Ú s t í n/L. - Poprvé s kapitánským céčkem na hrudi. A hned mohl být oslavovaným hrdinou. Pavel Janků mohl být střelcem rozhodující branky sledovaného včerejšího top souboje mezi Ústím a Mladou Boleslaví. Měl k tomu dvě příležitosti. Svou šanci v prodloužení nedotáhl, skvěle mu špičkou hole sebral puk brankář Martin Altrichter. V penaltové loterii sice první nájezd proměnil, ale aby byl vítězný, nesměl by svůj v branku přetavit Petr Lipina. To se stalo. Janků ve čtvrté sérii už úspěch nezopakoval a Ústí tak podruhé v sezoně Boleslavi na nájezdy podlehlo.
V jiskřivém souboji před zaplněnými ochozy Lví arény Ústí soka výrazně přestřílelo. K vítězství nechyběly ani tři minuty, když hosté se šesti bruslaři srovnali na 2:2 a vynutili si prodloužení. „Byla to těžká střela z dlouhé hokejky. Někdy neprojde, teď prošla,“ smutnil po zápase Pavel Janků. Jinak bouřící hala na chvíli ztichla. „Dneska byli diváci perfektní, musím jim poděkovat. Pro nás je super, když fandí,“ vysmekl pochvalu na ústeckou atmosféru.

V následném pětiminutovém nastavení byl právě Janků nejblíže k tomu, aby zápas utnul. Odmítl protihráče a snažil se vybruslit brankáře hostí. Ten však vymrštěnou holí sebral ústeckému kanonýru myšlenky na zakončení. „Udělat to výborně, nečekal jsem, že mi to vytáhne. Chtěl jsem si puk potáhnout, poslat dál a zavěsit, ale byl jsem pomalejší,“ litoval.

Jeho další významný moment přišel ve druhé sérii samostatných nájezdů. Proti Altrichterovi se rozjel. Postupoval vpřed velmi pomalu a rozvážně. O to rychlejší byl švih v zakončení. Gól. „Když jedete rychle, máte hrozně málo času na zakončení. Naopak, když jedete pomalu, gólman neví, jak má zčasovat, jak zajíždět do brány,“ rozebírá Janků penaltové myšlení. „Pro nás je pak větší šance překvapit, zaskočit. Pokud to trénujeme na tréninku, je to pro gólmany velký problém.“ Kde na podobnou kulišárnu přišel? „V Třinci to bývalý brankář, co nyní dělá kustoda, pan Macháček poradil Polanskému. Ten to provedl v play off před dvěma roky, tam to fungovalo, góly dával. Já jsem si to odzkoušel na tréninku a nyní i v zápase.“

Těžkou úlohu měl Pavel Janků na svých bedrech ve čtvrté sérii. Lipina předtím odmítl ústecké vítězství a Richard Král poslal hosty do vedení. Janků musel proměnit. Nepovedlo se. „Netroufl jsem si udělat to znovu. Zkusil jsem trochu něco jiného, nakonec i než jsem původně chtěl. Reagoval jsem na vzniklou situaci. Ale Altrichter to udělal dobře, prostě mě vychytal,“ smutně dodal. Že by jej však svazovala příliš velká nervozita, na to má příliš hokejových událostí za sebou. „Určitě byla druhá penalta těžší, chtěl jsem to změnit a nevím, jestli to bylo dobře. Ale ruce mi to nesvazovalo. Tlak je vždy, v play off by to bylo horší.“

Zkušený forvard tak nezakončil vítězně první zápas, ve kterém se ústeckému publiku představil s kapitánským céčkem, které zdědil po zraněném Milanu Antošovi. „Nikdy jsem ho nedělal a ani jsem tohle nevnímal. Jsem na záskok. Dva máme áčka a trenér to takhle určil.“ Musel tak pogratulovat svému sokovi Richardu Královi. Ten zase nesl céčko na bílozeleném dresu a duel rozhodl. Navíc je jeho dlouholetý známý ze společného působení v Třinci. „Hecovali jsme se hodně, dneska byl šťastnější, my budeme, doufám, v play off,“ věří Janků.

Slovan v penaltových rozstřelech

Zatímco v první polovině došlo při zápasech Ústí na penalty jedinkrát, ve čtrnácti zápasech druhé poloviny už čtyřikrát. Premiérově je včera zhlédla i Lví aréna. Ústečtí mají bilanci mírně aktivní (3:2). Ovšem obě prohry zaznamenaly s Mladou Boleslaví. Brankář Petr Přikryl až do zásahu Petra Lipiny ve včerejší třetí sérii pochytal deset nájezdů v řadě!

Přehled

3. kolo v Jihlavě: Výhra 3:2, chytal Zikmund, dali: Hulva 2x, Ivan, nedal Grof.
27. kolo v Mladé Boleslavi: Prohra 0:1, chytal Přikryl, dal: nikdo, nedali: Hulva, Janků ani Ivan.
31. kolo v Olomouci: Výhra 1:0, chytal Přikryl, dal: Janků, nedali: Ivan a Slížek.
38. kolo v Brně: Výhra 1:0, chytal Přikryl, dal: Slížek, nedali: Janků, Micka, Klobouček.
40. kolo: s Mladou Boleslaví: Prohra 1:2, chytal Přikryl, dal Janků, nedali: Liščák, Slížek a Janků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže