Ú s t í n/L. - Na další východní štaci v krátké době se vydají ústečtí hokejisté. Po Brnu, Prostějově a Třebíči, s kterými se utkali v posledních třech venkovních zápasech zajíždí v sobotu 21. ledna do Ostravy. V Porubě, kde má stadion Sareza, která na devátém místě ztrácí tři body na osmou figuru hrají od 17 hodin. Soupeř má o motivaci postaráno. „Bojují o každý bod, dávají do toho 200%,“ říká trenér Pavel Hynek o týmech na hraně elitní osmičky. Co Ústečtí? „Je náročné se opakovaně namotivovat,“ dodává. Jak to zvládne jeho soubor tentokrát?
Porovnání týmů

16-3-4-0-18 celková bilance 26-2-4-1-8
3-2-3-0-115 zápasy venku 10-1-2-1-6
13-1-1-0-4 zápasy doma 16-1-2-0-2
9. postavení v tabulce 1.
58 získané body 87
96:106 skóre 130:72
2 utkání bez vstřelené branky 2
5 utkání se shut-outem 6
6:1 (Brno) nejvyšší výhra 5:0 (J. Hradec)
3:7 (Mladá Boleslav) nejvyšší prohra 2:5 (Brno)
M. Baranyk; 30b (14+16) nejproduktivnější hráč D. Pazourek; 33b (13+20)
M. Baranyk; 14 nejlepší střelec V. Jankových; 14
M. Baranyk; 16 nejvíce asistencí D. Pazourek; 20
r. Chatrnúch; 71 nejtrestanější hráč J. Klobouček; 82
J. Čech - 92,82% úspěšnost brankáře L. Sáblík - 92,53%
J. Čech – 2,55 průměr inkas. branek L. Sáblík - 1,67
26 góly v přesilovkách 42
14,29% využití přesilovek 21,76%
4 góly v oslabení 6
8,25% střelecká úspěšnost 8,46%

Dosavadní průběh sezóny

Výbornou úvodní část sezóny měli hokejisté předloňského nováčka. Dlouho se drželi dokonce v první čtyřce. Nyní jsou devátí a cíl do zbytku základní části je jasný – probít se do play off. V současnosti ztrácí na osmou pozici, zaručující účast ve vyřazovacích bojích a kterou drží Hradec Králové tři body. O motivaci do každého ze zbývajících jedenácti zápasů tedy mají postaráno. Loni se do play off protlačili z osmého místa a ve třech zápasech podlehli Českým Budějovicím.
Se Slovanem má Sareza v letošní sezóně srovnanou bilanci. Doma jej dokázala přetlačit (4:3) a utnout tak jeho šestizápasovou vítěznou sérii, už ve třetím kole srovnala v Ústí nepříznivě se vyvíjející mač na konečnou plichtu. V minulém kole v Olomouci vydřela třetí vítězství sezóny venku. Otočila z 1:2 na konečných 3:2. „I přes nepříznivý stav jsme se soustředili na obranu a čekali na chybu soupeře a brejky. To se nám nakonec povedlo. Dnes určitě vyhrál šťastnější a ne lepší,“ oddechl si po utkání na stránkách ostravského klubu trenér Sarezy Josef Halouzka. Předtím se naposled venku radovala dva měsíce zpět v Třebíči. Současná Sareza dokáže porazit kohokoli (viz. domácí vítězství právě nad Slovanem, Jihlavou nebo drtivých 6:1 s Brnem), dokáže naopak také s kýmkoli ztratit (viz. neúspěšná série z přelomu roku v Třebíči, Prostějově i Jindřichově Hradci). Raritou jsou čtyři vítězství v poměru 1:0, jednou také nejčastějším fotbalovým výsledkem podlehla, a je tak rekordmanem v počtu jednobrankových zápasů.

Opory týmu

Jasnou jedničkou mezi tyčemi je dvacetiletý mladík Jakub Čech, jehož předchozím působištěm byl kanadský klub Sault Ste. Marie Greyhounds, odkud vyrazil psát hokejovou historii samotný Wayne Gretzky. V probíhající sezóně nastoupil v 35 zápasech a úspěšnost zákroků drží těsně pod 93%. V pořadí brankářů mu patří deváté místo. V posledním utkání ale naskočil o rok mladší Jakub Štěpánek a vedl si skvěle. „Zachytal výborně, chytil určitě pět vyložených gólů,“ chválil mládence ostravský kouč. Štěpánek naskočil v sezóně sedmkrát. Průměr obdržených branek drží pod hranicí 2 gólů na zápas.
Nejproduktivnějším bekem je Roman Chatrnúch, který si v průběhu podzimu odskočil na měsíční hostování do Chomutova výměnou za tamní ikonu Kamila Koláčka. Nasbíral 16 bodů za dva góly a 14 asistencí. Všech 41 zápasů odehrál Aleš Pazdera , jenž je se čtyřmi brankami nejlépe střílejícím zadákem. Na sklonku roku posílil obranné řady zkušený Pavel Augusta.
Útok táhne třicetibodový Milan Baranyk, vstřelil 14 branek a přidal 16 asistencí a v obou statistikách je nejlepším Moravanem. Po zranění je zpátky v sestavě rutinér Pavel Šebesta. Odehrál o deset zápasů méně než Baranyk a nasbíral 22 (9+13) bodů. Dvacet bodů nastřádal Michal Oliverius, drtivou většinu však v Kadani, odkud přišel na hostování za Valčáka. Deset branek vstřelili Libor Polášek a Michal Holuša. Všechny zápasy odehrál Jan Pazdera.

Vzájemné zápasy

2005-2006
Ústí - Sareza 2:2 report
Sareza - Ústí 4:3 report
Ústí - Sareza 3:1 report, preview

Předpokládané sestavy

Sareza:. Čech - Chatrnúch, Pazdera, Holík, Ovšák, Vnenk, Augusta, Mocek, Vnenk - Šebesta, Sochorek, Heřman - Valušiak, Holuša, Badžo - Baranyk, Oliverius, Bokroš - Chyba, Kapsa, Lelkeš

Ústí n./L.: Sáblík - Kudrna Jan, Hořava, Mazanec, Pavlas, Vála, Grof, Drábek, Zápotočný – Červenka, Pazourek, Antoš - Havel, Slížek, Kuchler - Jankových, Fink, Klimt –Jech, Klobouček, Kudrna Jiří.

Ostatní zápasy 42. kola

Jihlava - Olomouc
Kadaň - Kometa
Třebíč - Havířov
Jindřichův Hradec - Chomutov
Mladá Boleslav - Beroun
Prostějov – Hradec Králové

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže