Ú s t í n/L. - Ústečtí Lvi poprvé padli před domácím publikem. Proč se tak stalo zrovna s týmem, který okupuje dvanáctou příčku? “Nemluvil bych o podcenění, Prostějov přijel, bruslil a na nás to dneska stačilo,“ říká Petr Přeučil, autor branky na 2:3. Na dojmy jsme se zeptali i Tomáše Ficence, který se představil doma pro zranění teprve podruhé a za Prostějovské se vyjádřil exekutor trestného střílení Lukáš Říha.
Lvi si připsali v letošní sezoně druhou prohru a premiérovou před domácím publikem. Za šedesát minut dokázali vsítit jen dvě branky, zatímco díky svým faulům inkasovali třikrát, jednou ze trestného střílení. “Co na to mám říct? Hráli jsme špatně, nevyužili jsme přesilovky a když nevyužíváte přesilovky, těžko můžete vyhrávat,“ hledá největší selhání týmu v zápase s Prostějovem Petr Přeučil. Prostějov byl před tímto zápasem na dvanácté příčce, několik málo bodů od samotného dna. Zatímco Lvi porážejí Hradec Králové vyhřívající se na výsluní tabulky, ve středu ztratili s houževnatým soupeřem s méně zkušenostmi. “Nemluvil bych o podcenění, Prostějov přijel, bruslil a na nás to dneska stačilo,“ namítá ale Přeučil. “Nemůžu mluvit za kluky, za mančaft. Každý to musí mít v hlavě. Ale znovu opakuji, nemluvil bych o podcenění. Havlíčkův Brod nás přehrál bojovností, dneska jsme nevyužívali přesilovky. Nemyslím si, že by byl Prostějov lepší, my musíme jen přidat v důrazu,“ nepřeceňuje význam ztráty bodů. Lvy čeká poslední dvojzápas první čtvrtiny s mimořádně těžkým losem. V sobotu se bude rozhodovat o druhé příčce v brněnském Rondu, které průměrně navštíví necelé 3 tisícovky diváků. Poté bude Slovan hostit krajského rivala z Chomutova, o náboj utkání nebude nouze. “My hlavně koukáme sami na sebe, abychom byli v tabulce nahoře. Teď v Brně to bude hodně těžké, tam chodí hodně lidí a nehraje se tam dobře. Musíme ale makat a dostat se z toho. Soutěž je ze začátku hrozně vyrovnaná, před sezonou jsem čekal že budeme nahoře, v normální hrací době jsme prohráli až v šestém kole, dneska poprvé doma. To si myslím, že není špatný. Herně asi ale ještě trenér spokojený nebyl,“ znovu zdůrazňuje, že se vlastně nic neděje. “Ale nemůžeme prohrávat s Prostějovem, to se nesmí stát,“ dodává nakonec s velkým vykřičníkem.


Prostějov přijel, bruslil a na nás to dneska stačilo
— Petr Přeučil
Jemu samotnému se ale konečně daří. Na začátku sezonu musel tři kola čekat na první bod, v dalším zápase si připsal i gól, ale poté body sbíral spíše sporadicky. Jestliže však někdo vyčníval nad ostatní v utkání s Prostějovem, byl to právě Přeučil. Když už přihrávky nenacházely adresáta a střely míjely tyčky, rozhodl se lišácky po obkroužení branky zakončit sám a hle, byla z toho branka po šťastném odrazu od Vojtkových betonů. “Já jsem trošku nadrženej, abych hrál, protože jsem ve čtvrté lajně. Ale zrovna když to vyšlo mně, tak to nevyšlo týmu, takže z toho ani moc radost nemám. Se svým výkonem trošku spokojený jsem, ale prohráli jsme,“ působí trochu rozpolceně Přeučil. Z jeho projevu je znatelná radost i zklamání.

Pro Tomáše Ficence nezačala sezona o nic lépe. Rodák z Jihlavy odehrál pouhé tři zápasy, právě ve svém mateřském klubu totiž jeho pouť skončila. Ve 4. minutě zápasu otevřel skóre svým prvním bodem v sezoně, ale po návratu domů s nataženými kolenními vazy už tolika radosti neměl. “Šel jsem tam do souboje, někdo mě trefil do kolene, prolomil mi ho a natáhl mi vazy. Zápas jsem tam dohrál, ale v noci mě to začalo hrozně bolet,“ popisuje své zranění Ficenc. Čekala ho tedy povinná „dovolená“, do zápasového koloběhu se vrátil až minulé kolo, kdy pomohl spoluhráčům v utkání s Havířovem. Tam Lvi dlouho vedli úzkoprsým náskokem 1:0, avšak závěrečná přestřelka jim vehnala do krve dost adrenalinu. O výsledek se ale strachovali více v domácím duelu s Prostějovem a obavy se nakonec vyplnily. “Pro nás to byl nešťastný zápas, dostali jsme špatné góly v oslabeních a nájezdu, bušili jsme do nich celých 60 minut, ale nevyšlo to. My jsme hlavně nedali góly, nedařila se koncovka. Měli jsme všichni více zabrat, ale kdybychom dali na 2:2, tak jsme to otočili a vyhráli. Věřili jsme v to, ale bohužel nám to tam nepadalo, trefovali jsme tyčky, gólman jim zachytal výborně,“ shrnuje utkání ve svých očích Ficenc, posila ze slovenské nejvyšší soutěže. Tam loni Ficenc získal titul. “Slovenský titul je můj největší úspěch, na něj bych tady chtěl navázat a postoupit do extraligy,“ uzavírá rozhovor s vidinou velkého úspěchu bek se 108 starty v extralize.


Prostějov zajížděl na led druhého celku, dlouhodobému favoritovi první ligy. Jak se na zápasy s týmy postavenými o deset příček více vypravují hokejisté, o tom nám něco řekl Lukáš Říha, pětadvacetiletý prostějovský forvard. “Jeli jsme do Ústí s tím nedostat debakl, uhrát co nejlepší výsledek. Jeli jsme sem s respektem a o to víc nás těší úspěch. V zápase rozhodlo to, že Ústí nevyužilo hroznou spoustu přesilovek. Až mě to překvapilo, oni to hráli výborně, ale chtěli to tahat až do kuchyně a my jsme měli i štěstí,“ raduje se z úspěchu Říha. Ten nahrál na jeden z dvou brankových úspěchu spoluhráče Jindry a poté si vyzkoušel i roli exekutora, když se postavil k trestnému střílení. A proměnil. Zvýšil tak na 1:3 a zpečetil výhru hostů, kteří rozbili ústeckou tvrz. O tom, že padal, rozhodly především přesilovky. Domácí je nevyužívali, hosté ano – a bylo jich bezpočet. “Myslím, že dneska v hokeji může hrát každý s každým a nevidím důvod, proč by dvanáctý nemohl porazit druhého, jednou za rok se to stane. My máme mladé mužstvo a když rozhodčí zavedli tento přísný metr, tak to vepředu odehráváme na čtyři na pět lidí a to bere hodně sil. Někdy se to podaří a někdy ne, dneska to třeba vyšlo. Já osobně jsem spokojený, protože jsme tím vítězstvím, i když nečekaně, odčinili zápasy, které jsme měli vyhrát a nevyhráli. Musíme to ale doma potvrdit s Kadaní,“ vrací se znovu k úspěchu. Leckoho by možná také napadlo, že se týmům z nižších pater tabulky hraje o 100% lépe také díky uvolněnosti, nikomu nehrozí sestup do druholigových vod. “T oje chyba,“ překvapivě odpovídá Říha. “Celá soutěž ztrácí soutěživost, ne všichni mají o co hrát a o něco se snažit. Vždyť to vidíte na lidech. Do Ústí, které hraje druhou příčku, přijde dva tisíce lidí a tribuny jsou poloprázdné. To uzavření popírá sport jako takový,“ kritizuje inovace ve stanovách prostějovský provokatér, který si po sprše vulgarismů z řad diváků po proměněném nájezdu a vyloučení za nafilmovaný pád neodpustil několik gest směrem do hlediště. A jaké má cíle hokej v Prostějově? “My bychom chtěli udělat play-off, o to se hraje. Je začátek, když se nás bude držet štěstí, mohli bychom se tam dostat,“ věští Říha.
Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže