Ústeckému Slovanu se věnuje už druhým rokem a je nedílnou součástí příprav na sezónu. PhDr. Jakub Jirgle je kondičním trenérem A-týmu, kterému pomáhá nejen se silovou přípravou, ale například i s doporučením stravy. Jak se mu práce v severočeském klubu líbí a jaké má ambice pro letošní sezónu?

Jste kondičním trenérem hokejového mužstva, co tento post obnáší?
Moje práce spočívá hlavně v silové přípravě mužstva, takže jsem s hráči převážně v posilovně. Zde se zaměřujeme na rozvoj síly, výbušnosti a dalších aspektů potřebných pro optimální kondiční rozvoj týmu.

Jak často s hráči pracujete?
S hráči trénujeme nejčastěji 2x týdně, občas 3x. Plus si ještě ostatní tréninky řídí hlavní trenéři.

Jedná se o individuální péči, nebo například o skupinové cvičení?
V posilovně jsme vždy jako celý tým, takže se jedná spíše o skupinové cvičení. Nicméně se snažím zaměřit i na individuální potřeby hráčů. Popřípadě s některými hráči trénujeme navíc i samostatně.

Zahrnuje Vaše práce například i doporučení stravování?
Určitě ano. Minulý rok jsem dělal v kabině přednášku pro celý tým ohledně správného stravování, regeneraci a suplementaci, tento rok to plánuji znovu. S hráči pak probíráme i stravu a suplementaci individuálně, tak aby mohli ze své přípravy vytěžit maximum.

Ve Slovanu působíte od roku 2016, co byste zatím k této zkušenosti řekl?
Je to pro mě přínosná zkušenost. Práce se sportovci mě odjakživa baví, takže si určitě nemám na co stěžovat. V týmu je dobrá parta a panuje tu pozitivní naladění, takže si s kluky rozumíme a práce jde s radostí.

Jsou hráči pilní, nebo by něco mohli zlepšit?
Naprostá většina hráčů maká poctivě. Oproti minulé sezóně se nám podařilo posunout zase o kus dále, ale samozřejmě místo pro zlepšení je vždy.

Je to první hokejový klub, o který se staráte, nebo už jich bylo víc?
Toto je můj první hokejový klub. Dříve jsem dělal kondiční přípravu hokejistům individuálně, týmově pak americkým fotbalistům, hokejbalistům, rugbystům, atd…

Jak jste se k této práci dostal?
Nejdříve jsem dělal cvičení pro starší žáky Slovanu (11-13let) a pak mě přes kamaráda Tomáše Nedomu kontaktoval hlavní trenér pan Miroslav Mach, se kterým jsme se minulý rok dohodli na spolupráci.

Jak moc je tato práce náročná na Vaši fyzičku?
Jedná se především o rady hráčům, ukázání správné techniky cviků, vysvětlení co a jak. Momentálně mám sešroubovanou levou ruku, takže bych s kluky ani velké váhy zvedat nemohl.

Určitě je potřeba mít i jako trenér studijní základ, kde jste studoval Vy?
To ano, já mám vystudovanou Karlovu univerzitu, fakultu tělesné výchovy a sportu. Konkrétně doktorát ze sportovního managementu se zaměřením na sportovní trénink.

Děláte sám nějaké sporty? Nebo dělal jste nějaké například v dětství?
Aktivně hraji americký fotbal od roku 2009, momentálně za ústecké Blades. Dříve jsem dělal kickbox, v dětství pak kopanou, florbal a volejbal, takže mám různorodé zkušenosti z mnoha sportů.

Jaké máte se Slovanem ambice pro letošní sezónu?
Vypadá to, že tuto sezonu dostanou šanci hlavně mladší hráči, nicméně bych byl zase rád za postup do play-off, jako se to podařilo minulý rok.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže