Ing. David Šaffer.">
Ú s t í n/L. - Pro fanoušky ta nejlepší zpráva, další odchovanec se vrací do klubu, kde vyrůstal. A není to ledajaký odchovanec. Na ústecký led se vrací Olympijský vítěz a Mistr světa Jan Čaloun.
"S Honzou Čalounem jsem byl v kontaktu už několik let, to mnozí fanoušci určitě vědí. Honza se chtěl vždy vrátit do Ústí nad Labem a hrát tady Extraligu. Poslední měsíc jsem s jeho agentem i s Honzou vedl několik jednání a nakonec jsme se domluvili na tříleté smlouvě. Byl jsem pod velkým tlakem nejen médií, ale i fanoušků, nicméně jsem Honzovi dal slovo, že nic nebudeme prezentovat, dokud se nevrátí z dovolené. Je velice sympatické, příjemné a pro nás velice důležité, že Honza byl schopen udělat určitý kompromis i v otázce financí. Myslím si, že to vyjadřuje kus patriotismu a odhodlání hrát za HC Slovan Ústečtí Lvi, vrátit se do svého rodného města a pomáhat budovat novou extraligovou historii společně s námi," komentoval hektické období kolem jednání o jeho návratu generální manažer klubu Ing. David Šaffer.

Hráčský profil

Jan Čaloun

Narozen: 20. prosince 1972
Místo narození: Ústí nad Labem
Věk: 34 let
Výška: 180 cm
Váha: 78 kg
Pozice: útočník
Držení hole: pravá
Forma smlouvy: přestup na 3 roky


Ač se to nezdá, Jan Čaloun je jeden z nejméně doceněných českých hokejistů. Ještě neměl osmnáct, když v roce 1990 doslova vlétl do naší nejvyšší soutěže v dresu Litvínova. Hned v první sezoně skončil třetí v klubovém kanadském bodování, když před ním byli jen dnešní hvězda NHL Robert Lang a současný kapitán Slavie Josef Beránek. Až za ním tehdy skončili např. Martin Ručínský a Petr Rosol. Jeho druhá sezona byla ještě úspěšnější než ta první, v klubovém kanadském bodování jej předstihl už jen Kamil Kašťák, za ním skončili takoví hráči jako Prorok, Lang, Kysela, Alinč a Šlégr.

V roce 1992 jej draftovalo San Jose Sharks, ale Čaloun ještě dvě sezony zůstal v Litvínově, aby v každé sezoně vyhrál kanadské bodování klubu. Navíc 25. 9. 1992 se mu povedl do té doby nevídaný kousek, vstřelit v jednom zápase šest branek. Probíhalo čtvrté kolo posledního ročníku FHL, Litvínov hostil Kladno a byl v té době po šesti výhrách na prvním místě tabulky, Kladno bylo spolu se Spartou na 4. - 5. místě. Byl to souboj kanonýrů Čaloun - Mach (oba se nyní v Ústí potkají v pozici hráč - trenér), oba dali v předchozích zápasech 5 branek. Čaloun nastoupil na pravém křídle druhého útoku Chemiků, s Kyselou a Prorokem. První gól v vstřelil v 23. minutě, dával na 3:1. V 27.min dával na 5:3, 29.min na 6:3, 45.min 7:3, 53.min 8:4 a 56. min 9:4. Čaloun tedy dal šest branek, včetně jednoho čistého hattricku za šest minut, vrchním nahrávačem mu byl Kysela - 4 nahrávky, Prorok 2. Celkově dal 6 gólů za 33 minut, což je další rekord. Obětí se mu stal Martin Chlad, protože Kameš, který nastoupil v kladenské brance od začátku, odstoupil už po první třetině. Podobný kousek provedl už jen Petr Čajánek, který 3. 3. 1998 vstřelil 6 branek Opavě (celkové skóre 10:2 pro Zlín).

Klikni pro zvětšení!V té době měl Jan Čaloun za sebou vystoupení v reprezentačním dresu, ale před jistotou působení v Evropě dal přednost nejistotě zámoří a odešel do USA. Začal na farmě San Jose v Kansas City (IHL), ale přestože dvakrát po sobě vyhrál kanadské bodování klubu (kde mu byli spoluhráči další známí hokejisté: Čerbajev, Tancill, Kroupa, Michal Sýkora), do prvního týmu Sharks ze pořádně neprosadil. A to i přesto, že ze svých prvních čtyř střel na bránu v zápasech NHL vstřelil čtyři góly. Sezonu 96/97 strávil v Kentucky (AHL), samozřejmě vyhrál kanadské bodování, ale do NHL se podíval jen na dva zápasy a po sezoně se tedy rozhodl prozatím svou zámořskou anabázi ukončit a přesídlil do Evropy, přesněji do finského týmu IFK Helsinky.

Klikni pro zvětšení!Na začátku jeho působení měl mírné zdravotní problémy, ale potom se rozehrál k velkým výkonům a překvapil nejen finské fanoušky. Sice mu občas vyčítali, že do hry nedává celé srdce, ale svými vynikajicími bruslařskými a střeleckými schopnostmi je přesvěčil. IFK Helsinky sice vyhrál finský titul, ale Jan Čaloun, přestože v play off zaznamenal 18 bodů, podle finských fanoušků nebyl ve své kůži a naznačil, že by nemusel být typem hráče, který unese stresující zápasy kdy jde o všechno. V celkovém hodnocení byla sezona ale vynikající a Čaloun byl vybrán do All Stars finské SM-liigy.

Všechny kritiky ale Čaloun umlčel v sezoně 98/99. Jeho 81 bodů v základní části znamenalo nejvyšší počet, jaký kdy cizinec ve finské lize zaznamenal. Pamatujete, jaké číslo měl v roce 1999 Čaloun na MS v Oslo na svém českém dresu? Byl nejzářivější hvězdou finské ligy a ani nevadilo, že HIKF dosáhl pouze na stříbrné medaile. Jediná kaňka na jeho působení ulpěla v posledním semifinálovém zápase, kdy Čaloun udeřil hokejkou při odchodu do šatny do plexiskla, to se vysypalo a málem zranilo nějakého diváka. Jan byl za tento incident potrestán zákazem startu v prvním finálovém zápase.

V sezoně 1999/2000 začal Čaloun opět ve velkém stylu, po polovině sezony vedl v kanadském bodování a byl i nejlepší střelec, těsně následován Kai Nurminenem a Jaroslavem Bednářem. V době kolem vánoc jedna finská televizní stanice vyhlašovala soutěž o nejlepší hráče finské ligy a tito tři a spolu s nimi vynikající nahrávač Jane Ojanen byli nominováni na nejlepší útočníky. Všeobecně se předpokládalo, že cenu dostane Čaloun, ale nakonec ji získal Jaroslav Bednář. Čalounovi možná malinko uškodila epizoda ze zápasu SaiPa - HIFK, kdy strávil celou třetí třetinu v kabině s trenérem Lehkonenem. Těsně před koncem základní části finské ligy Čaloun ztrácí 6 bodů na lídra kanadského bodování Nurminena, ale to jen díky tomu, že chyběl asi deset zápasů pro zranění nohy na špatném ledě. Podle mínění finských fanoušků je však Čali bezkonkurenčně nejlepším hráčem finské ligy a San Jose může jen litovat, že jemu a jeho kamarádoví Ville Peltonenovi nedalo nikdy v NHL pořádnou šanci.

A nakonec reprezentace. To, že Čaloun patřil do zlatého týmu z Nagana, snad ani připomínat nemusíme, přestože na OH odehrál pouze 3 zápasy a pak jej kvůli zranění ze sestavy vytlačil další ústecký odchovanec Milan Hejduk. Mimochodem, kapitola Jan Čaloun & reprezentace je až neuvěřitelně plná smůly v podobě nejrůznějších zdravotních problémů, a tak Čaloun má "už jen" titul mistra světa z MS 1999. A taky ještě titul mistra světa v hokejbale, který Čaloun dříve hrál docela intenzivně, ale později s ním i kvůli zdraví přestal.

V roce 2000 se vydal na další zámořskou štaci, tentokrát do Columbusu. V dresu Modrokabátníků však odehrál pouze 11 utkání, v nichž si připsal tři asistence. Pak měl nabídky ze Švýcarska a Švédska, ovšem hráč dal přednost návratu do známého prostředí v Helsinkách. V dresu IFK nastupoval v prvním útoku s Jaroslavem Bednářem, ovšem sezónu v klubu nedohrál. Mužstvu se přestalo dařit, nepanovala v něm zdravá atmosféra a Čaloun to odnesl vyřazením ze sestavy. To měl nasvědomí trenér Matikainen. Následoval přestup do Blues Espoo, kde Čaloun strávil tři roky. Zejména druhý rok se mu vydařil, pohyboval se na čele kanadského bodování celé soutěže a byl pro svůj tým nepostradatelným hráčem. Přesto v sezóně 03/04 neskončil v klubu v dobrém. Po problémech s generálním manažerem Ruutum těsně před play-off v klubu skončil. V té době už byly uzavřené přestupní termíny, takže pro Čalouna skončila i celá sezóna.

Následující sezónu začal v Rusku, kde však ani v Čerepovci ani v Novosibirsku nedostal pořádnou příležitost se ukázat, odehrál pouhých pět utkání. Formu však měl, což potvrdil po přestupu do Litvínova, kde dal hned v pěti utkáních osm branek a táhl první řadu. Nakonec si ve 24 utkáních základní části a 6 utkáních play off připsal celkem 42 bodů za 27 gólů a 15 asistencí. V téže sezóně přišel i jeho první návrat do žlutomodrého dresu Ústeckých Lvů. V reprezentační přestávce pomohl před vyprodaným hledištěm k porážce Komety Brno a Českých Budějovic. Ve dvou zápasech si připsal 4 body za gól a 3 asistence.

Poslední dvě sezóny strávil Jan Čaloun na východě Čech v Pardubicích a i tam se mu střelecky dařilo. Během svého dvouletého působení v dresu Perníkářů nastřílel celkem 46 branek a na 36 gólů nahrál. Přestože v klubovém kanadském bodování byl v sezóně 05/06 nejlepší a v 06/07 třetí, pouze o jediný bod za Tomášem Rolínkem, k srdci pardubickému publiku příliš nepřirostl. Po sezóně mu ale v Pardubicích končila smlouva a on se rozhodl pro návrat do míst, kde udělal své první hokejové krůčky.

Honza Čaloun pro nás v roce 2000 upřesňoval některá fakta o sobě a některé události své kariéry:

Reprezentace:

V repre jsem na svou dobu začal hodně brzy a to bylo v 19 letech kdy po mojí nejúspěšnější sezoně v Čechách jsem jel na sve první MS! Trochu jsem si sám na sebe ušil past, kdy v sezoně jsem nastřílel 45 gólů a na MS jsem se neprosadil a tak novináři měli o čem psát! Ale nikdo tenkrát nenapsal, že mi je 19 a že jsem sem nepřijel nastřílet 10 golů, ale že jsem přijel sbírat zkušenosti! A hlavně chci říct, že v repre hrají nejlepší hokejisté a je úplně jedno, kdo da góla a kdo ne! Chci říct, že reprezentovat je pro mne obrovská čest a přijedu vždy, když trenéři řeknou abych přijel reprezentovat!

Hokejbal:

Hokejbal jsem hrával dlouho, ale po zisku mistra světa jsem s ním skončil a to hlavně ze zdravotních důvodů! V hokejbale se už dost přiostřilo a já se musím šetřit na hokej!

Moje zdravotní problémy:

Těch bylo hodně a hlavně jsem prožil neco, o čem nechci psát a co poznamenalo můj nejen hokejový život ale i můj soukromý život! A to, že dnes hraji hokej, je asi moje největší vítězství, které stavím na první místo před veškeré moje úspěchy!

Moje působení ve Finsku:

I přesto, že jsem měl letos hodně bodů, se sezonou nejsem tak spokojen jak bych asi chtěl být! Za prvé jsme nehráli dobře, měli jsme hodně špatných zápasů a nehráli jsme vůbec pěkný hokej! Asi to bylo odchodem hráčů do NHL! A za druhé jsem nejen já, ale celé mužstvo měli problém s trenérem, který bohužel o hokeji moc nemá páru! Hodně se o tom psalo v novinách a ty si vždy něco přidaly a tak v mužstvu bylo hodně nervozity! Ale v Play Off se začíná od začátku a tak věřím, že se o nějaké to překvapení postaráme!

Ješte bych chtěl napsat něco o tom, jak je v tom článku o Finsku, konkrétně o Play Off, kdy jsme vyhráli titul! Vše je pravda, že jsem nasbíral 18 bodů v tom Play Off, že jsem nezískal ani jeden bod ve finále! Ale těch 18 bodů jsem získal pouze v šesti zápasech a musím říct, že to byla právě naše pětka, která dovedla IFK do finále! Ta pětka se skládala ze ctyř cizinců a jednoho Fina, mimochodem to byl Jarko Ruutu, který ten rok odehrál jeho nejlepší sezonu za IFK! Ale proč to všechno píši??? Trénoval nas trenér, který se jmenuje Raimo Sumannen, a ten vždy využil příležitosti, jak poslat dolů nějakého cizince! Bohužel právě v tom už zmíněném finále, kdy se naší pětce už tak moc nedařilo, tak začal rozhlašovat, že cizinci nemohou hrát stresující utkání a hlavně se pustil do mne! Vybral si k tomu tu nejsrabáčtější cestu a to jsou noviny! Byl to právě on, kdo mne přestal stavět loňskou sezonu, když jsem začal atakovat rekord finské ligy a kdy jsem srovnal jeho rekord! Jsem tady třetí rok, už jsem tady neco zažil, ale nejvíce se pobavím právě u toho, kdy Fin začne o někom říkat, že nezvládá stresové situace! Jsou to právě oni, kteří jsou podělaný až za ušima když o neco jde! Pro příklad nemusíme chodit daleko, poslední MS ve finále proti ČR v prodloužení na ledě nebyl vidět jediný FIN! Všichni čekali na modré čáře a jen koukali co se stane, až ujel Jan Hlaváč a bylo po všem!

To je zatím vše a jak je vidět i v hokejovém životě je člověk jednou nahoře a jednou dole! Ahoj Honza!

V březnu 2000 zpracoval Michal Berg, s použitím www.hifk.fi, www.hockeydb.com, www.sm-liiga.fi, časopisů Hokej a Gól. V prosinci 2004 doplnil David Schlegel a v květnu 2007 Miroslav Janíček.

Za pomoc děkuji: Ivo Dostál, Jani Marko Laitala a hlavně Jan Čaloun.

Kompletní Čalounovy statistiky a hromadu obrázků (z nichž některé vidíte na této stránce) a vůbec vše o něm (v angličtině) můžete najít zde: http://www.sundances.net/caloun/.

Statistiky


Sezóna   Klub                                  Z   G   A  B  TM
    -90  Slovan Ústí nad Labem       
1990-91  HC Chemopetrol Litvínov (E)          50  28  19 47   -
1991-92  HC Chemopetrol Litvínov (E)          46  39  10 49   -
1992-93  HC Chemopetrol Litvínov (E)          46  44  22 66   -
1993-94  HC Chemopetrol Litvínov (E)          45  27  19 46   -
1994-95  KansasCity (IHL)                     97  47  49 96   -
1995-96  KansasCity (IHL)                     66  38  31 69   -
1995-96  San Jose (NHL)                       11   8   3 11   -
1996-97  San Jose (NHL)                        2   0   0  0   -
1996-97  Kentucky (AHL)                       70  43  44 87   -
1997-98  HIFK Helsinki (FIN1)                 50  28  37 65   -
1998-99  HIFK Helsinki (FIN1)                 59  32  63 95 126 
1998-99  HIFK Helsinki (FIN1,p-o)              8   5   3  8  56 
1999-00  HIFK Helsinki (FIN1)                 53  41  40 81 104 
1999-00  HIFK Helsinki (FIN1,p-o)              5   1   4  5   8 
2000-01  Columbus (NHL)                       11   0   3  3   2 
2000-01  HIFK Helsinki (FIN1)                 24   8  14 22  42 
2001-02  Blues Espoo (FIN1)                   51  16  44 60  74 
2002-03  Blues Espoo (FIN1)                   53  27  37 64  10
2003-04  Blues Espoo (FIN1)                   44  16  23 39  34
2004-05  Severstal Čerepovec (RUS1)            5   0   0  0   0
         Sibir Novosibirsk (RUS1)              1   0   0  0   0
         HC Chemopetrol Litvínov (E)          24  26  13 39  47
         HC Chemopetrol Litvínov (E,p-o)       6   1   2  3  16
         HC Slovan Ústečtí Lvi (1.liga)        2   1   3  4   2
2005-06  HC Moeller Pardubice (E)             48  19  20 39  47
2006-07  HC Moeller Pardubice (E)             48  20  12 32  60
         HC Moeller Pardubice (E,p-o)         16   7   4 11   2

Celkem   Nejvyšší soutěž ČR                  329 211 121 332

Reprezentace:
1990     Mistrovství Evropy (18)               -   4  -  -  -
1992     Mistrovství světa (20)                9   7  1  8  -
1993     Mistrovství světa (Dortmund)          8   0  2  2  8 
1998     ZOH (Nagano)                          3   0  0  0  6  1. místo
1999     Mistrovství světa (Lillehammer)       6   4  2  6  4  1. místo

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ústí nad Labem - Jak jsme Vás již informovali začátkem března ohledně nové identity A-týmu, který v nové sezoně bude vystupovat pod názvem HC Slovan Ústečtí Lvi a zároveň bude mít vlastní webové stránky a sociální sítě. Je potřeba dodat, že stávající web slovanusti.cz, facebookové a instagramové stránky se budou věnovat dění kolem mládeže Slovanu. Budeme Vás informovat podrobně o dění kolem mladých nadějích Slovanu a celkové práce všech trenérů a lidí kolem mládeže.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže