Ústí nad Labem bylo až do letoška jedním z nejtradičnějších prvoligových klubů. Jenže to už platí pouze v minulém čase, neboť Slovan sestoupil po neúspěšné sérii proti Šumperku do 2. ligy. Sportovní jednatel klubu Jan Čaloun rozebírá v obsáhlém rozhovoru důvody, proč k tomu došlo. Nechybí ani výhled do budoucna.

Už jste vstřebal pád Ústí nad Labem do 2. ligy?

Pořád se s tím vyrovnávám. Člověk do poslední chvíle věřil, že se nám to podaří zvrátit. Když poté padl ten rozhodující gól v prodloužení, tak to na nás padlo. V kabině, mezi trenéry i ve vedení zavládlo obrovské zklamání. Je to sportovní neúspěch. My si tu sezonu pomalu analyzujeme, abychom měli jasný přehled o tom, co bylo špatně. Jednoznačně odpovědnost za tento neúspěch neseme my.

Když jste v posledním zápase série se Šumperkem využili hru bez brankáře a poslali zápas do prodloužení, věřili jste, že by soupeř mohl znervóznět?

Je to přesně tak, jak to říkáte. Věřili jsme tomu. Já nechci nijak snižovat kvality Šumperka, k úspěšně zvládnuté sérii mu gratulujeme. Ale je třeba vidět, že my jsme tu sérii odehráli hodně oslabení. V jejím průběhu jsme tyhle informace nechtěli zveřejňovat, ale chyběla nám celá řada hráčů kvůli různým zlomeninám a podobně. V závěru jsme hráli na čtrnáct lidí a musím říct, že kluci ze sebe dostali všechno. I když se nám nepodařilo zachránit se, tak jsme jim za výkony poděkovali.

Každopádně ústecký sestup se určitě nerodil v posledním zápase sezony. Kde vidíte hlavní příčiny nezdaru?

Máte pravdu. My jsme v podstatě celou sezonu hráli na hraně play off. Chybělo nám do něj nějakých pět bodů a tyhle body jsme ztratili během sezony. Zmíním domácí zápasy s Benátkami nebo se Šumperkem. Ty jsme měli zvládnout a bohužel nezvládli.

To je tak trochu rozdíl oproti loňsku, ne? Loni jste doma byli schopní porazit kohokoliv, což vám zajistilo místo v play off.

Je to tak. Paradoxně jsme pak jeli do Třebíče nebo do Kolína a ty zápasy jsme vyhráli. Ale body z domácího prostředí nám zkrátka chyběly. Kdybychom je získali, tak nás sestup asi nepotkal. Ale vždycky říkám, že kdyby je pozdě…

Loni se hrálo bez diváků, letos už s nimi. Mohlo právě tohle na hráče při domácích zápasech dolehnout?

Na to se těžko odpovídá. Taky pořád přemýšlím nad tím, co se změnilo, že jsme domácí zápasy nevyhrávali tak, jak jsme měli. Rozhodně si ale nemyslím, že by to bylo tlakem od fanoušků. Naši fanoušci byli skvělí. Dokonce nám po posledním zápase i poděkovali a skandovali motto Slovanu: Nikdy se nevzdáme. Za to jim patří poděkování.

Vy jste se na konci série se Šumperkem přesunul na střídačku. Kde se takhle myšlenka zrodila?

Bylo to kompletní rozhodnutí majitele a vedení klubu. Na střídačku jsem šel coby mentor. Chtěl jsem klukům pomoct tím, že budu pozitivně naladěný. Byla to pro ně dost těžká sezona po psychické stránce. My jsme v základní části vyhráli třeba tři zápasy za sebou, připsali si osm bodů, ale v tabulce jsme se výš neposunuli. Proto to pro ně bylo dost těžké. Já jim chtěl dodat klid, to byla myšlenka toho, proč jsem na střídačku šel.

Coby bývalý úspěšný hokejista jste byl rád, že můžete být blíž dění, že?

Jednoznačně. Pro mě tohle byla obrovská čest a zážitek. I když nakonec se špatným koncem. Ale viděl jsem, jak se ti chlapi semkli a bojovali do poslední chvíle. Právě to pro mě bylo velkým zážitkem. Myslím si, že kdyby se nám mužstvo vlivem zranění tak nerozložilo, tak to nemuselo takhle špatně dopadnout.

Zmiňujete se o zraněných. Faktem ale je, že letošní spolupráce s Mladou Boleslaví vám taky moc nepomohla. Kde byl problém?

Měli jsme domluvenou jednu pětku z Boleslavi, ale většinou přišli plus mínus dva hráči. Takže ta spolupráce nebyla taková, jak byla domluvená. Ale my musíme respektovat, že každý klub myslí v první řadě na sebe. To je normální. Jestliže oni měli marodku, udělali výměny a podobně, tak je jasné, že nám holt nemohli tolik hráčů poslat. Mě spíš mrzí jiná věc.

Jaká?

Ústí bylo až do letoška jedním z nejtradičnějších účastníků první ligy, ale ani tak jsme nebyli schopní naplnit rozpočet 25 až 30 miliony, abychom mohli být nezávislým klubem. Za šestnáct milionů se Chance liga dělat prostě nedá. Nutí vás to k tomu, že neustále musíte hledat partnera pro hráčskou spolupráci, na kterém jste pak v podstatě závislí. A nejde jen o sportovní stránku věci, když vám klub z extraligy půjčí hráče, tak si je většinou i platí, takže sportovní a ekonomická stránka věci jdou ruku v ruce.

Při hovoru s kolegou z redakce jsme se shodli, že pokud byste přivedli ještě jednoho zkušeného hráče po vzoru Tomáše Urbana, tak byste se zachránili. Nebyla taková možnost?

Ono by šlo někoho oslovit a přivést, ale zase jsme u toho… My jedeme sport souběžně s ekonomickou stránkou věci. A naše finanční možnosti prostě nebyly takové, abychom si mohli dovolit dalšího hráče typu Urbana. Všichni víme, čím si klub prošel v roce 2013. Nechtěli jsme sezonu skončit v několikamilionovém mínusu a pak řešit, co dál.

Vybavují se mi vaše slova z před dvou let, kdy jsme spolu dělali první rozhovor. Tuhle vizi jste za tu dobu evidentně neopustili.

Jednoznačně. Sportovní cíl jsme samozřejmě nesplnili, chtěli jsme se zachránit a nakouknout do play off. Ale 30. dubna budeme uzavírat ekonomickou stránku klubu a naším cílem je, abychom ji uzavřeli s nulou. Ať bude budoucnost ústeckého hokeje jakákoliv, chceme, aby byl klub čistý.

Mluvíte o budoucnosti ústeckého hokeje. Bude ta budoucnost i s vámi?

My jsme teď de facto v bodu nula. Nevíme, co bude. Ale za sebe ústecký hokej nechci opustit. Pokud bude zájem, abych v klubu pokračoval, a pokud se podmínky nastaví tak, že bude cílem klubu návrat do první ligy, rád pomůžu. Chtěl bych zmínit ještě jednu věc.

Povídejte.

My tady v Ústí nemáme druhou ledovou plochu. Pokud by se u nás měla dlouhodobě hrát druhá liga na amatérské úrovni, kdy hráči trénují večer od 18 hodin, byl by to velký zásah do mládeže, protože děti by neměly dostatek hodin na ledě. Nám se práce s mládeží daří. Dlouhodobě zásobujeme našimi hráči extraligové akademie. Naposledy nám odešel hráč ročníku 2007 do Hradce Králové, máme hráče v Mladé Boleslavi, v Litvínově, dlouhodobě byl historicky zájem o naše hráče v Chomutově… Takže současná situace především nesmí postihnout právě naši mládež.

Že vám mladí hráči odcházejí do akademií je na jednu stranu pochvala vaší práce, ale na tu druhou to musí štvát, ne?

Víte co… Tady jde o souběh více věcí a v první řadě jde o zázemí. Ústecký zimák sice splňuje podmínky pro zápasy, ale co se týká jeho dalšího stavu, tak já použiju slovo katastrofální. My tu nemáme podmínky pro všeobecný sportovní trénink: rozvoj dětí a mládeže. Jsme jediné krajské město v republice, které nemá dvě ledové plochy. To nemluvím o dalším zázemí jako je posilovna, tělocvična nebo gymnastický sál… Dokud tyhle podmínky v Ústí nezajistíme, tak nám děti budou pořád utíkat jinam. Za současné situace je tady prostě nemáme jak udržet.

Takže jednoznačný cíl musí být brzký návrat klubu do první ligy.

Už jsem to zmiňoval. Ale musíme si uvědomit, že rozpočet patnáct až šestnáct milionů je naprostá hrana. Kolem těchto rozpočtů se pohybují kluby ve druhé lize, které chtějí postoupit. My, abychom ambice na postup mohli nastavit, tak musíme náš rozpočet navýšit minimálně touhle částkou. Zdůrazňuju slovo minimálně. Bohužel – nebo bohudík – našimi největšími partnery po městu Ústí nad Labem jsou firma ATT Investment a HAVE 2000, obě tyto firmy jsou mimoústecké.

Jaká by podle vás měla být sportovní vize klubu, abyste se dokázali vrátit co nejdříve?

Tahle otázka se začne řešit během následujícího měsíce. Zatím jsme ve fázi, kdy uzavíráme aktuální sezonu. Já jsem pozitivně naladěný, věřím v návrat nebo minimálně v boj o návrat. Ale je férové si říct, že může nastat i ta horší varianta. Pokud peníze neseženeme, může se stát, že v Ústí hokej nebude nebo že tu bude jen krajský přebor. To je něco, co si vůbec nedovedu představit. My členové vedení jsme i připravení klub předat, jestli někdo přijde a vezme na sebe zodpovědnost, přinese dostatek financí a hlavně představí komplexní sportovní vizi včetně vybudováni komplexního sportovního zázemí.

Příští rok bude ve druhé lize poměrně vysoká konkurence, takže ani ze sportovního pohledu vás nečeká nic snadného.

Zmínil jste to vy sám. Proto musíme náš rozpočet naplnit minimálně na částku, o které jsem se zmiňoval a pokusit se o návrat. Nemůžeme tady hrát dlouhodobě druhou ligu nebo krajský přebor na úkor mládeže a toho, že se děti nedostanou na led. To prostě nejde.

Navíc děti musí mít své dospělé vzory, ne? Bez nich uvadá i mládež.

Je to tak. O to je smutnější, že jsme letos spadli. Na poslední zápas přišlo 1 800 lidí. Mezi nimi byla velká spousta dětí z naší mládeže. Moc mě mrzí, že viděli to, jak padáme do druhé ligy.

Ať nejsme jen negativní. Už jste zmínil, že na poslední domácí zápas přišlo 1 800 fanoušků. To je víc než na některé souběžně hrané zápasy čtvrtfinále Chance ligy. Mně osobně takový počet překvapil.

Mě to taky překvapilo. Jen to dokládá, že hokej do Ústí nad Labem patří a že ho děláme pro lidi. Hokej se nedělá pro Evana nebo pro Čalouna, děláme ho pro veřejnost. A v neposlední řadě pro děti, které chtějí být jednou hokejisty.

Všichni známe současnou těžkou ekonomickou situaci, do které se promítnul covid a v neposlední řadě válka. Opět proto začínají sílit hlasy, podle kterých je nevyhnutelné, že se z Chance ligy stane poloprofesionální soutěž. Váš názor?

Můj názor je takový, že by to byla cesta do pekel. Doufám, že hokej, ale nejen hokej adekvátně podpoří stát. Bez toho to nejde. Peněz do sportu obecně musí jít mnohem víc. Nedovedu si představit, že by první liga byla poloprofesionální. Doufám, že k tomu nikdy nedojde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže