Ú s t í n/L. - Ústecký hokej není jen o současnosti. Mládežníci Slovanu navazují na dlouholetou tradici tohoto sportu pod hradem Střekovem. V seriálu "Psali historii" budou vybraní bývalí hráči hlavního týmu vzpomínat na své působení v Ústí nad Labem. Prvním hostem je Vlastimil Davídek, který v dresu Slovanu působil v letech 1974 - 1993.

Hokejisté velmi rádi říkají, že hrají pro diváky. Zaplněné fandící tribuny je vyburcují k lepším výkonům. Ústecký hokejový klub se od začátku své historie potýkal s problémy s návštěvností. Ne snad, že by fanoušci vůbec nechodili, ale jejich počet byl například proti boxu výrazně menší. Boxeři totiž dokázali svou halu vyprodat.

Ležící Davídek

„Návštěvnost se odvíjela od umístění mančaftu v tabulce. Zažil jsem i pád do nižší soutěže, něž jsme obvykle hráli, protože se prodávala ligová licence do Chomutova kvůli špatným finančním podmínkám. Když jsme hráli na špičce tabulky, tak byla návštěvnost tři nebo i čtyři tisíce. V době, kdy se nedařilo a tým hrál hůř, tak tu bylo okolo dvou tisíc těch opravdu skalních fanoušků, kteří za námi stáli pořád. Hokej to neměl jednoduché, konkurovali mu další sporty - fotbal, box, volejbal a vodní pólo."

Pokud byla rodina nebo parta kamarádů sportovně založená, tak si mohla udělat poměrně záživný program na první volný den. „Když v sobotu odpoledne od dvou hodin hrála Arma, tak lidi šli nejprve na fotbal, po něm si dali pivo, a pak šli na hokej. Když oba mančafty vyhrály, tak šli spokojeně v pondělí do práce.“

„Tehdejší vysoké návštěvnosti mohou být dány dobou. Děti se dnes baví tím, že sedí u počítače a hrají hry místo toho, aby byli venku a něco dělali. Dospělí třeba nemají tolik času, dnes se každý honí za prací a penězi. Jasně, v sobotu se obvykle nepracuje, ale zase daleko více lidí, myslím si, má chaty a chalupy. Po týdnu práce si jedou odpočinout na chalupu. Málokdo by se v sobotu v podvečer vracel do Ústí kvůli hokeji. To by se jedině muselo opravdu o něco hrát, jako třeba baráž nebo finále ligy, to tu bylo vyprodáno. Když tým hraje během sezóny, tak přijdou jen ti lidé, které to opravdu baví a jsou v Ústí.“

Bojovník za každé situace

V pátém, posledním díle, bude Vlastimil Davídek hovořit o tom, jak se dostal k funkci hokejového trenéra.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže