Ú s t í n/L. - Po tříletém panování Lukáše Sáblíka v ústecké brance, narušeném v závěru Romanem Málkem, se ujímá vlády nad ústeckou svatyní opět Michal Fikrt, který již v dresu Slovanu působil před třemi roky. Po sezóně 2002/03 byl vystřídán právě Sáblíkem. Nyní se litvínovský odchovanec vrací na místo činu zocelen dvouletým působením ve slovenské extralize a hlásí: ”Chtěl bych se co nejvíc přičinit o postup do extraligy“.
V Ústí jste hrál v již sezóně 2002/2003. Jak vzpomínáte na své tehdejší působení v dresu Slovanu?
Bylo to moje první působení za chlapy a mám na to dobré vzpomínky. Na tu sezónu mám hodně vzpomínek, hodně mi zůstala v hlavě výhra v Jihlavě 0:1.

Proč Vaše tehdejší angažmá trvalo jen jednu sezónu?
Já jsem měl jít dělat dvojku do Litvínova. V letě ale koupili Maříka a měli tak dva gólmany. Měl jsem tak smůlu a šel jsem do Kadaně. Jsem rád, že jsem v Kadani hrál.

Jak říkáte, v další sezóně jste hrál v Kadani a na závěr sezóny v Chomutově, se kterým jste vybojovali bronz. Tato sezóna Vás hodně zviditelnila, že?
Mě se hlavně dařilo v Kadani. V Chomutově to již bylo takové všelijaké. Ta sezóna ale určitě nebyla špatná. Díky ní jsem se dostal na Slovensko

Jaká byla první sezóna ve slovenské extralize?
Ta byla parádní. Liga byla nabitá hvězdami z NHL. My jsme navíc udělali historický úspěch pro Nitru a já jsem na tom měl taky svůj podíl. Ve slovenské lize se mi chytalo úplně super.

I ta druhá sezóna nezačala špatně, kdy se to zlomilo?
Zlomilo se to až někdy kolem listopadu, kdy se nám moc nedařilo a Nitra angažovala Lakosila. Od té doby jsem již nedostal příležitost. S Vlastou Lakosilem jsme ale vycházeli úplně v pohodě a dá se říct, že jsme byli nejlepší kamarádi.

Přesto, že jste základní část extraligy vyhráli, v play-off jste měli problémy s osmou Skalicí a v semifinále Vás vyřadil pozdější mistr Žilina....
Play-off je jiná soutěž a tam stačí nervy a už je to hotový. Mě mrzelo, že jsme vypadli takhle brzo, protože jsme chtěli postoupit do finále. Věřím, že kdybychom se tam dostali, tak jsme mistři my.

Kdo byli hlavní strůjci letošního nitranského úspěchu?
Vedli to hlavně starší hráči jako Kolník nebo Vlk, ale chytili se i mladí jako Milan Hruška nebo Ivan Švarný. Hodně gólů dal Míra Kováčik, vypracovával mu je Andej Kollár, Chrenko měl dobrou sezónu. O úspěch se ale zasloužil celý mančaft. Buď táhli tým tito hráči, nebo zabrali jiní.

Když si odmyslíte ty problémy ke konci této sezóny, bylo Vaše angažmá na Slovensku velice úspěšné. Vidíte to také tak?
Ano ano. Já jsem byl na Slovensku po hokejové stránce spokojený.

Dokonce jste si zachytal v utkání hvězd slovenské extraligy v té sezóně, kdy byla výluka v NHL...
Byl to velký zážitek. Hlavně mě těšilo, že jsem si toto utkání zahrál v sezoně, kdy tam byli hráči z NHL. Já jsem se vešel mezi ně a to mi hodně pomohlo do budoucnosti.

Jak probíhali kontakty se Slovanem?
Od té doby, co jsem odešel z Ústí, jsme byli s Davidem Šafferem stále v kontaktu. Vždycky jsme si jednou dvakrát za rok zatelefonovali a informovali se co a jak, jak se nám vede. Před třemi týdny mi pak David Šaffer volal. Dali jsme si schůzku u které byli i oba trenéři. Ti řekli, že o mě mají velký zájem. Já jsem měl také zájem hrát za Ústí a druhý den jsme se dohodli.

Měl jste i jiné nabídky?
Neměl jsem nic. Mohl jsem ale ještě počkat, protože manažer říkal, že bych mohl ven do ciziny. Já jsem ale nechtěl čekat. Ústí mi dalo šanci dostat se do profesionálního hokeje. Rozhodování bylo jednoduché.

Udělal jste si ve slovenské extralize jméno. Jak z tohoto pohledu berete angažmá v první lize?
Určitě to neberu jako krok zpátky. První liga se hodně zkvalitnila a myslím, že není ani tak o moc horší než slovenská extraliga. Shodli jsme se na tom, že kluby ze špičky první ligy jako Ústí, Boleslav nebo Jihlava, by klidně mohli hrát střed slovenské extraligy.

Sledoval jste baráž o extraligu?
Sledoval jsem to. Určitě jsem fandil Ústí, aby postoupilo. Mrzelo mě, že nevyšly ty penalty ve čtvrtém zápase a že v posledním utkání nedali góla. Určitě si to zasloužili více než Vsetín, měli spoustu šancí a Vsetín vystřelil na bránu a dal jeden gól. I takhle se ale rozhodují zápasy.

Jaká jsou Vaše očekávání před následujícím angažmá?
Už jsem první ligu chytal a tak zhruba vím, do čeho jdu. My budeme v takové roli, že chceme postoupit a musíme drtit soupeře za soupeřem. Nebudeme koukat na soupeře za námi, protože jejich výsledky nás nemusí zajímat. My musíme hlavně vyhrávat.

Takže ambice budou podle Vás stejné jako letos – postoupit do extraligy.
Jasně. Je to úplně stejné jako vždycky.

Jak se těšíte na tu výzvu, která před Vámi je, tzn. pokusit se dotáhnout Slovan do extraligy?
Bylo by to pro mě a pro celé město skvělé, kdybychom postoupili. Chtěl bych se o to co nejvíc přičinit.

Tlak na Vás bude určitě velký. Máte nějaký recept, jak se s ním vypořádat?
Nesmím si to připouštět. Musím se soustředit na své výkony, protože moje výkony můžu ovlivnit jen já. Když budu v pohodě a budu mít čistou hlavu, tak se nám bude určitě dařit i jako kolektivu.

Děkuji za rozhovor.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže