Ú s t í n/L. - Skončila první úspěšná sezóna juniorů v extralize. Ústečtí mladíci pod vedením Vladimíra Bednáře si v ní vcelku s přehledem podrželi desátou nesestupovou pozici. Ve čtyřiačtyřiceti zápasech si připsali čtyřicet čtyři bodů, které dokázali brát téměř všem klubům. Na nováčka ligy si tak vedli více než obstojně a beze zbytku splnili cíl, který byl před začátkem tohoto ročníku formulován jasně - nesestoupit.

Sezóna juniorů skončila, před ní jste deklaroval udržet extraligu, to se podařilo splnit, jak moc to bylo obtížné?

Tak cíl je jasně splněný. Musím říct, že pro mě to byla jedna z nejtěžších sezón, protože na začátku jsme de facto nevěděli, do čeho jdeme. Nebylo to tady ustálené, nemělo to řád, který by potřeboval být v extralize. Ale dali jsme to dohromady i přes nějaké potíže. První čtvrtku jsme sice udělali jenom deset bodů, ale byli jsme za ně rádi. A potom přišly dvě famózní čtvrtky, druhá a třetí, kdy jsme udělali po čtrnácti bodech a tím pádem jsme se odhoupli od toho posledního a předposledního místa. Soupeři se nás začali trochu bát, což bylo pro kluky důležité. Některé zápasy jsme opravdu vydřeli bojovností, vůlí, nasazením, ale také se nám dařilo. Myslím si, že můžeme být spokojeni.

Nebylo v těch fázích, kdy to začalo vypadat co k čemu, pomýšleno i na vyšší příčky než na desáté místo?

No, rozhodnutí oddílu bylo takové, že se musí někteří hráči poslat do Děčína, aby se tam zachránila liga. Já si myslím, že když to bylo takhle parádně rozjeté, tak být kompletní, možná bychom ještě další body udělali a mohli jsme být i v play-off. Ale to je kdyby.

Takže k vám naskočili někteří dorostenci, aby se zahráli u vás a někteří vaši junioři šli do Děčína?

Takhle to bylo myšlené, ale adekvátní náhrada to nebyla. Z jedenácti zápasů jsme vyhráli jenom dva. Teprve příští rok se ukáže, jestli je to dobře nebo špatně. Já si osobně myslím, že někteří ti špičkoví hráči nebo ti dobří hráči, kteří odešli do Děčína, tady měli ještě zůstat mimo jiné proto, aby se ti mladí od nich učili a udělali nějaké výsledky. Ono je i docela deprimující, když zápas od zápasu prohráváte.

Nejdelší sérii jste měli od 11. ledna do 3. února, tam bylo těch proher osm v řadě…

To bylo zaviněné tím, že jsme neměli počet hráčů, a kluci se teprve seznamovali s tou extraligou. To je strašný skok od dorostu do extraligy juniorů, tam jsou i tři roky rozdílu jak fyzicky, tak v kondici, i myšlení atd. A trvalo to delší dobu, než se s tím srovnali.

Vy jste vždy říkal, že největší soupeři jsou Jindřichův Hradec a Hradec Králové, že na ty se musíte ohlížet a s nimi musíte vyhrávat, ale ze vzájemných zápasů s Hradcem Králové jste vyhráli jeden. A naopak body jste kradli třikrát Spartě, dvakrát Pardubicím, Litvínovu…

Tak pochopitelně, že na začátku sezóny jsme měli tu tezi, že se budeme soustředit na Jindřichův Hradec a Hradec Králové, protože to jsou kandidáti na sestup jako my. Potom jsme začali vyhrávat, takže jsme na to už tolik nedbali. Je špatné, že jsme s Hradcem Králové třikrát prohráli, ale to už byly takové zápasy, kde de facto o nic nešlo. Ale měli jsme vyhrát. S Jindřichovým Hradcem jsme ztratili snad jenom jeden bod, takže tam potíže nebyly. Ale celkově vzato, my jsme kromě Liberce a Slavie každému vzali body. A to je na nováčka úspěch.

Když se zaměříte na jednotlivé hráče, máte dojem, že někteří z nich by se v budoucnu mohli probojovat do A-týmu?

Je předčasné tohle o někom říkat. Já už jsem se několikrát spálil, když jsem si říkal, že tohle bude borec, ten půjde do Kanady a podobně. Ono to totiž záleží jenom na nich. Jak oni k tomu přistoupí, jak budou trénovat, jestli budou mít štěstí, jestli nebudou zranění, jestli se bude dařit mužstvu. To je hrozně moc prvků, které vás posouvají tam nahoru.

Podívejme se na nejlepší trojici útočníků Salač, Hanzl, Kloz. Čím jsou výjimeční?

No tak Honza Kloz je dříč, ten nám hodně pomohl i díky zkušenostem nabraným ve dvacítce a v loňské sezóně už byl zkoušený v dospělých, takže nám v začátku strašně pomohl. Hanzl měl ze začátku horší rozjezd, ale to asi bylo ovlivněno i tím, že přišel z dorostu, ale v té druhé čtvrtině už byl jeden z nejlepších. Je to hráč, který má periferní vidění, myšlení a všechno. Co se týče Salače, jeho perfektní koncovka nám rozhodla spoustu zápasů. To je takové trio hráčů, ale já bych nezůstával jenom u nich, přidal bych k tomu beky Zukala, Pinku. Ti byli taky dobří a nesmíme zapomenout i na gólmana Dědka. My jsme mu nejdřív s kolegou moc nevěřili, ale potom jsme ho už museli postavit a on se chytil, měl šňůru parádních zápasů, ve kterých nám hodně pomohl. A taky na moje doporučení ochutnal národní tým.

Jak se mu dařilo tam?

Tam odehrál jeden zápas s Běloruskem, zachytal dobře, ale to nebylo nic, co by ho pořádně prověřilo.

Jak byl široký kádr, ze kterého jste mohl vybírat hráče do ústecké juniorky?

Na letní přípravu přišlo asi čtyřicet hokejistů méně či více známých. My jsme to měli těžké, nevěděli jsme, do čeho jdeme. Nevěděli jsme o těch hráčích dohromady nic. Než začaly první zápasy extraligy, tak jsme to do posledních míst sítovali koho vyndat, koho přidat. Nakonec z těch stávajících zůstalo jen deset lidí a deset jsme ještě sehnali. Ten mančaft jsme solidně dali dohromady.

Neměli jste problémy s produktivitou, ale zároveň jste dostávali dost gólů…

Protože jsme byli nováčci extraligy, tak náš systém hry byl laděn na dobrou defenzivu, ta se nám ne vždy vydařila. Když jsme hráli dobře, tak jsme vyhráli. Když jsme udělali chyby, tak jsme většinou prohrávali. Neměli jsme takový tlak, abychom přejeli každého. Museli jsme každý zápas vybojovat, vydřít, urvat. To souvisí s tím, že jsme byli nováčkové. Myslím, že se to podařilo a že ti kluci zase o něco povyrostli, zlepšili se hokejově a že z toho mohou těžit.

Vy tento tým do příští sezóny nepovedete…

Stanovisko výboru je jasné, nebyla mi prodloužena opce. Takže končím a přijde někdo nový.

A kam se chystáte vy?

Do neznáma, protože mě to překvapilo. Já si myslím, že jsme letos dosáhli historického úspěchu. Doposud vždy hned spadli, ale my jsme se tady udrželi, a to na solidním místě bez komplikací. Takže pro mě to byla docela těžká rána, tomu roku jsem dal hodně, chtěl jsem za každou cenu uspět, aby ústecký hokej šel dál a já na tom měl zásluhu. Ale to rozhodnutí oddílu je třeba respektovat.

Ačkoliv příští sezónu bude stát na střídačce juniorů někdo jiný, na co si myslíte, že by mohli v tom dalším ročníku extraligy pomýšlet, na co mají?

Ta sezóna bude zase těžká. Ještě stále tu není udělaný takový systém, aby určitý počet dorostenců šel do juniorů a určitý počet starších kluků, kteří by to tady udrželi, zůstane. To ještě bude trvat delší dobu. Ale já si myslím, že ten rok setrvání v extralize juniorů těm klukům hodně dal. Ví, o co jde. Ví, jak se na příští sezónu připravit. Já si myslím, že je to dobrý krok, že se udrželi, a jenom pevně věřím, že jim to zase půjde. Že budou mít takové štěstí jako letos a udělají takový kolektiv, jako byl teď.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže