Ú s t í n./L. - Porážkou v sobotním utkání na ledě Jihlavy 3:6 zakončili ústečtí hokejisté jinak výsledkově vcelku vydařenou základní část soutěže. Druhou fázi, tzv. nadstavbovou část, zahájí střetnutím na ledě severomoravského Havířova, který skončil po dvaceti šesti kolech se ziskem 26 bodů na jedenáctém místě a na osmou příčku zajišťující postup do play off ztrácí 9 bodů, naopak před posledním celkem prvoligové tabulky Pískem má náskok pouhých tří bodů.
Přestože Havířov je nejmladším českým městem, počátky vzniku hokejového klubu, jehož jsou nynější Panters pokračovatelem, se datují již do roku 1928. Od roku 1966 do poloviny devadesátých let hokejový byl klub spjatý spoluprácí s místními doly a jeho mužstvo hrálo 1. později 2. národní ligu. Návrat do druhé nejvyšší soutěže se podařil až roku 1992. V roce 1999 s pomocí města koupil od Slezanu Opava dokonce práva na start v nejvyšší soutěži, kde se udržel do minulé sezóny, ale po neúspěšné baráži s Kladnem se opět vrátil do 1. ligy.

Postavení v tabulce by svádělo k dojmu, že Ústečtí budou jasnými favority zápasu, ovšem statistiky ukazují na vzácně vyrovnanou úśpěšnost soupeřů: Havířov má v domácím prostředí bilanci šesti vítězství, jedné remízy a šesti porážek, při skóre 38:36. Ústí dokázalo na hříštích soupeřů též zvítězit v šesti případech a sedmkrát odešlo poraženo, poměr branek má nepatrně horší, proti moravském celku obrácený, 36:38. Též vzájemná střetnutí obou rivalů jsou srovnána, dokonce i brankový rozdíl v obou utkání byl shodný, Slovan doma zvítězil 4:1 a na Moravě prohrál 2:5, toto utkání se odehrávalo v době, kdy se Ústečtí nacházeli v menší krizi po dvou domácích porážkách. Postavení brankářských jedniček v hodnocení brankářů soutěže je také téměř totožné, ústecký Lukáš Sáblík má na čtvrtém místě jen o tři setiny lepší průměr než Martin Vojtek. Havířovský brankář, jenž je současně na soupisce extraligového moravského souseda Třince, za nejž nastoupil v pěti utkáních, odchytal o více jak 500 minut méně, protože v poslední době nastupoval pouze k domácím střetnutím, v utkáních venku dostával příležitost Adam Vrba. Shodou okolností v brance Lvů dostala v neúspěšném utkání v Havířově příležitost brankářská dvojka Jiří Zikmund, v kleci však po přívalu branek nevydržel ani do poloviny utkání.

Přestože za Havířov alespoň k jedinému utkání nastoupily již čtyři desítky hráčů, včetně extraligou prověřených borců jako např. M. Kacíř či M. Ivan, o polovinu všech havířovských branek se postarala trojice Říha, Zdráhal, Folta. První dva jmenovaní se s 27 body pohybují v první desítce hodnocení kanadského bodování 1.ligy. Dvaadvacetiletý Lukáš Říha dosáhl uvedených bodů dokonce pouze v sedmnácti utkáních, jež za Havířov odehrál. Naproti tomu nejúspěšnějším lvem zůstává s jednadvaceti body Martin Koudelka.

Severomoravskému týmu se sice nevyvedlo poslední utkání s v tabulce jej pronásledující Kometou Brno (1:3), ale v předešlých pěti domácích kláních odcházeli jeho hokejisté vítězně. Sérii odstartovalo právě vítězství nad Ústeckými Lvy, dále si připsali skalpy mj. Olomouce a Mladé Boleslavi. Přesto zůstává ústecký Slovan nejvýše umístěným celkem soutěže, jehož dokázali porazit. Slovan podává na ledě soupeřů nevyrovnané výkony, dokázal přehrát vedoucí Chomutov, ale vedle Havířova prohrál třeba s desátou Opavou. Nechme se tedy překvapit, jaký výsledek přiveze ze severu Moravy zítra.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže