Jihlava - Do utkání 38. kola WSM Ligy nastoupili na výbornou hokejisté Dukly, kteří se v čase 3:31 min. ujali gólem v oslabení tříbrankového vedení. V úvodu druhé části Jihlava navýšila svůj náskok ve dvojnásobné početní převaze a zbytek střetnutí si s přehledem pohlídala. Ústí nad Labem se podruhé v aktuálním ročníku nepodařilo ani jednou v zápase skórovat. Vzájemný duel ovládl stejně jako předchozí klání z letošní sezóny domácí celek.
st 4. 1. 2017, Horácký zimní stadion
HC Dukla Jihlava
Ústecký Slovan s.r.o.
4:0 3:0, 1:0, 0:0

Branky a nahrávky: 2. Březina (Bilčík, Anděl), 3. Szathmáry (Čachotský), 4. Říha (Březina, F. Seman), 23. Říha (Čachotský, Šidlík). Rozhodčí: Kašík – Měkýš, Reich. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1 228. Střely na branku: 32:18 (11:6, 11:7, 10:5). Průběh utkání: 4:0.

HC Dukla Jihlava: M. Svoboda – Kajínek, Říha, Půža, Bilčík, Kaláb, Šidlík, Dundáček, Dobrovolný, Szathmáry – Jergl, J. Skořepa, M. Důras – Anděl, F. Seman, Březina – Diviš, A. Zeman, Čachotský – Stoklasa, Jícha. Trenéři: Petr Vlk, František Zeman, Viktor Ujčík.

Ústecký Slovan s.r.o.: Soukup – Bernad, M. Vágner, Kasík, Husák, Macek, Přindiš, M. Zdvořáček – Melka, Roubík, Poulíček – Z. Doležal, Vrdlovec, D. Merta – Dalecký, Gengel, Moučka – Markulinec, Komárek, Navarra. Trenéři: Miroslav Mach, Tomáš Mareš.

Komentář

Někteří diváci ještě ani nestačili vstoupit do ochozů Horáckého zimního stadionu a Dukla již byla ve tříbrankovém vedení. Už po 75 vteřinách hry posunul Bilčík puk na pravou stranu pro Davida Březinu, ten si sjel blíže ke středu branky a propálil Soukupa. Za další minutu a pět vteřin vedli domácí o dvě branky. Tomáš Čachotský na levém kruhu předal puk obránci Šimonu Szathmárymu, jenž nastoupil v útoku, ten zblízka procedil puk mezi pravou tyčí a betonem gólmana a zaznamenal tak první gól za Duklu. Kanonádu Jihlavy neuťalo ani její oslabení. Březina po příhře Semana ujel po pravé straně a vypálil. Gólman Slovanu stihl vyrazit puk, ale jen k nehlídanému Jiřímu Říhovi, který dorážkou nedal Soukupovi šanci - 3:0. Ústí si po třetím gólu během 136 vteřin vyžádalo oddechový čas.

Otřesení hosté se v pokračující přesilovce nedostali ke střele, vzápětí ani Dukla při početní výhodě prakticky neohrozila branku soupeře. První vážnější zákrok domácího Svobody přišel na konci desáté minuty, kdy jistě našel na betonech pokus Melky ze středu pásma. Skvělé zásahy si jihlavský gólman schoval na začátek patnácté minuty, kdy v oslabení dvakrát vleže zneškodnil dorážky zblízka v podání Přindiše. Hned poté hrál Slovan minutu a půl dlouhou přesilovku pět na tři, ovšem domácí tým pod vážnější tlak nedostal. V závěru třetiny se vyznamenal také na druhé straně Soukup, jelikož vyrazil nebezpečnou střelu Anděla z mezikruží i Szathmáryho pokus prakticky ze stejné pozice. Úvodní dějství, hrané ku příležitosti oslav vzniku nejvyšší české hokejové soutěže v retro-dresech, tak vyšlo výrazně lépe domácím.

Dukla naopak minutu a půl dlouhou přesilovku pět na tři využila. Říhovu střelu vyrazil gólman a k dorážce se ještě těsně nedostal Zeman, nedlouho poté už to ale bylo 4:0. Čachotský převzal od Šidlíka puk do jízdy, zavezl jej přes modrou, našel mezi kruhy Jiřího Říhu a jihlavský obránce s kanonýrskými sklony trefil prostor nad lapačkou Soukupa, čímž zapsal svůj třináctý gól v sezoně. Hra se poté hodně uklidnila, dle výsledku bylo jasné, že aktivnějším týmem byli domácí, ovšem ani na jedné straně nedošlo k vážnější gólové příležitosti. To se změnilo v závěru prostředního dějství. Šidlíkovu sraženou střelu našel mezi kruhy Diviš, mířící dobře kousek nad ledem, leč Soukupův levý beton byl připravený. Ránu hostujícího Macka od modré stačil vyrazit Svoboda a po několika okamžicích si kotouč našel volný Dalecký. Sjel si středem pásma blíže k brance, kde domácí strážce svatyně nadvakrát zneškodnil jeho střelu. A úspěšný byl i proti ráně ústecké ikony Roubíka, který jej nedokázal překonat z nebezpečné blízkosti.

Na začátku třetí části nejprve zasáhl Soukup vlastní helmou proti ostrému pokusu Bilčíka a následně Vrdlovec z levého kruhu těsně minul vzdálenější tyč. Což byla na dalších šest minut jediná vážnější akce. Soukup poté dobře lapil Kalábovu ránu od modré, na kterou přes několik hráčů vůbec neviděl. Zásah helmou si připsal také Svoboda proti střele obránce Bernada z pravé strany. 1228 diváků, z toho 67 z německého Freiburgu, poté vidělo neúspěšnou střelu Důrase z kruhů a Jerglovo přestřelení branky ze stejné pozice po hezké akci Skořepy. Zápas se dohrával v poklidném tempu, Jihlava si hlídala čtyřbrankový náskok a čtvrté čisté konto sezony pro Miroslava Svobodu. V závěru klání se ještě mohl dvakrát prosadit domácí Zeman, ale Soukup byl dvakrát proti – nejprve při jeho střele ze středu pásma a vzápětí po dorážce u levé tyče.

První utkání nového roku tak vyšlo lépe Dukle, která v utkání, jenž spadalo do oslav 80. výročí vzniku nejvyšší české hokejové soutěže, porazila Ústí 4:0.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): "Celé utkání ovlivnil úvod, kdy se nám zaslouženě podařilo vstřelit tři branky. Kluci měli výborný pohyb a nutili se do příležitostí. Pak si vzal soupeř oddechový čas a hra se trošičku zklidnila. Soupeř se dostal do příležitostí akorát ve chvíli, kdy jsme udělali nějaký kopanec v obranném pásmu a nedostali jsme puk ven nebo přišla nějaká riziková přihrávka. Jinak jsme měli zápas ve svých rukou."

Tomáš Mareš (HC Slovan Ústí nad Labem): "Do zápasu jsme vstoupili nekoncentrovaně, doslova jsme prospali první čtyři minuty a to rozhodlo zápas. Od druhé třetiny se hra vývojem skóre vyrovnala, my jsme si přesto příliš šancí nevytvořili a zaslouženě prohráli. Musíme se nyní soustředit na dvě domácí utkání."

Sdílet článek na sociálních sítích

Tabulka

P. TÝM Z B
1. Chomutov 42 105
2. Tábor 42 102
3. Příbram 42 94
4. Letňany 42 79
5. Děčín 42 70
6. Vrchlabí 42 69
7. Benátky n. J. 40 62
8. Kobra 40 58
9. Most 42 50
10. Cheb 40 48
11. Kralupy 40 44
12. Hronov 40 41
13. Ústí n. L. 42 40
14. Písek 40 38
15. Řisuty 40 24

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže