Jeden manažer druholigového klubu na jaře prohlásil: „Čeká nás nejkvalitnější ročník 2. ligy za dvacet let." S tímhle tvrzením se rozhodně dá souhlasit. I proto vám hokej.cz v následujícím článku předkládá důvody, proč letos soutěž sledovat.

I 2. liga se bude lesknout

Vzpomínáte si na doby, kdy byla 2. liga považována za chudou příbuznou zámožnějších a fešnějších sester? Tak ty už jsou pryč. Jasně, prestiž třetí nejvyšší soutěže pořád nebude srovnatelná s vyššími ligami, ale i ona už bude mít své místo na slunci. Zasloužila se o to neúnavná práce Asociace druholigových klubů. Díky ní 2. liga získala silného partnera a v neposlední řadě budou její zápasy vysílány na internetu.

Zopakuje se znojemské povstání?

Později narozeným tenhle příběh asi moc neřekne, ale věřte, že ve své době šlo o trhák, který by mohl najít uplatnění i v Holywoodu. Psala se devadesátá léta a tehdy bezejmenní znojemští Orli hráli třetí nejvyšší soutěž. Ambiciózní majitel Jaroslav Vlasák ale chtěl víc a třebaže jeho cílům veřejnost zpočátku moc pozornosti nevěnovala, Vlasák uspěl. O pár let později už Znojmo patřilo do širší extraligové špičky. Teď se situace může opakovat. Klub z jihu Moravy opustil mezinárodní soutěž a vrátil se domů. Konečnou stanici ve 2. lize ale rozhodně nečekejte. Nynější boss Orlů Pavel Ohera chce výš. Těmto plánům podřídil skladbu kádru, ve kterém najdeme Jana Hrušku, Tomáše Svobodu nebo Martina Šťovíčka. Jaký další příběh Znojmo do své hokejové kroniky napíše?

Mladí vpřed, staří zpět

Titulek tohoto odstavce je myšlen s nadsázkou, přesto na něm kus pravdy najdeme. Ještě před rokem asi málokdo čekal, že by se dnes pětačtyřicetiletý Jaroslav Roubík mohl vrátit k aktivní kariéře. Vyhlášený technik pomáhal Ústí nad Labem v roli trenéra, jenže po ústeckém pádu přišlo překvapení a Roubík oznámil, že znovu nazuje brusle. I s jeho pomocí chce Slovan zabojovat o návrat Chance ligy.

Napraví si Řisuty reputaci?

Máte rádi počítačové hry? Pokud ano, tak jste zcela jistě nejednou využili možnost takzvaného flashbacku. Třeba jako já, když nevyberu zatáčku v závodní sérii F1 a nutně potřebuju druhý pokus. Reálný život ale takové možnosti často nenabízí. Řisutům se nicméně jedna taková naskytla. Buldoci v loňském ročníku sestoupili, ovšem finanční problémy Nové Paky jim nabídly druhou šanci. Následovala jednání, jejichž výsledkem byl převod druholigové licence právě do Řisut. Ty tedy mohou zpackaný loňský ročník napravit. Pomoci jim v tom má také ostřílený Vítězslav Bílek.

Není Hodonín jako Hodonín

Dlouhé roky byl hodonínský druholigový hokej spjat se značkou SHK, jemuž šéfovala rázná Jana Gajošová. To už ale neplatí, neboť Gajošová dala hokeji v Hodoníně sbohem. Spolu s jejím odchodem zanikl také SHK Hodonín. Fanoušci z města na jihu Moravy ovšem o třetí nejvyšší soutěž nepřijdou. Působit v ní bude SHKM Hodonín, kterému šéfuje někdejší extraligový obránce Martin Vyrůbalík

Fronta na postup

Není to jen o Znojmu. Nejvyšší ambice mají i další kluby – zejména Tábor, který podle zákulisních informací už dnes disponuje rozpočtem na úrovni Chance ligy. Velké plány spřádá rovněž Ústí nad Labem, Havířov, přičemž opomenout nelze ani Letňany, Příbram nebo Benátky nad Jizerou.

A co Chomutov?

Piráty jsme zcela záměrně do předchozí pasáže nezařadili. Zaslouží si totiž vlastní řádky, vždyť v jejich dresu budou řádit Viktor Hübl s Františkem Lukešem. Už to značí, že Severočeši zaútočí na postup do Chance ligy, jak v nedávném rozhovoru pro hokej.cz potvrdil sportovní manažer Pirátů Petr Jíra. „Když se podíváte na náš kádr, tak není důvod, proč bychom se o postup výš nemohli pokusit už letos,“ řekl doslova

Mladé pušky

Ačkoliv mnozí stále druhou ligu neprávem podceňují, v jejich vodách stabilně rostou šikovní mladí hokejisté. Řada z nich poté prorazí i výš. Stejný scénář se dá čekat také letos. Zvlášť když konkurence je vysoká a jak známo, tak v konkurenčním prostředí kvalita vzkvétá nejlépe.

Rozčeří nováček vody?

Letos má 2. liga nového účastníka, který nechce být jen do počtu. Je jím Vyškov, v jehož čele stojí bývalý brankář, trenér, a hlavně nynější úspěšný podnikatel Robert Hamrla. Ano, ten Hamrla, který se na jaře ucházel o post generálního manažera ve Zlíně. O Hamrlových zkušenost v hokejovém prostředí nemůže být pochyb. Je jeden z těch, kteří dobře ví, co je třeba udělat pro úspěch. Už přípravné zápasy navíc ukázaly, že Vyškov může potrápit kohokoliv.

Třaskavá derby

Ve druhé lize každoročně dojde k řadě derby, která jsou fanoušky ostře sledována. Letos jejich počet ještě vzroste. Zvlášť na severu Čech se mají nač těšit. Chomutov a Ústí nad Labem si nikdy nic nedarovaly.


Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže