Ú s t í n. L. - Pozápasovou rutinu mezi novináři na jedné straně a hráči, trenéry a vedením obou klubů na straně druhé ovládly spekulace o rozhodnutí VV ČSLH neumožnit vítězi 1. ligy nákup extraligy dorostu nebo juniorů, a tím mu fakticky znemožnit účast v baráži o ELH. K danému tématu se však nikdo příliš vyjadřovat nechtěl. Nakonec se naší redakci podařilo získat stanovisko generálního manažera Ústeckých Lvů Davida Šaffera, které ještě zatepla přinášíme na našich stránkách.

Včera jste vyrovnali finalovou sérii na 1:1. O kolik let jste během té doby zestárl?
Celé play-off je opravdu psychicky vyčerpávající. Po debaklu 0:6 jsem lehce propadl depresi, a po zápase jsem okamžitě odjel domů. V druhém zápase, když jsme dostali opět první branku, jsem už začal lehce panikařit, ale v koutku duše jsem si pořád přál, aby naši alespoň vyrovnali. Když to tam nakonec po nekonečných 85 minutách opravdu spadlo, začal celý tým zase makat tak, jak ho známe z celé letošní sezóny.

Po skončení zápasu se objevily v kuloárech zvěsti o tom, že Boleslavi, v případě jejich vítězství ve finále, nebude umožněn nákup mládežnické extraligy. Dokonce o tom prý věděli už před včerejším zápasem.
Ano, je to tak. Minulý čtvrtek byl svolán mimořádný VV ČSLH, kde se revokovalo usnesení minulé, ve znění: Pokud vítěz 1. ligy LH v sezóně 2005-2006 nebude splňovat podmínku Extraligy juniorů nebo dorostu pro účast v baráži o ELH dospělých, bude mu umožněn nákup této soutěže od druhého subjektu. Toto rozhodnutí bylo zrušeno na popud Vsetínské hokejové, a. s. z důvodů údajných nerovných podmínek při posilování týmů v 1. lize. Mladá Boleslav je srozuměna s tím, že když letos vyhraje 1. ligu, nebude jí umožněna účast v baráži o ELH. Zaslechl jsem hlasy, že se nakonec baráž hrát bude. Není to však pravda. Stanovisko VV ČSLH je definitivní. Nehrají roli ani údajné finanční problémy Vsetína. Myslím si, že Vsetín nemůže být vyloučen z Extraligy, aby pak automaticky postoupil i vítěz z 1. ligy, i když nesplňuje podmínku Extraligy juniorů nebo dorostu. Vsetín se bude držet nejvyšší soutěže za každou cenu.

Nemáte obavu, že by tím celé finále mohlo být znehodnoceno? Pokud nebudou mít Boleslavští motivaci, nedají do toho asi úplně všechno.
Boleslav je absolutně ze hry, to je jasné. My máme ještě šanci vyhrát 1. ligu juniorů a splnit danou podmínku postupu do ELJ. Pokud se nám podaří vyhrát i finále v 1. lize dospělých, bude se baráž hrát. Jestli mají Boleslavští motivaci nebo ne, to je jen jejich problém.

S čím tedy nakonec pojedete do Mladé Boleslavi? Nemáte trochu obavy o to, aby ústečtí hráči nepodlehli tím pádem přehnanému uspokojení?
Doufám, že ne. V Boleslavi chceme vyhrát. Bude to velice těžké i přesto, že jejich hráči v podstatě hrají jen o vítězství v 1. lize. Boleslav má velice sebevědomý, kvalitní a určitě psychicky odolný kádr. Ostatně, dokázali to i na ledě v Ústí. Budou hrát minimálně o čest.

Junioři mají skvěle našlápnuto do extraligy a v neděli by mohli mít už jistotu postupu. Spekuluje se ale i o změnách v mládežnických extraligách. Znamená to, že i dorost má ještě teoretickou šanci nesestoupit?
Shodou okolností se Ústí velice intenzivně s dalšími asi dvaceti celky ledního hokeje pokouší rozšířit Extraligu juniorů a dorostu v Čechách. Jde o to, že v současné době hraje v české části ELD a ELJ 10 celků, z toho 9 má Extraligu dospělých a již několik let je ten desátý vždy odsouzen k sestupu, jelikož se rekrutuje z klubů, kde se hraje pouze 1. liga dospělých. Na Moravě je poměr 4:6 ve prospěch klubů z nižších soutěží dospělých, což je velice férové. Z těchto a ještě dalších důvodů bychom chtěli společně českou část ELD a ELJ rozšířit na 12 celků, aby zde byla alespoň čtvrtina týmů, kde se hraje pouze 1. nebo 2. liga dospělých. Tento krok by určitě přinesl zkvalitnění práce s mládeží a hlavně by se jednalo o spravedlivější soutěž.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže