Ú s t í n/L. - Od doby, kdy se praktikuje vyvrcholení sezony ve vyřazovacích bojích se na ústeckém ledě sehrálo několik bitev, v nichž Ústečtí v sérii prohrávali, měli nůž na krku a museli zvítězit. Historicky v nich příliš úspěšní nejsou. Sérii, ve které prohrávali, dokázali otočit jedinkrát. Ve čtvrfinále play off první ligy v roce 2004 s Olomoucí. Tehdy ale vyrovnali už na Moravě a doma obrat dokonali vítězstvím v rozhodujícím pátém zápase. Naopak konec sezony protrpěli na vlastním ledě třikrát z posledních čtyř let. Protrhnou nelichotivou bilanci letos a vzchopí se ještě v barážové sérii? Odpověď přinese již zítřek.
Navíc si Ústečtí drží černou sérii: Dosud nikdy v historii nezvládli loterii samostatných nájezdů. Pokořil jej Vsetín už v roce 1994, Ytong Brno v play off druhé ligy v roce 1999, Beroun v semifinále play off 1. ligy v roce 2004 a naposled v pátek Vsetín. Ani prodloužení se jim příliš nedaří. V play off první ligy nezvládli vítězně žádné (Jihlava 2002 a Chomutov 2003), uspěli pouze ve 2. lize v semifinále s Kolínem v roce 2000, o rok dříve s Ytongem Brno.

Pokusy Slovanu o zvrat v sérii

2005

Ve finále s Budějovicemi dvakrát na jihu Čech nestačil. Doma se na obrat nezmohl, podruhé za sebou nevstřelil branku, prohrál 0:3, i když byl v utkání aktivnější, a v celé sérii padl také 0:3 na zápasy.
Série: Slovan Ústí – České Budějovice
do Ústí za stavu 0:2
Slovan Ústí – České Budějovice 0:3

2004

Čtvrtfinále s Olomoucí znamenalo jediný historický obrat v sérii. Hanáci překvapivě urvali v Ústí druhý zápas (2:1), doma v tažení pokračovali (6:3) a vedli 2:1 na zápasy. V brance vystřídal Lukáše Sáblíka Jiří Zikmund a Slovan zabojoval. Sérii po vítězství 4:1 na Moravě srovnal a doma zásahy Jiřího Kudrny, Appela a Daniela Tvrzníka po vítězství 3:0 otočil

Série: Slovan Ústí – Olomouc
do Ústí za stavu 2:2
Slovan Ústí – Olomouc 3:0

Síly mu však došli o kolo později. V Berouně podlehl v prvním bezbrankovém mači po samostatných nájezdech. A do Ústí přijel se ztrátou 0:2, když ani v druhém zápase se střelecky neprosadil (0:4). Doma sehrál zápas se vzrušující zápletkou, nechtěl končit sezonu. Kapitán Hodek díky hatricku srovnal na 3:3. Na konečný zásah Horčičky na 3:4, však reagoval sekyrou a inkasoval trest do konce utkání. Slovan se na další srovnání už nezmohl.

Série: Slovan Ústí – Beroun
do Ústí za stavu 0:2
Slovan Ústí – Beroun 3:4

2003

V napínavé sérii se severočeským rivalem Chomutovem nebyl favoritem. Soka řádně potrápil. Z Chomutova přijížděl se srovnaným skóre 1:1. Po domácí prohře v prvním zápase, v druhém domácím utkání hrozbu vyřazení ještě odvrátil. V rozhodujícím duelu však padl (2:6) a postoupil soupeř.

Série: Slovan Ústí – Chomutov
v Ústí za stavu 1:2
Slovan Ústí – Chomutov 6:2 pak v Chomutově
Chomutov – Slovan Ústí 6:2

2002

Ani proti Jihlavě v úvodní sérii vyřazovacích bojů se postup nečekal. Po třech utkáních Slovan ale vedl. Nakonec se za stavu 2:3 na utkání doma na vybojování rozhodujícího duelu na Vysočině nezmohl, prohrál v šestém zápase 2:3 a celou sérii 2:4. Tehdejší série se nejvíce podobá letošní baráži se Vsetínem, jednou se rozhodovalo až v prodloužení a mimo první zápas nebyl nikdy vyšší než dvoubrankový rozdíl.

Série: Slovan Ústí – Jihlava
do Ústí za stavu 2:3
Slovan Ústí – Chomutov 2:3

1996

V sérii na dvě vítězství s Kralupy n. V. po úvodní těsné prohře (1:2) vyrovnal stav série po výhře 5:3. V rozhodujícím duelu na soka nestačil (3:7).

1995

Postupem přes Hradec Králové do čtvrtfinále splnil cíl, Kometa pak přijela do Ústí s náskokem 2:0 na zápasy. Slovan jedním vítězstvím sérii pouze o jeden den prodloužil. Ve čtvrtém utkání padl 3:6 a v celé sérii 1:3 na zápasy.

Série: Slovan Ústí – Kometa Brno
do Ústí za stavu 0:2
Slovan Ústí – Kometa Brno 4:0
Slovan Ústí – Kometa Brno 3:6

1994

Proti suverénnímu Vsetínu nikdo zázraky nečekal. Slovan už předtím při své první sezoně po návratu do první ligy překvapivě přešel přes Opavu. Ve Vsetíně branku při prohrách 0:3 a 0:6 nedal. Trončinský a Morvay svými trefami srovnali náskok Vsetína v domácím zápase a nasměrovali utkání před nadšenými ochozy do prodloužení. V něm branka nepadla a rozhodly podobně jako v pátek samostatné nájezdy. Z Ústeckých skóroval pouze Rousek, tehdejší jednička Slovanu, zapůjčený brankář z pražské Sparty Ivan Vasilev kapituloval třikrát a tým kolem Vlacha, Raděviče nebo Čechmánka slavil postup do prolínací soutěže o extraligu.

Série: Slovan Ústí – Vsetín
do Ústí za stavu 0:2
Slovan Ústí – Vsetín 2:3 sn

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže