Ú s t í n/L. - V halasu končící hokejové sezóny trochu zapadl fakt, že reprezentační výběr České republiky do osmnácti let vybojoval na mistrovství světa ve Švédsku bronzové medaile. Významně se o to také přičinil odchovanec Slovanu Michal Neuvirth. Talentovaná brankářská jednička české reprezentace podávala na mistrovství výborné výkony a podpořila tak svojí skvěle nastartovanou kariéru. Nynější hráč Sparty opouští českou juniorskou extraligu a míří zkusit své štěstí do zámoří: “Na 95% odcházím do juniorské soutěže do Kanady. “
Před necelými 14 dny jste s reprezentací do osmnácti let vybojoval bronzovou medaili. Už jste si dostatečně tento úspěch vychutnal?
Ten úspěch jsme si vychutnali všichni společně. Měli jsme posezení s týmem, kde jsme to oslavili tak, jak se má.

Do turnaje jste vstoupili výhrami nad Německem (4:2) a Běloruskem (5:2), poté následovaly porážky s USA (0:5) a Ruskem (0:2). Po základní skupině z toho bylo třetí místo. Jak jste byli s touto pozicí spokojeni před vyřazovacími boji?
Spokojení jsme určitě nebyli. Poté, co jsme prohráli s Američany tak bylo jasné, že ten zápas s Ruskem už nic neřeší. Dá se říci, že jsme ten zápas s Ruskem jakoby vypustili a připravovali jsme se na čtvrtfinále.

Ve čtvrtfinále na Vás čekalo Švédsko. V tomto zápase jste vychytal čisté konto a Česko vyhrálo 3:0. Se svým výkonem v tomto zápase jste byl asi hodně spokojený, že?
Byli jsme všichni hodně spokojení. Dlouho to bylo 0:0. Pak jsme dali ve druhé třetině náhodný gól. Byl to omyl. Ten zápas nám ale vyšel.

Výhrou v tomto zápase jste pak měli tak trochu již splněno...
Přesně tak. Říkali jsme si, že nejhůře odjedeme čtvrtí, že jsme nic nezkazili. Určitě jsme ale chtěli medaili.

V semifinále přišli na řadu odpočinutí Američané a po první třetině jste prohrávali 0:3. To byla studená sprcha, prohrávat takhle rychle...
To byla. My jsme den předtím hráli čtvrtfinále se Švédskem a v první třetině jsme jak se říká tahali vodu. Než jsme to rozjezdili, tak oni na nás vlítli a vedli tři nula.

Věřil jste, že se podaří zápas ještě zdramatizovat?
Nikdo tomu moc nevěřil, ale chtěli jsme to zkusit.

Nakonec jste podlehli v prodloužení 3:4. To muselo být obrovské zklamání po tom velkém dramatu...
To byla pro všechny největší rána. Prohráli jsme hlavně zbytečnou chybou jednoho hráče. Pak jsme se trochu obávali, abychom se dostali do toho zápasu o třetí místo. Před tím zápasem jsme byli docela rozhádaní, ale zvládli jsme to dobře.

Chuť jste si spravili v boji o bronz, když jste porazili Kanadu 4:1 a získali tak cennou medaili. Byl to zatím největší úspěch ve Vaší kariéře?
Asi jo.

V jakém zápase jste z Vašeho pohledu podal nejlepší výkon?
Nejlépe se mi chytalo ve skupině s těmi Američany, i když jsme prohráli. Pro mě to byl nejtěžší zápas. I v zápase se Švédy se mi chytalo dobře.

Myslíte, že jste se i díky týmovému úspěchu svými výkony zviditelnil před skauty z NHL?
Doufám, že jo. Pevně tomu věřím.

Pocházíte z Ústí nad Labem. Jak vzpomínáte na své začátky?
K hokeji mě přivedl táta, který mě trénoval až do páté třídy. V deváté třídě jsem už chytal za dorost a do dorostu jsme šel už na Spartu.

Chtěl jste být již od malička brankářem?
Ano, chtěl.

Dokážete jmenovat některého z ústeckých trenérů, kteří Vám kromě Vašeho otce podle Vašeho názoru pomohli v kariéře?
Hodně mi pomohl pan Skřivan.

Sparta letos vyhrála extraligový titul. Sledoval jste výkony brankářské jedničky Petra Břízy? Co na ně říkáte?
V době, kdy se hrálo finále se Slávií, tak jsme byli na mistrovství světa. Pouze jsme se dozvěděli výsledek. Moc jsme to nesledovali, soustředili jsme se na svoje výkony.

Jak vidíte svoji nejbližší budoucnost, kde budete působit?
Asi odejdu do juniorské soutěže do Kanady. Záleží také, zda budu draftovaný. Na 95% ale půjdu do Kanady.

Vaším cílem určitě je dostat se do NHL. Věříte, že se Vám to povede?
Věřím. Ještě stále věřím. Budu makat stále stejně a doufám, že budu mít stále štěstí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže