na svou osobu?
Ode mě se čekají góly, s tím počítám. Ode mě se čekaly celý život góly a ten tlak na sebe pociťuju celou svou kariéru. Na druhou stranu, mužstvo má teď třicet hráčů, bude jich nastupovat 23, není to o jednom hráči, každý musí odevzdat maximum.

Čekají se od Vás góly, máte nějakou metu, které byste chtěl dosáhnout?
Každý rok se mně ptají kolik dám gólů. Já nemám rád otázky, kdy se mě někdo před zápasem ptá, kolik dám dnes gólů. O tom to není, jít do zápasu a říkat "dám dva góly". Mně jde o to podat co nejlepší maximální výkon a chci, aby mužstvo vyhrálo. A když k tomu přidám gól, tak budu rád. Takže nejdu s metou, abych nastřílel dvacet gólů a Ústí sestoupilo. To je k ničemu.

Je pro Vás aktuální otázka reprezentace?
Bude mi 35 v prosinci. Na reprezentaci se podívám, ale myslím si, že se do ní už nevrátím. Kdyby přišla pozvánka, tak bych ji přijal a reprezentovat bych jel. Ale já jsem realista, pozvánka nepřišla posledních čtyři nebo pět sezon, tak si nemyslím, že přijde teď. Když přijde, tak určitě pojedu.

Loňskou sezónu se výrazně prosazovali hráči nad 30 let. Převažuje zkušenost nad dravostí?
Je to generace, která vždy měla obrovskou chuť do hokeje. Ty kluky to baví, Dopita, Procházka, Patera, Reichel, Šlégr... Mohli by skončit, ale podepsali další smlouvy. Já se přiznám, že jsem letní přípravu nenáviděl. Poslední tři, čtyři roky jsem říkal ale manželce, že se nemůžu dočkat, až začnu běhat nebo jezdit na kole, protože mi ten pohyb strašně schází.






Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ústí nad Labem - Jak jsme Vás již informovali začátkem března ohledně nové identity A-týmu, který v nové sezoně bude vystupovat pod názvem HC Slovan Ústečtí Lvi a zároveň bude mít vlastní webové stránky a sociální sítě. Je potřeba dodat, že stávající web slovanusti.cz, facebookové a instagramové stránky se budou věnovat dění kolem mládeže Slovanu. Budeme Vás informovat podrobně o dění kolem mladých nadějích Slovanu a celkové práce všech trenérů a lidí kolem mládeže.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže