Ú s t í n/L. - Zkoušky, testy, přáteláky končí. Už ve středu se rozjede další ročník první ligy. A Slovan bude hnán smečkou soupeřů. Na obhájci vítězství v první lize si každý bude chtít smlsnout. Jak se Ústečtí vypořádají s dosud nepoznanou rolí? Jak stráví loňskou nevyvedenou baráž? Sezona také přinese řadu novinek. Nikdo nesestupuje, mění se pravidla, končí remízy. Co všechno se tedy změnilo, zkusme nejvýznamnější připomenout.
Sestava Ústeckých Lvů

Brankář

Lukáše Sáblíka, který opanoval ústecké brankoviště tři roky střídá Michal Fikrt. Sáblík nebyl špatný. Předminulou sezonu dokonce famózní. V dalším ročníku se mu ne zcela vyvedlo několik zápasů, také mu nepomohlo, že tým jako celek nevstoupil do soutěže nejlépe. Sáblík pak necítil stoprocentní důvěru a nedokázal se s tím vyrovnat. Stále dokázal předvést fantastické zákroky, množily se však také laciné branky. Poté, co na play off přišel Roman Málek, bylo jasné, že Sáblík v Ústí skončí.
Michal Fikrt by mohl být adekvátní náhradou. Zazářil ve slovenské extralize, chytal v utkání hvězd. Nabral sebevědomí. V přípravě nezklamal, dokonce vychytal dvě nuly, zvlášť ta se Spartou potěší. Je mladý, klub by na něm mohl stavět.
Jiří Zikmund je ideální dvojka. Když je třeba, zaskočí, vyšší ambice nemá. Když loni několikrát za sebou vychytal vítězství, vždy se stáhl a mluvil o sobě pořád jako o druhém brankáři.

Obrana

Nezůstal kámen na kameni. Za poslední dva roky zmizeli v extralize Štěpánek, Kočí, Pavlas a Mazanec. Výsledek kvalitní defenzivy týmu? Z loňska zůstali jen Grof, Kudrna a Zápotočný. Zvláště Jakub Grof se vypracoval na elitního beka. Ze třetí, čtvrté pětky, kam patřil na začátku loňského ročníku se vyšplhal do první. Co přinesou do týmu slovenští mistři Nádašdi a Ficenc? Nádašdi se v přípravě objevoval v první formaci vedle Grofa. Budou trenéři na něj hodně spoléhat? Po minelách v prvním finále byl odstaven ze sestavy Petr Hořava, pak si již nezahrál. Letos opět dostává důvěru. Mladý obránce může jít výkonnostně nahoru. Doroste do otcova formátu? Trochu nevýrazný byl v přípravě Tomáš Houdek, který hrál v extralize v Třinci a ve Slavii. Je mu teprve pětadvacet, ještě by mohl chtít něco dokázat. Chybí osmý bek, v přípravě se tu objevoval Suchánek z Tábora, naposled Kolafa z Kladna. Dá se předpokládat, že vedení bude čekat na nějakou zajímavou defenzivní rybu. Klobouček se totiž v poslední době objevoval spíše v útoku. Trenér Pavel Hynek potvrzoval, že s defenzivní části měli Ústečtí i na konci přípravy největší starosti. Co ukáže samotná soutěž?

Útok

Jediné spojení z loňska: Dvojička z první formace, zkušení Antoš – Pazourek. Jinak jsou útočné řady zbrusu nové. V první bude osvědčené duo doplňovat mladík Jakub Hulva. Na něj bych si troufnul vsadit, že může vyrůst v novou hvězdičku. Okolí od něj nebude tolik čekat. Umí se prosadit do zakončení, v kterém ovšem v přípravě často selhával. „Mě překvapil, hraje výborně, má dobou střelu výborně bruslí. Je to kompletní hráč, když přidá ještě v obraně, kde má trochu mezery bude vynikající,“ složil mu kompliment sám kapitán Milan Antoš, který si práci své řady pochvaloval. „Rozhodli jsme pět, šest zápasů,“ připomněl.
Ve druhé lajně se představovali v přípravě „střízlíci“. Tomáše Martince na křídlech doplňovali Pavel Janků s Josefem Vítkem. „Pepa hraje fyzický hokej, my s Máťou (Martincem – pozn. aut) moc ne, spíš technický. Snad to bude klapat,“ věří kanonýr Janků. V sedmatřiceti přišel do první ligy. „Obavy nemám, Snad budu platný a nějaký góly dám,“ věří.
Třetí řadu vedl Ladislav Slížek, kterému se loni vyvedl hlavně start do sezony. Přišel jako nová posila a chtěl se vytáhnout. „V přípravě lítal na ledě,“ potvrzoval trenér Pavel Hynek. Letos začal pomaleji, ale poslední zápasy se jeho lajna s Markem Ivanem a Tomášem Klimtem zvedala. Mohl by to být ofenzivní forvard. Pokud bude Ivan zdravotně v pořádku a nenechá si hokej otrávit, mohlo by to klapat.
Ve čtvrté řadě se objevovala včelička Jiří Kudrna, jehož cupitavé bruslení nelze přehlédnout. Bojovník je v sestavě nepostradatelný, své si uhraje a občas přidá důležitou branku. V centru hrál obojživelník Jan Klobouček, zdá se, že se letos bude objevovat spíše v útoku než na beku. A pravé křídlo? Snad Petr Přeučil. Je mladý, měl by růst. Musí se však vyvarovat zbytečných faulů. Když tu byl předminulou sezonu, byl nejtrestanějším mužem sestavy. Posledně v utkání s Kadaní se vrátil z trestné lavice a za třicet sekund se tam už po vysoké holi zase vracel.
Role třináctého forvarda asi zbude na Jana Kloze. Ústecký pracovitý odchovanec absolvoval celou přípravu, odehrál až na poslední zápas všechny duely, ale o víkendu již válčil za juniory. Zřejmě si na větší šanci ještě bude muset počkat, zvlášť když vedení prohlašuje, že by ještě rádo přivedlo jednoho kvalitního útočníka.

Odchody

Pojďme připomenout nejvýznamnější ztráty: Do extraligy zamířili beci Mazanec a Pavlas, forvard Kuchler. Také se vrátili půjčení gólman Málek, obránci Evan, Hájek, útočníci Havel, Eiselt a Červenka. Ke konkurenci do Mladé Boleslavi prchli Drábek se Sýkorou. S forvardy Jankových, Buďou a Finkem se už asi nepočítalo. Nejvíce mrzí odchod Pavlase a Kuchlera, který se předvedl hlavně v baráži se Vsetínem. Na Kladně si udělal jméno v době, když tam jezdil na výpomoc. Chybět budou Červenkovi manévry, ale pro něj bylo Ústí příliš malé, nadějný mladík má evidentně na nejvyšší soutěž. Jankových byl oblíbencem obecenstva. Loni skončil druhý v anketě o Krále Lví arény, letos dokonce vyhrál. Dával důležité góly, na ledě občas sehrál divadlo, které rozproudilo ochozy. I to bylo občas třeba. Co se však dělo mimo led? Poslední barážový duel se zkušený forvard nedostal do hry. Letos bude hrát v Itálii. Jeho roli by mohl částečně převzít Marek Ivan. Také on zkouší na ledě pozornost sudích, také on jim často spílá.

Slovo kapitána

Osobně si myslím, že budeme mít mužstvo silnější než loni. Bude to trvat těch patnáct kol, než si všechno sedne. Vždycky to chvíli trvá a to je i dobře. Nemyslím si, že je možné projít sezonou od začátku do konce a vše vyhrát. A nemít problém v kabině, na ledě. To neexistuje. Je to hezký sen. Ať je to jakýkoli kolektivní sport, dochází k výkyvům formy, sezona je dlouhá.

Slovo generálního manažera

Vyhlásili jsme letos přední příčky základní části. Je to hodně obecná věc, ale myslím, že se toho budeme držet. Budeme chtít hrát na první místo, ale konkurence vzrůstá a nechceme se chvástat, to jednoznačně. Nechceme křičet do světa přehnané výroky. Chceme pracovat krok za krokem a budeme se chtít poprat se v play off. Určitým přáním i cílem je obhájit mistra první ligy. Realita ukáže. Mužstvo je kvalitní na to, aby dokázalo, že to není nereálný cíl.


Soupeři

Mocně posilovala Mladá Boleslav, která je pasována do role největšího favorita soutěže. Sestavu posílili exextraligoví obránci Výborný z Plzně, Bauer ze Vsetína, útočníci Rozsíval z Liberce a Gombár z Litvínova, ze Slovenska přišli Kocák a Boris Majeský. „Odborníci favorizují Boleslav. Náš management favorizuje nás, a tak na nás bude tlak úplně stejný. Co píšou novináři, na to nemá vliv. Tady se přijde do kabiny a trenér i manažer chtějí vyhrávat a my chceme vyhrávat taky a nemá cenu se bavit jestli média tlačí víc Boleslav,“ hlásí Milan Antoš. V Boleslavi se obrovsky zvednul fotbal. Místní Škodovka prosperuje a zřejmě si může dovolit hojně podporovat sport. Je však Boleslav dost velké město na to, aby dva nejpopulárnější sporty v zemi mohly v symbióze žít?
Zato druhé největší město v republice, Brno, s klubem velkých tradic již několik let strádá v první lize. Už loni se ovšem Kometa zlepšovala, kádr neopustil nikdo významný. Často hnalo tým dopředu plné Rondo. Městu by nejvyšší soutěž slušela určitě více než Mladé Boleslavi. V brance spoléhá na jistotu Maláče, kterému bude krýt záda nadějný Kubec. Do obrany přišel urostlý Martínek a mladý Špelda ze Slavie, který už v Brně hrál loni. Produktivní forvard, kde zářil David Appel a zkušený Barus, posílil mimo jiné bývalý ústecký kapitán Daniel Hodek.
Při vší úctě k ostatním soupeřům, jako Chomutovu, Hradci Králové, či loňskému překvapení Havířovu, který už nejvyšší soutěž hrál, či tradiční hokejové baště Jihlavě, kde však nyní dávají přednost spíše fotbalu, by útok na proniknutí do extraligy od některého z dalších týmů byl překvapením. Každému totiž něco chybí či přebývá jako Chomutovu stadion nebo Hradci příliš blízká konkurence Pardubic.

Pravidla

Od letošní sezony platí řada novinek. Nejvýznamnější je zrušení remíz. Jestliže se nerozhodne ani v pětiminutovém prodloužení, jedou se samostatné nájezdy. Slovan v nich v přípravě ani jednou z pěti případů neuspěl. „Protože se nám tak daří, budeme raději vyhrávat v normální hrací době,“ zlehčoval situaci asistent trenéra Vladimír Evan. Ovšem každý bod může hrát v konečném účtování roli. A mimochodem, vzpomeňme, kde se lámala barážová série. Na opačnou stranu ji mohly zlomit třeba nájezdy na ústeckém ledě. Že jde jen o náhodu? Úplně pravda to není. Kdo umí zakončit, v opakovaných sériích svůj um může předvést. Vždy se pojedou nejdříve tři na každé straně, pak po jednom, vítěz bere bod navíc.

Brankáři budou mít menší výstroj, třeba betony budou o dva a půl centimetru užší. V obranném pásmu se nebude vhazovat jinde, než v bodech pro vhazování. Neplatí, že se nepíská zakázané uvolnění projde-li puk brankovištěm. Naopak nepíská se, pokud bude brankář mimo brankoviště, aniž by se tam snažil vrátit. Zpřísnily se tresty pro funkcionáře, když někoho napadnou či urazí, bude pykat tým na ledě. Za hození hole ve středním pásmu se zase ukládá pouze dvouminutový trest.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže