Ú s t í n/L. - V šestém zápase barážové série vyvinuli Ústečtí Lvi na svého vsetínského soka značný tlak vyjádřený i pozoruhodným rozdílem v počtu střel na branku, puk za Hoviho záda však dopravit nedokázali. ”Netrefovali jsme prázdné branky. Nějak se k nám štěstí otočilo zády, pak už se s tím nedalo nic dělat. Tlačili jsme to hodně do kopce. Byla to smůla,“ litoval kapitán Lvů Milan Antoš.
Právě neschopnost vstřelit finskému gólmanovi byť jediný gól stála za smutným loučením Slovanu s tuto sezónou. ”Puk letí do prázdné branky a hráč, který upadne, to vyrazí v pádu z prázdné branky,” vypíchl kapitán Milan Antoš jeden z nešťastných momentů a hned si vzpoměl I na rozhodující okamžiky minulého utkání ve Lví aréně: ”Nebo ve čtvrtém zápase série při prodloužení, kdy hrajeme přesilovku, tak máme z poloviny prázdnou branku a trefíme boční síť. To jsou momenty, které play off rozhodují. Štěstí se k nám otočilo zády, jiné hodnocení k tomu nemám. Vsetín vyhrál čtyři dva, tak musel být lepší.” Hlavním strůjcem vsetínského triumfu byl bezpochyby strážce branky Valachů Sasu Hovi. ”Chytal dobře. Soustředil se na to a věděl, co chytat. Hráči mu v tom hodně pomáhali. Chytal výborně, ” chválil Fina Antoš.
Vsetín se ukázal jako velmi houževnatý soupeř, který se rval o extraligovou příslušnost do roztrhání těla. ”Já jsem to čekal. Mě jenom překvapilo, že jsme vlastně za celou dobu vždycky prohráli zápas, když jsme hráli ve třech. Jednou jsme to ubránili hned ten první zápas a vyhráli jsme ho. My jsme v podstatě pět na tři nikdy nehráli a to rozhoduje. Těch zápasů na nás bylo hodně a pak, když se hraje v oslabení, tak to stojí spoustu sil. Pak nám to chybí v koncovkách,” přiznal ostřílený veterán úbytek sil. ”Ta série se lámala od druhého zápasu, kdy jsme dostali ve třicáté vteřině góla. Myslím, že kdybychom Vsetín podruhé u nich zlomili, bylo by to jiné. Rozhodoval ale každý zápas. My jsme měli trošku smůlu.”
Atmosféru před šestým duelem opepřila i zpráva bulvárního deníku o textové zprávě, kterou měl údajně dostat od ústeckého vedení některý z hráčů Vsetína, a ve které bylo nabízeno vsetínskému hráči angažmá v Ústí. ”To byl ze vsetínské strany jenom takový vtip. Pochybuju, že by nějaký manažer, i kdyby byl hodně hloupej nebo měl IQ 64, tak nepošle hráčovi esemesku. Když někoho chceme najmout, tak se to řeší přes agenty, a ne, že se mu pošle esemeska. To bylo jenom takové vsetínské plácnutí do vody. My jsme to i jako vtip brali. V žádném případě nás to nerozhodilo,” nebral Antoš celou aférku vážně.
Sezóna 2005/2006 tak pro Ústecké Lvy končí neúspěchem v baráži. Vysněný postup do nejvyšší soutěže se tak letos konat nebude. ”Je to hokej. Já se ráno vyspím a je to pryč. Já jsem sem přišel postoupit a vyhráli jsme snad všechno, co šlo, mimo toho postupu. Mě to hrozně mrzí, ale já ráno musím vstát a starat se o děti, pustit to z hlavy. Je to sport,” snaží se Antoš vypudit chmury z hlavy a jen nerad naznačuje vývoj v dalších dnech. ”Za dva dny si sedneme s manažerem a řekneme si co dál, jak to bude vypadat, kdo tady zůstane, kdo půjde pryč. Je to věcí manažera a trenéra a pak se domluvíme, co se bude dít dál.”
Díky famóznímu Hovimu stačila Valachům v klíčovém utkání baráže jediná branka. O tu se v 17. minutě chladnokrevným způsobem postaral tváří v tvář Málkovi Marek Dubec. “Jednoznačně to byl nejdůležitější gól mé kariéry. Jsem moc rád, že jsme to celé zvládli. Jsem opravdu šťastný.“

Prakticky celé utkání se valily útoky na jedinou branku. Ale drtivá střelecká převaha domácího celku přišla vniveč. Obětavá defenziva Vsetínských v čele s bezchybným Hovim utnula veškeré myšlenky Lvů byť na jediný střelecký zářez. “Jeli jsme sem s tím, že to ubráníme. Věděli jsme, že Ústí nebude mít co ztratit a že se na nás pokusí vlítnout. Měli opravdu veliký tlak, který se nám podařilo ustát. Dokázali jsme dát branku z brejku, po které jsme se to snažili uhrát na nulu. A díky Sasu Hovimu se to povedlo. Je neuvěřitelné, jakým způsobem nás podržel a co dokázal vychytat,“ skládá poklonu finskému kouzelníkovi s maskou Dubec.

Uplynulá baráž se tedy nese ve znamení vsetínské radosti, jak však probíhala cesta Valachů mezi extraligovou smetánku? “Byla to opravdu vyrovnaná série a to možná ne všichni čekali. Nesmírně důležité bylo, že jsme se po první domácí porážce nepoložili a dokázali jsme ten druhý zápas doma vyhrát. Také nás hodně nakoplo druhé utkání v Ústí, kdy jsme vyhráli na ty samostatné nájezdy. To už jsme pak věděli, že to nepustíme.“

V letošní sezóně vygradovala neutěšená ekonomická situace Vsetína. I přesto však ukázali Valaši sílu týmového ducha a obrovskou porci sebeobětování. “V kabině se vytvořila vynikající parta. Na ledě jsme na všechno kolem peněz zapomněli a soustředili se na hru. Dokázali jsme se semknout a pořádně se nahecovat. Ukázali jsme to už na konci extraligy, kdy jsme to nijak nezabalili. Nemohli jsme žádné zápasy vypustit, protože jsme věděli, že to budeme v baráži potřebovat. Vynikající práci v kabině odvedli také trenéři,“ popisuje atmosféru ve vsetínských řadách slovenský forvard.

Ústečtí Lvi nedali v baráži svou kůži lacino. V každém utkání se Valachům postavili se vztyčenou hlavou, pevným odhodláním a řádně nabroušenými drápy. V konečném účtování se ale museli sklonit před vsetínskými srdcaři. “O žádném podcenění se z naší strany nedalo vůbec mluvit. Ústí suverénně vyhrálo 1. ligu. Má zkušené hráče, spousta z nich si už baráží prošla. Ústí hrálo v baráži vynikající hokej, dokázali nás dostat pod tlak. Ale mnohdy rozhodne jedna branka, pak je to o bránění, o boji, o štěstí. A nám se to podařilo dotáhnout do vítězného konce.“

Jak bude Vsetínským v nejistotě, která ohledně nastávající sezóny na Valašsku panuje, chutnat barážový úspěch? “Jsme strašně psychicky i fyzicky vyčerpaní. Pro mnohé to byla nejtěžší a nejdůležitější sezóna v životě. Teď se nikdo nebude nad naší situací zamýšlet, nemělo by to smysl. Užijeme si cestu autobusem, kde už začneme oslavovat a ve Vsetíne to pak pořádně oslavíme i s fanoušky,“ má nakročeno do víru radostí a oslav Marek Dubec.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže