C h o m u t o v - Naposledy chytal 7. března. V nepovedeném utkání v Prostějově inkasoval pětkrát. Od té doby ne. Až do včerejška. Jiří Zikmund se od druhé třetiny čtvrtého finálového zápasu série s Chomutovem znovu postavil do lví klece. Musel nahradit zraněného kolegu Petra Přikryla. Za záda mu proklouzl jediný puk a i díky jeho výkonu urvali Lvi v Chomutově čtvrtou bitvu ve válce o extraligu.

Když vcházel po vítězném mači do šaten prohodil: „Tak to jsem fakt nečekal.“ Opravdu, Petr Přikryl chytal spolehlivě a nebylo důvod něco měnit na důležitém článku ústecké sestavy. Zdravotní trable v první třetině však ústecké jedničce nedovolily pokračovat. Od druhé periody naskočil do branky Jiří Zikmund. „Petr si hned v prvním zákroku něco udělal a nějaký náznak, že tam půjdu, jsem měl během třetiny. Bolelo ho to. Pak přišel do kabiny, doktor se mu na to podíval a bylo to jasné,“ popisuje Zikmund, jak se znenadání ocitl mezi účastníky finále přímo na ledě. „Že bych byl nějak nervózní, to ne,“ dodal flegmaticky. „Až po tom gólu.“ V 53. minutě jej zaskočil nečekanou střelou Jaroslav Hašek. „Vykukoval jsem přes beka a asi jsem udělal blbý pohyb, když mu to prostřelil mezi nohama a zrovna v tom mi to tam padlo,“ popsal vyrovnací trefu domácích. Co se mu pak honilo hlavou? „Když dostanu ještě jeden, mohl by být konec sezony a to bych prostě nechtěl, všichni jsme to chtěli ještě vrátit do Ústí.“

Právě Hašek je jeho velký kamarád. Několik let spolu odehráli v děčínském dresu, kde ostatně začal Hašek i letošní sezonu a byl nejproduktivnějším hráčem druhé ligy. „Zajdeme spolu na pivo a vše probereme, ale až po skončení série, “ usmál se Zikmund.

Během zápasu nemusel řešit až tolik ošemetných situací. Hodně mu pomáhali spoluhráči, kteří perfektně čistili předbrankový prostor. „Musím je pochválit. Hráli obětavě, parádně dozadu,“ složil spoluhráčům poklonu. „Myslím, že jsem měl takových deset zákroků. Dva, tři takové těžší.“ Jednou ústeckým fanouškům zatrnulo. V přesilovce se jal u mantinelu rozehrávat vyhozený kotouč, který dojížděl jeden z domácích. „Chtěl jsem to zvednout, abych to dal okolo hlavy, co nejvýš a jak se nalepil na maňťák, netrefil jsem to přesně, jak jsem chtěl. Chytl to,“ vysvětloval ústecký brankář. Situaci pak ve spolupráci s obránci vyřešil. Stejně jako všechny ostatní a mohl slavit druhé vítězství ve finálové sérii.

„Petr chytal play off, fantasticky,“ nenapadlo „Zikiho“, že by se dostal mezi tyče. „Bohužel se zranil a musel jsem tam.“ Soutěžní zápas si zachytal po více než měsíci. „Nebyl jsem nepřipravený. Připravuju se na každý zápas. Může se přihodit cokoli a teď se to stalo,“ upozorňuje. V play off se do branky postavil po třech letech.

Tehdy ve čtvrtfinálové sérii proti Olomouci naskočil do třetího utkání. Celou ji pak dochytal. A úspěšně. Slovan otáčel z nepříznivého stavu 1:2 na zápasy. Obrat dokonal na vlastním ledě v rozhodujícím pátém mači. Se Zikmundem v brance! „Finále je něco jiného než čtvrtfinále, to se nedá srovnat,“ odmítá Zikmund paralelu. Přesto má s důležitými zápasy zkušenosti. „Za Ústí jsem chytal jednou zápas v Boleslavi, když jsme museli vyhrát,“ připomíná baráž ze sezony 2000/01.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže