Prožil roční epizodu v extralize, dlouho patřil k prvoligové elitě, teď se však hokejový Slovan Ústí nad Labem zřítil až do 2. ligy. Po dlouhých 22 letech. Kotel sice hráče, kteří se chytili kolem ramen, po sestupu dojemně vytleskal, muka ze ztraceného prvoligového play down se Šumperkem to však nezmírnilo.

„Tragédie. Bolí to mně, bolí to celý Slovan, hráče v kabině, fanoušky, kteří byli vynikající. Kluci si to nezasloužili, dřeli, dohrávali jsme poslední dva zápasy na čtrnáct lidí, ostatní jsou zranění,“ tiše povídal trenér Miroslav Mach po čtvrtečním sestupovém ortelu, zpečetěném porážkou 2:3 v prodloužení.

Záchranářskou sérii zdecimovaný Slovan ztratil 1:4 na zápasy, do 2. ligy ho doprovodilo přes osmnáct stovek diváků. „Tenhle sestup padá na moji hlavu, já mančaft postavit,“ vzal to Mach na sebe. „Ale klukům nemůžeme nic vyčíst. Spíš smeknout, jak to odbojovali. Ještě dnes při power play vyrovnali. Bohužel to nestačilo.“
Paradox krutého sestupového klíče: Slovan dělily čtyři body od play off, nakonec padá. Soutěž, která se redukuje, opustil jako čtvrtý tým. Šumperk ještě může být pátým, pokud nezvládne baráž s nejlepším druholigistou.

„Udělali jsme 70 bodů, což za normálních okolností v klidu stačí na play off. Bohužel nás ovlivnil covid, lámalo se to v listopadu a prosinci. Měli jsme velkou marodku a pomáhala nám Bílina ve dvou zápasech, které nám nechtěli odložit,“ ohlížel se Mach. „Uškodilo nám zranění Davida Tůmy, zdravý by dal o deset dvanáct gólů víc, které by přinesly pět šest bodů navíc. Na marodku musel i výborně hrající Přindiš, teď vypadlo najednou šest sedm hráčů. V posledním zápase Trávníček necítil ruku, David Tůma před ním musel na kapačky a vydržel třetinu a půl, Drtina vůbec nenastoupil. Hrát na pět beků a devět útočníků bylo těžké. Juniory jsme na led nechtěli pustit, to by byla vražda.“

Nejen zdravotní lapálie Ústí ovlivnily, podle něj ani ideálně nefungovala spolupráce s extraligovou Mladou Boleslaví. „Bylo něco slíbeného, ale všichni víme, jak to dopadlo. Na to se však nechci vymlouvat,“ odmítl Mach hledat alibi.

Útočník Ondřej Bláha, který dal ve čtvrtek Slovanu naději vyrovnávacím gólem 36 vteřin před koncem 3. třetiny, cítil hrdost i smutek zároveň. „Nesplnili jsme cíl, všechny to mrzí, protože jsme na to měli. Byli jsme rovnocenným soupeřem, chyběly síly a hodně štěstí. Můžeme dát ale hlavy nahoru, hráli jsme na maximum,“ cítil. „Do zápasů o všechno potřebujeme být všichni čerství a zdraví, a to my nebyli. Jeli jsme na krev, bohužel letos byla soutěž strašně krutá. Jak Zlín spadl z extraligy, tak my z 1. ligy. Ústí do ní patří a bude na nás, abychom se do ní vrátili. Teď je ale brzy říct, kdo zůstane, máme hlavy dole.“

Ani trenér Mach, oblíbenec fanoušků, netuší, zda bude dál stát na ústecké střídačce. „Necháme si to projít hlavou a uvidíme, jestli mám mužstvu co dát,“ nepředbíhal. „Záleží taky, jak se k tomu postaví klub. Když postupoval Sokolov, měl profesionály a trénovali ráno. Všechno je o penězích.“

Podle sportovního jednatele Jana Čalouna se v příštím týdnu uskuteční sezení s majitelem Slovanu, které určí, jakou cestou se klub vydá. „Z mého pohledu bychom se měli snažit co nejrychleji postoupit zpátky, asi to tak bude. Uvidíme, kdo ze zkušenějších hráčů bude mít chuť vybojovat to zpátky. V kabině bylo vidět, že je to hodně vzalo. Bude se odvíjet od financí, s kým se domluvíme. Ale myslím, že bychom měli zkusit co nejrychlejší návrat,“ představuje si olympijský šampion Čaloun.

A chce ho už kvůli fanouškům, kteří Slovan nevypískali, ale naopak vytleskali. Když spustili chorál Slovan, to je život náš, to ty nikdy nepoznáš, chytlo to za srdce i trenéra Macha. „Někdo huláká, ať táhneme, chápu ho. Může si křičet, co chce. Ale před ostatními klobouk dolů. Jsou fantastičtí, skalní, věrní. Stojí při nás.“

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže