Ú s t í n/L. - Jako poslední načaly svou soutěž druhé a třetí třídy. První ostrý start v krajském přeboru elévů si oba ročníky připsaly 12. listopadu. K dnešnímu dni jsou ale oba týmy v rozdílné části cesty přeborem. Zatímco druháci úspěšně atakují samou špici tabulky a jejich trenér Miloš Abt nemusí být na úsměvy skoupý, lodivoda třetích tříd Jana Daniše naopak čeká ještě pořádný kus práce.
Při zpětném ohlédnutí za první polovinou sezóny se nabízí druhákům pěkná podívaná. V sedmi utkáních si připsali jedinou porážku, zbylou šestici duelů zvládli vítězně. Trenér Miloš Abt tedy může být se svými svěřenci navýsost spokojen. “Chtěl bych zatím vyzvednout výkony všech kluků. Hokej je baví a snaží se plnit pokyny, které dostávají. Na jejich hře je to znát,“ začíná chválou na úvod trenér Abt.
S plněním taktických úkolů se občas potýkají i ostřílení borci z nejvyšších soutěží, co teprve šesti až osmiletí caparti, dělající své první hokejové krůčky. Do jaké míry jsou vůbec tito hokejoví benjamínci schopní držet se nějaké herní strategie? “To je čistě individuální, někdo je víc vyspělý, někdo míň. Ale na ten věk, který tu máme, je to slušné.“
Vedle vymýšlení přijatelného herního systému musí trenér pečlivě řešit otázku nasazování jednotlivých lajn. Výkonnostní kritéria by měla být na druhé straně vyvážena ohledem na citlivou dětskou duši. “Jsou tu samozřejmě hráči, kteří jsou schopní dát branku, ale jsou tu pochopitelně i ti horší. Snažíme se ale vytěžovat všechny stejně, aby v nich hned od začátku nevznikl pocit, že jsou odstrkovaní,“ připomíná důležitou stránku práce s mládeží Abt.
A kouč druháků zatím pracuje se svými ovečkami na jedničku, jediná Roudnice dokázala ústecké Lvíčky porazit (3:13). “Roudnice se nám jevila jako nejvážnější soupeř, ale stačila už prohrát s Českou Lípou, kterou jsme my naopak porazili. Uvidíme, kdo nám tedy bude dělat největší problémy v druhé půlce ligy.“
V přímém kontrastu s jedinou ztrátou s Roudnicí se jeví tři takřka monstrózní vítězství. Proti Lounům (29:0), ústeckému „B“ týmu (24:1) a především Varnsdorfu (41:0) si Abtova družina otevřela soukromou střelnici. S úspěchem lze však pochybovat, že podobné výsledky jsou pro mužstvo nosné. “Tyhle vítězství byly s týmy, jejichž hokej není na takové úrovni jako tady u nás. Mají horší základnu, s tréninky začaly později, takže tímhle to bylo podmíněné. V druhé polovině soutěže by se to ale mělo vyrovnat,“ vysvětluje Abt.
Druháci mají tedy našlápnuto na vítězství v soutěži. Trenér Abt ovšem klade důraz na jiné priority. “Vyloženým cílem vítězství v soutěži není. Cílem je, aby ti kluci měli nějaký základ do budoucna, na kterém by se později dalo stavět. Ale pokud se k tomu ještě podaří vyhrát liga, bude to příjemné,“ uzavírá Miloš Abt.

Do druhé půle se láme i sezóna třetích tříd. Trenér Jan Daniš však má do spokojenosti kolegy z nižšího ročníku hodně daleko. “Výsledky zatím neodpovídají tomu, co bych si představoval. Na tréninkách to funguje, děti dělají, co mají, ale v tom utkání to nejsou schopné prodat,“ hořekuje kouč Daniš.
Třeťáci se zatím drží na pátém místě tabulky, v sedmi zápasech naplno bodovali jen třikrát, ve čtyřech případech měl navrch soupeř. “Největší problém je, aby ty děti u toho hokeje začaly používat hlavu. Jsou to malé děti, ale i ve škole se musí něco naučit a pak to prodat. Hokej není jen o bruslení a ježdění sem a tam, je to také o myšlení. A také o kázni, s tím mají také někteří jedinci potíže. Když se jim něco vysvětluje, jednoduše se nesoustředí.“
Požadovaná kázeň se ale nedá formovat jen na ledě, podle trenéra Daniše hrají v tomto ohledu nemalou roli rodiče hráčů. “Netuším, jak se vychovávají děti dnes, ale jeden z hlavních problémů spatřuji u rodičů. Spousta z nich si myslí, že mají doma nového Jágra a podobně a ty děti se podle toho také chovají na ledě. Ale takhle to samozřejmě fungovat nemůže. Dokud se v tomto ohledu nezmění přístup rodičů k dětem, těžko pak děti změní přístup ke hře,“ vidí přímou úměru mezi rodinou a ledem Daniš.
Přes předcházející kritiku ani zdaleka neláme Daniš nad svým týmem hůl. Jako příklad uvádí poslední utkání s Českou Lípou, v němž před závěrečnou čtvrtinou prohrávali ústečtí třeťáci 3:5. Nakonec se ale Danišova skvadra radovala v poměru 9:6. “Před poslední čtvrtinou jsem nechal sedět hráče, jejichž přístup k utkání byl podprůměrný. Po tomto řezu, ke kterému jsem v sezóně přistoupil poprvé, to dokázali kluci otočit. Uvědomili si tím, že mají změnit přístup k utkání. Ale tohle si musí uvědomit už před začátkem zápasu, pak to bude dobré.“
Danišovu práci stěžuje vedle pokulhávající koncentrace hráčů také jejich nízký věk. V porovnání s lídrem tabulky Děčínem, s nímž na konci listopadu prohráli Lvíčci 1:10, mají třetí třídy Slovanu nepoměrně mladší kádr. “Naši hráči jsou bez výjimky ročník 98, máme jen jednoho hráče narozeného v roce 97. Zatímco v Děčíně jsou mimo jednoho všichni ročník 97 a to ještě leden, únor či březen. Na ledě je to pak vidět. Kluci z Děčína jsou vyhranější a šikovnější. V lize jsou na tom jasně nejlépe. My patříme v rámci ligy k těm mladším týmům. Hráči ročníku 97, kteří by za nás mohli nastupovat, hrají za čtvrtou třídu. Kdybychom takto staré hráče měli k dispozici, tak jsme schopni konkurovat i Děčínu. Loni jsme s nimi hráli vyrovnané zápasy,“ poukazuje na další důležitý faktor Daniš.
Navzdory tomuto handicapu věří kouč v druhé polovině ročníku v posun svého mužstva do vyšších pater tabulky. “Jsme schopni hrát o třetí místo. Ale to závisí na tom, o čem už jsme mluvili. Musí se změnit přístup hráčů k hokeji. A to, aby ho oni změnili, si kladu za svůj jednoznačný cíl.“

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže