Ú s t í n/L. - Letošní vyřazovací boje, zvláště z ústeckého pohledu, přinesly mnoho strhujících bitev, mnoho nepřehlédnutelných momentů, senzační obraty, úžasné finále a šťastný konec. Téměř hollywoodský scénář letošního play off se bude ve městě na Labi dlouho připomínat. Pomalu doznívají oslavy jedinečného postupu. Pojďme si připomenout ty nejpovedenější okamžiky, které se odehrály na ledě.

Skvostné obraty


Z deseti vítězných zápasů v play off museli Lvi celkem pětkrát otáčet vývoj zápasu. „Naučili“ se to v posledních dvou kolech základní části. To úžasně otočili souboj s Brnem. Z 0:3 na konečných 5:3. Od té doby se vezli na vítězné vlně. Zvládli zvrátit poslední kolo v Chomutově a pak přišly nejdůležitější obraty sezony.

Obrat první – Jihlava

V polovině prvního čtvrtfinále vedla jihlavská Dukla v Ústí 2:0. K obratu zavelel Ladislav Slížek, který našel škvírku mezi tyčkou a Řehořovým betonem po rychlé předávce od Róberta Liščáka. Ve třetí třetině srovnal dorážkou Martinec a v prodloužení zasadil vítězný úder od modré z přesilovky nově nalezený střelec – obránce Tomáš Houdek. Start do play off Slovanu vyšel, Jihlava již v dalších zápasech neměla šanci.

Obrat druhý až čtvrtý – s Mladou Boleslaví

V každé semifinálové bitvě vedl soupeř. První a druhé vedení smazal Slovan celkem časně. V Mladé Boleslavi se pak hrál strhující mač. Ještě v 37. minutě prohrávali Lvi 1:3. Pak šťastně odrazil zpoza branky puk o Altrichtera Klobouček a do třetí třetiny vstupoval Slovan jen s jednobrankovým mankem. Velký tlak a několik šancí nakonec přetavil ve dvě branky. Ještě však nebyl konec. Boleslav srovnala a hrála přesilovku. V ní zaforčekoval Milan Antoš a předložil Davidu Pazourkovi finálový gól.

Obrat pátý – s Chomutovem

S nožem na krku Slovan ve čtvrtém finálovém duelu prohrával v Chomutově 0:1 po první třetině a mohlo být hůř. Domácí byli lepší a měli šance. Do druhé třetiny však nastoupili jiní Lvi, skóre brankami Grofa a Klimta obrátili. Ani tehdy nebylo drama dopsáno. Chomutovský Hašek vyrovnal a prodlužovalo se. Střelu Chatrnúcha v prodloužení vytěsňoval Zikmund ramenem. Pak se radovali Ústečané. Janků svou šanci neproměnil, chvíli nato v přesilovce již Petr Hořava dorážel přesně.

Hrdinové play off


Těžko se někdo vyzdvihuje, každý se na vítězství svou měrou podílel a každý je pod úspěch podepsán. Důležité branky dávali obránci. Jakub Grof se trefil pětkrát, Petr Hořava s Tomášem Houdkem rozhodovali v prodloužení. Čtyři nejproduktivnější obránci play off hráli za Slovan, mimo zmiňované ještě Tomáš Ficenc, který hrál stejně jako v základní části neuvěřitelně čistě. Jen dvakrát pobyl na trestné lavici. Z forvardů byl nepřehlédnutelný Tomáš Micka, který byl i nejproduktivnější. Méně nápadný, avšak podobně efektivní pak zase centr druhé řady Tomáš Martinec. Hodně prostoru dostávali zkušení v první formaci. David Pazourek se tolik neprosazoval, poslal však Lvy do finále. I kolegové Milan Antoš s Pavlem Janků byli nejvíc vidět v sérii s Mladou Boleslaví. Tomáš Klimt se zase utrhl ve finále, když v rozhodujícím zápase sám porazil Chomutov. Krásné momenty předvedl Róbert Liščák, ale ke konci jakoby na něj doléhala únava. Příliš často byl vylučovaný. Velmi sympaticky pracoval mladý Jan Kloz, který se dokonce postavil na úvodní buly čtvrtého zápasu, několikrát zůstal i v redukované sestavě ve třetí pětce. Po nemoci se již do čtvrtfinálové fazony nedostal Ladislav Slížek.
Samostatnou kapitolou jsou ústečtí brankáři. Petr Přikryl chytal celé play off velmi spolehlivě, držel si průměr na dvou inkasovaných brankách na zápas. Nešťastný gól dostal jen od Lipiny ve druhém semifinále. Na posledních a rozhodujících pět třetin naskočil za zraněného kolegu Jiří Zikmund. Předtím víc než měsíc nechytal soutěžní zápas. Ovšem předvedl úžasný výkon. V Chomutově mu hodně pomohli spoluhráči, doma zářil. Lapil několik velmi těžkých střel a z 59 ran kapituloval jen dvakrát.

Zlomové momenty


Čas 35:00 prvního čtvrtfinále: První gól Lvů v play off, Ladislav Slížek prolomil kouzlo jihlavského Řehoře.
Čas 62:43: Vítězný gól v prodloužení prvního čtvrtfinále Tomáše Houdka od modré čáry.
Čas 2:20 prvního semifinále: Brzké srovnání Patra Hořavy střelou zpoza obránce z dálky, pak Lvi přidali za třináct minut další tři branky.
Čas 39:26 druhého semifinále:Vyrovnání Milana Antoše, který se prosadil po pasu Janků skrz brankoviště. Hosté vedli od 25. minuty. Ústí nástupem do třetí třetiny rozhodlo.
Čas 36:13 třetího semifinále: Jan Klobouček zpoza branky šťastně snížil na 2:3.
Čas 57:45 třetího semifinále: David Pazourek dokončuje dílo Milana Antoše, který v oslabení vymámil puk z brankou soupeře a střílí postupový gól.
Čas 20:47 čtvrtého finále: Jakub Grof od modré využil přesilovku a vyrovnal, vrátil Ústí do zápasu a nastartoval nápor.
Čas 61:21 čtvrtého finále: Jiří Zikmund vyrazil ramenem střelu Romana CHatrnúcha. Mohlo být po finále.
Čas 65:27 čtvrtého finále: Petr Hořava srovnal brankou v prodloužení stav série na 2:2.
Čas 27:28 pátého finále: Tomáš Klimt svým druhým gólem večera nasměroval Lvy do extraligy. Chomutov už odpověď nepřidal.

Extra


Čas 41:36 prvního finále: Róbert Liščák se rozjel z vlastní brankové čáry, projel celým kluzištěm až před Horčičku, na kterého si ještě dovolil krátkou svižnou kličku do forhendu. Gól!

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže