Ú s t í n/L. - Rozbor. Vloni válčili v barvách žlutomodrého Slovanu, dobré výkony jim pomohly k angažmá v extralize. Loňský kádr Ústeckých Lvů byl značně silný, zkonsolidovaný a vyrovnaný. Což přineslo prvenství žlutomodrých po základní části první ligy a následnou finálovou účast proti Chomutovu. Není divu, že úspěšných výkonů řady hráčů Ústí si všimly organizace z nejvyšší soutěže. V jaké formě jsou někteří hokejisté z loňské sestavy, jejichž domovským stánkem ještě před několika měsíci byla ústecká Zlatopramen Arena?

Jan Heřman

Heřman v Ústí stihl 139 zápasů během tří sezón, ve kterých si připsal 75 kanadských bodů. Zatímco v úvodu své ústecké mise nedostával mnoho prostoru, postupem času se zařadil mezi opory týmu a ústřední postavy několikanásobného prvoligového mistra. Pamětník jediné ústecké extraligové epizody zaznamenal skvělé play-off 2009, kterému mu zhořklo jen po ostrém hitu a kaluží krve od brněnského Roberta Kántora v jarním prvoligovém finále. Po minulé sezóně vyslyšel vábení mateřské Plzně a především možnosti zahrát si v jednom týmu spolu s bratrem Martinem.

„Tahle příležitost mě lákala. Plzeň je pro mě srdeční záležitostí. Jsem tam doma, mám v ní rodinu, spoustu známých a vždy bylo mým snem hrát v Plzni. Jiná konkrétní nabídka nepřišla. Tři roky v Ústí hodnotím velice kladně. Dalo mi to hodně moc po stránce hokejové i životní. Na Ústí v životě nezapomenu,“ přemítal Heřman krátce po přesunu na západ Čech.

V devatenácti zápasech si připsal tři branky a stejný počet asistencí. V bodování týmu působí na osmém místě. I Dušan Salfický mladého útočníka chválil, Jan Heřman může brát přestup jako podařený transfer.

Dušan Salfický

V Plzni zažil krásné chvíle, vloni při výpomoci na západě Čech si tamní fanoušky znovu podmanil. Proč si to nezopakovat i letos? Dušan Salfický má po letošní sezónu vyřízené starty k loňskému vítězi Prezidentovy trofeje. V extralize strávil dosavadní většinu sezóny, jenže vše nedopadlo podle představ. Salfický měl spolu s Petrem Přikrylem utvořit silnou brankářskou dvojici, ale nakonec vše bylo jinak. Více prostoru dostal mladý Marek Mazanec a Salfický po chvíli skončil na tribuně. „Nemyslím si, že jsem byl tak tragický,“ lamentoval „Salfa“, když se vracel do Ústí. Návrat do dresu Slovanu přijal s povděkem. Proti Znojmu vychytal shut-out, čaroval i v Jihlavě. Nyní pravidelně pendluje mezi Ústím a Plzní, naposledy třikrát v krátkém sledu kapituloval v Písku a po necelé čtvrthodině byl vystřídán.

Jeho plzeňská bilance? 8 zápasů, průměr inkasovaných branek 3, 35 a procentuální úspěšnost 89,45. Návrat brankářského veterána do extraligy byl rozpačitý.

Roman Pšurný

Drží si výbornou formu. Po přesunu do Ústí před sezónou 2009-2010 ožil, spolu s bratrem Michalem tvořil údernou dvojici, která byla postrachem všech prvoligových soupeřů. Angažmá v Ústí pro něj bylo důležitou sekvencí, slibnými výkony si řekl o šanci v extraligových Českých Budějicích.

Tu chytil za pačesy. Na jihu Čech odehrál 23 zápasů s bilancí 7+7 a zařadil se na čtvrté místo klubového bodování. Poslední duel proti Spartě odehrál v první formaci s Mikeskou a Šimánkem. Úctyhodné. V dresu Ústeckých Lvů si připsal za 51 utkání 45 kanadských bodů. Naváže na brilantní útočnou sílu i o soutěž výše?

Michal Pšurný

Příběh Romanova dvojčete už tolik slavný není. Do Zlatopramen Areny přišel v závěru sezóny 2008-2009. Ústecké vedení zaujal a řekl si o kontrakt i v nadcházejícím ročníku. A protože byste v jeho hokejovém rejstříku hledali jen několik málo okének, kde by se obešel bez svého bratra, doplnil ho Roman i při anabázi v Ústí. Spolu jim to na ledě náramně klapalo a výsledkem bylo 44 kanadských bodů. Všímáte si vyrovnanosti s bratrem?

Jeho výkony samozřejmě zaujaly celky z extraligy a stejně jako bratr, zamířil Michal do Českých Budějovic. Tam však přišel kámen úrazu. Na rozdíl od svého dvojčete se do kádru na delší čas neprobojoval a v devíti utkáních stihl pouze jedinou asistenci. Většinu času tráví na farmě v Písku. Tam se prosazuje více. Výsledek? 11 střetnutí, čtyři branky a dvě asistence.

Michal Dragoun

Jako jediný ze stálých členů Ústeckých Lvů nezamířil za lepším angažmá, ale putoval do kádru nováčka první ligy - Písku. Sedmadvacetiletý forvard nenašel v Ústí pochopení, jeho bojovná hra zakládající se na „černé práci“, pro tým nebyla dostatečně oceněna. Jenže ani v Písku to zatím nebyla z jeho pohledu žádná hitparáda. Po slibném začátku se poněkud zadrhl a na první branku čekal až do jedenadvacátého kola. Do té doby získal pouze šest gólových nahrávek. Jeho chvíle přišla až na konci listopadu a ke smůle žlutomodrých. Rozstřílel se až ve vzájemném zápase proti Slovanu a jeho skóre je smrtící. Hattrick bývalému zaměstnavateli je jistě pokaždé zajímavý.

Komu z letních odchodů přesun prospěl a kdo se zadrhl? Hlasujte v anketě.

Ústecké Lvy po minulé sezóně opustili také Andrej Novotný (Martin), František Mrázek (Landshut), Vladimír Gýna (Most) a Adam Šaffer (konec kariéry).

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže