Ú s t í n/L. - Možná trochu v ústraní bojují na bitevních polích mladé naděje hokejového Slovanu. Díky rozšíření české skupiny extraligy dorostu i juniorů hrají obě mužstva ústeckých Lvíčat v nejvyšší soutěži. Znovu po dvouleté odmlce. Na jaře si ji vybojovali junioři, dorostenci sice skončili poslední, ale právě díky rozšíření nakonec nespadli. Zatím si vedou podobně, bojují o každý bod. Že se Ústečtí snaží pozvednout obě mládežnické kategorie dokazovalo již předsezonní angažování Vladimíra Bednáře, stávajícího trenéra reprezentační dvacítky, jako kouče juniorky. „Zápas od zápasu se lepšíme,“optimisticky hodnotí vstup svých oveček do sezony.
Mládežnické soutěže za sebou mají úvodní čtvrtinu. A Lvíčata dle očekávání bojují u spodku. Zdaleka ne však tak tristně a beznadějně jako v předchozích letech. Dorostence sice v úvodu potkala série těsných porážek, poprvé poznali chuť vítězství až v osmém kole. To je však nakoplo a v posledních čtyřech kolech posbírali osm bodů. Úchvatný byl zvláště obrat v domácím duelu s PZ Kladno, kdy z 0:3 dokázali otočit ve třetí třetině na konečných 6:4. Junioři vydolovali v úvodní jedenáctce mačů o jeden bod víc a v tabulce jsou o stupínek výše.

„Lepšíme se. Je pravda, že některé zápasy nám nevyšly. Třeba domácí porážky s Budějovicemi a Pardubicemi. Většinou to však jsou jen úseky hry, pár minut, které nás položí. Je vidět, že nám schází zkušenost. Na druhou stranu jsme dokázali potrápit i favority,“ říká trenér Vladimír Bednář. Jeho svěřenci tak díky třem výhrám a bodu z posledního zápasu s Rabatem Kladno, ve kterém třikrát dotáhli ztrátu, aby nakonec padli v penaltách, posbírali deset bodů. „Škoda utkání v Hradci, kde jsme vedli. Také s Plzní bychom na body, být kompletní, dosáhli. Reálné bylo získat čtrnáct bodů, což by bylo fantastické a vládla by větší pohoda.“

Juniory táhne forvard Jan Kloz. V devíti zápasech nastřádal 14 bodů, trefil se devětkrát. „Ve všech směrech je vidět, že absolvoval dobrou letní přípravu. V každém zápase, kdy nastoupí, je přínosem. Je příkladem ostatním, mladí se mají od koho učit. On je vzor,“ velebí jej trenér Bednář. Kloz se prý může těšit na pozvánku na listopadový sraz mládežnické reprezentace v Hodoníně. Má šanci prosadit se až do konečného kádru na Mistrovství světa? „Konkurence je velká, 15 hráčů máme v Kanadě, další nastupují v extralize, ale nevylučuji to. Jsem jeho trenér, takže se budu snažit mu pomoci,“ navnaďuje nadaného plejera na myšlenky na možný vrchol dosavadní krátké kariéry.

Vůbec u obou mládežnických týmů útok převyšuje obranu. Shodně zatížily konta soupeřů 34 brankami. Třeba juniorská Slavia na čtvrté pozici dosáhla stejného výsledku a bronzové Karlovy Vary přidaly jen o gól navrch. „Sužuje nás velká marodka obránců. Nastoupili jsme maximálně s pěti, chtěli bychom se o tři hráče posílit. Vedeme konkrétní jednání, hledáme,“ nezastírá Bednář. Bohužel nadále nemůže do utkání nastoupit posila do branky, dnes devatenáctiletá jednička slovenské reprezentační dvacítky Branislav Konrád. Jeho přesun z Nitry stále nebyl dotáhnut do zdárného konce. „Řeší to právníci, svaz, nemůžou se dohodnout. I když jsou Slováci sami proti sobě, je jejich jasná jednička. Nyní je to na IIHF. Je znát, že Branislav postrádá zápasovou praxi, trénink nedá vše,“ povzdychl si trenér juniorů. Rád by dával příležitost i nadějím z dorostu. „Když nebudou existenční starosti, určitě někdo naskočí, aby se nastolil potřebný řetězec. Ale zatím naše stavy nejsou takové, aby nám toto umožňovaly.“

Nejlepší v kanadském bodování juniorů
Jan Kloz 14 (9+5)
Martin Mach 9 (3+6)
Martin Škalod 9 (2+7)
Robin Hanzl 9 (3+6)
Miroslav Moro 6 (6+0)

Nejlepší v kanadském bodování dorostenců
Ondřej Chládek 9 (6+3)
Michal Janíček 9 (5+4)
Vladimír Brož 9 (3+6)
Lukáš Místecký 8 (3+5)
Jaroslav Šaršok 6 (5+1)

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže