Ú s t í n/L. - Naposledy vyhrál Chomutov na ústeckém ledě 8.1. 2005. Znovu dokázal uzmout body ve Lví aréně až v posledním zápase první čtvrtiny letošní sezony, pro domácí možná v tu nejnevhodnější dobu. Lvi tak spadli v posledním zápase od dvě příčky v tabulce a před diváky neodčinili prohru ze zápasu s Prostějovem. “Neděláme to schválně,“ vzkazuje jim Tomáš Klimt. Na bezprostřední dojmy ze zápasu jsme se poptali i vítězné strany, konkrétně kapitána Radka Šípa a nejproduktivnějšího forvada Chomutova Milana Kostourka.
Utkání se pro domácí začalo vyvíjet dobře, už po 122 sekundách putoval na trestnou lavici první chomutovský hráč a Lvi si vyzkoušeli první přesilovku. Jenže bez úspěchu. Po jejím skončení se hrálo 5 na 5 jen pár vteřin, domácí dostali další výhodu. Tu si však zmařili vlastním faulem, když museli hasit útěk soupeře. Stejný scénář se opakoval i v půlce první třetiny. Celkem hráli v početní výhodě Lvi desetkrát, ani jednou toho ale nedokázali využít. Jejich bilance je sice pořád na vysoké úrovni, využití 25% je obdivuhodné, avšak na začátku soutěže toto číslo přesáhlo 30%. “Nešly nám. A v těchto zápasech je to rozhodující, na začátku první třetiny jsme jich hráli hodně. Jednu branku jsme sice potom dali, ale vzápětí jsme inkasovali a to byla, myslím, docela velká chyba,“ souhlasí s poklesem úrovně přesilových her Tomáš Klimt. Ten na ně v zápase s Chomutovem chodil pravidelně, na ledě byli nejlepší exekutoři. Sniper Grof s posilou Pojkarem na modré, vepředu tlačili povětšinou Antoš, Martinec a Klimt. Elitní formace. Grof má na kontě 15 bodů, Antoš s Martincem 10, Klimt 9. “Nehráli jsme dobře, je to jedno s druhým. Neodráželi se nám puky, nešly nám přesilovky, musíme hrát líp,“ zdvihá ukazovák Klimt. A je proč ho zdvihat. V celkovém pořadí jsou Lvi čtvrtí, v zápasech venku jsou na druhém místě, avšak na domácí půdě se Lvům poslední dva zápasy nevydařily a zaostávají až na šesté pozici. Před nimi je třeba i Třebíč nebo Beroun. Lvi prohráli dvakrát po sobě. “Je to škoda, když přijde hodně lidí, ale my to schválně neděláme. Doufám, že jsme si to tímhle vybrali a že to bude lepší,“ vzkazuje ústeckým fanouškům „Kelímek“, jak mu hráči v kabině přezdívají.

Klimt v závěru zápasu při power-play dokázal přiblížit SLovanu bod. Grof opět ukázal své kvality, ze tří oébránců Chomutova si udělal tréninkové kužely i při tak vypjatém momentě a s mezipřistáním u Martince jeho přihrávka dolétla až ke Klimtovi, který vymetl horní růžek Horčičkovy branky. “Když jsme dali kontaktní gól, ještě jsme věřili, rychle jsme se dostali zase do pásma, ale už jsme to nestihli,“ popisuje závěrečný tlak. Ten se nevydařil a Lvi padli. Chomutov i Brno je v tabulce předběhl, čtvrtá pozice už není tak medová jako post „vícelídra“. “Kdybychom ty dva domácí zápasy vyhráli, tak jsme byli spokojení. Týden odpočinku nám teď přijde vhod, odpočineme si a snad druhou čtvrtinu načneme líp než tu první,“ uklidňuje všechny Klimt. S kým budou boje nejlítější a který soupeř bude v cestě za obhajobou titulu největší překážkou? Po první čtvrtině už se dá o lecčems soudit. “Počítat se musí s každým. Viděli jste, že přijel Prostějov a taky nás potrápil a porazil. Ty mančafty nemají co ztratit, všichni mají dost sil, je začátek soutěže. My máme vyrovnaný kádr, musíme šlapat dál. Na Boleslav byl za začátku vyvinutý velký tlak a asi to neunesli, ale počítat se musí i s ostatními. Porazil nás Chomutov, dobře hrál Hradec, Brno bylo výborné, těch mančaftů je vícero. My ale musíme koukat především na sebe,“ uzavírá rozhovor obligátní frází hráč s devětašedesátkou na zádech.


Když Chomutov rozstřílel 8.1.2005 Slovan 6:1, bylo v Ústí několik hráčů, kteří slavili úspěch i tentokráte, na rozdíl od zcela jiné soupisky Lvů, ve které se objevují jen čtyři stejná jména. Chomutov tehdy přijel v brance s Horčičkou, obranu už tenkrát ztužili Szakal, Trefný nebo Řezníček a útočné tornádo roztáčeli Boušek, Šíp, Mikšovic, Charousek, zůstal i Polodna. Tenkrát přihlíželo porážce Lvů 4500 fanoušku, letos už jich přišlo jen 3860. V lednu 2005 vstřelil dvě branky Mikšovic a jednou z nich pečetil skóre. V tomto zápase byl Mikšovic zraněn po dvou tvrdých ranách Grofa a odstoupil. V roli střelce ho ale nahradil Radek Šíp, který ve 40. minutě zvýšil na 1:3 a v závěru se stal katem Lvů, do kolen je poslal střelou do prázdné branky. “Těší nás to, každý bod zvenku je důležitý a o to lepší je to pocit, když jsou ty body z Ústí. Bylo to těžké utkání, ani jsme ho lehké nečekali a připravovali jsme se na něj. Vycházeli jsme hlavně z obrany a vyčkávali na šance, které přišly a my jsme je proměnili,“ hodnotí průběh derby Šíp. “Rozhodla bojovnost, obětavost a právě proměňování šancí. Ústí jich mělo spoustu. Dál bych to viděl také v Luboši Horčičkovi, protože ten pochytal skoro všechno,“ zamýšlí se nad zlomovými momenty utkání a chválí strážce své svatyně Horčičku. Přiznává také vyšší nabuzení v derby. “Je tu rivalita, Ústí je pasované na favorita soutěže a my jsme se chtěli vytáhnout,“ přitakává kapitán Chomutovských.

Ti se díky výhře v tomto utkání posunuli právě před svého soka a minimálně po týdenní přestávku budou odpočívat s vědomím, že jsou na druhé příčce hned za Hradcem Králové. “Jsme spokojeni, chtěli jsme hrát nahoře a nahoře jsme. Daří se nám proměňovat šance, využívat přesilovky, těch je oproti loňsku hodně,“ hledá jeden z důvodů úspěchu Šíp. Se svou trochou do mlýna přichází i Milan Kostourek, nejproduktivnější hráč Chomutova. “Jsme spokojeni, teď jsme na druhém místě. Potom musíme porazit Kadaň a budeme hrát doma s Hradcem o první místo,“ nezůstává při zemi a pošilhává po vyhřátém trůnu první ligy. Skromnost asi není jeho vlastností, před začátkem soutěže Kostourek vyhlásil cíl svých střeleckých hodů. 30 branek. “Radši jsem to nenavýšil, protože jsem vůbec nemohl dát ani desátý gól. Minulý zápas mi to tam padlo a doufám, že to naplním. Nemůžu říct, že je dám, jsou tu i jiná střelci,“ vypráví s úsměvem Kostourek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ústí nad Labem - Jak jsme Vás již informovali začátkem března ohledně nové identity A-týmu, který v nové sezoně bude vystupovat pod názvem HC Slovan Ústečtí Lvi a zároveň bude mít vlastní webové stránky a sociální sítě. Je potřeba dodat, že stávající web slovanusti.cz, facebookové a instagramové stránky se budou věnovat dění kolem mládeže Slovanu. Budeme Vás informovat podrobně o dění kolem mladých nadějích Slovanu a celkové práce všech trenérů a lidí kolem mládeže.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže