Ú s t í n/L. - Povedenou premiéru v reprezentačním áčku mají za sebou slovenští forvardi Rastislav Špirko a Martin Šagát. Hráči Slovanu se ve výběru trenéra Filce určitě neztratili a jejich lajna byla na ledě hodně nebezpečná. Oba si navíc hned při prvním startu připsali asistenci na první slovenském gólu na turnaji.

Jaké jsou Tvé pocity z reprezentační premiéry na Německém poháru?
Výsledky příliš dobré nebyly. Dá se to ale jinak hodnotit kladně. I když jsme prohráli všechny tři zápasy, tak bylo důležité, že jsme se zápas od zápasu zlepšovali, naše hra byla o mnoho lepší. Myslím si, že v tom posledním zápase proti Švýcarsku jsme možná byli i lepším týmem. Chybělo trošku štěstí. I když se nám s Martinem nepodařilo dát gól, tak jsme jako pětka skórovali dvakrát. Jako pětka jsme měli plusovou účast na ledě. Bylo to naše první vystoupení na mezinárodní scéně v reprezentačním áčku a byla to pro nás obrovská zkušenost. Teď je jen na nás jak budeme pokračovat. Myslím si, že celkově jsme nezanechali špatný dojem. Uvidíme, jak to bude pokračovat dál. Oťukali jsme si, co ten mezinárodní hokej obnáší. Musíme na sobě neustále pracovat a zlepšovat se.

Co Vám po turnaji říkal trenér Filc?
Myslím, že největším problémem bylo časté vylučování, v některých momentech větší disciplínu a dodržování taktických pokynů. V první zápase proti Kanadě jsme skoro polovinu doby hráli v oslabení. Poté se nedostanou všichni hráči do tempa, někteří jsou při oslabeních vytěžování více a stojí to strašně moc sil. Při hře pět na pět jsme moc gólů nedostali. Inkasovali jsme hlavně v oslabeních. Byla to pro nás obrovská škola. Víme, na čem máme pracovat, víme, co ten hokej obnáší a v případě další nominace na to budeme lépe připraveni.

Bavili jste s trenérem o Vaší budoucnosti v národním týmu? On se nechal slyšet, že by chtěl stavět převážně na mladých hráčích Vaší generace....
Na takovýchto srazech chce určitě dát co nejvíce příležitostí těm mladým hráčům. Jestli pojede někdo z nich na mistrovství světa a případně kolik, to už pak záleží na výkonech hráčů a samozřejmě i na trenérovi. Myslím si, že sestava na mistrovství světa bude určitě úplně jiná. Tohle je taková příprava do budoucna, aby mladí nabrali více zkušeností a třeba za dva roky už měli na svém kontě více mezinárodních startů a mohli nahradit ty odcházející hráče bez toho, aby teprve začali sbírat první zkušenosti.

Jaký byl rozdíl postavit se místo prvoligových týmů reprezentantům Kanady, Německa a Švýcarska?
Je to určitě velký rozdíl. Myslím si, že reprezentační zápasy převyšují kvalitou každou národní soutěž. Jednoduše řečeno to je o dodržování herního systému, rychlosti, tvrdosti a všech aspektech hokeje. Je to na trošku vyšší úrovni než v národních soutěžích.

Jaký pro Tebe byl návrat do prvoligové soutěže. Po náročném týdnu Vás hned čekala dlouhá cesta do Havířova...
Minulý týden jsme toho měli hrozně moc. Ve středu jsme odehráli zápas v Chomutově, pak jsme hráli v pátek, sobotu i neděli, pondělí i úterý hned tréninky, pak ta dlouhá cesta... Snažili jsme se s Martinem navázat na to tempo z reprezentace. Určitě jsme věděli, že to nepůjde samo. Že to nebude jednoduché a musíme hrát to, co jsme hráli doteď. Makat a být prospěšný tomu týmu.

Jak zápas v Havířově hodnotíš?
Tak nebyl to nejhorší zápas. Havířov hodně dobře bránil a my jsme se někdy až moc snažili dostat před bránu. Chybělo více střel přes hráče nebo ze střední vzdálenosti. Takový je hokej. Někdy to tam padá, někdy to holt nejde. Pozitivum vidím v tom, že ve středním pásmu a hlavně v našem obranném jsme se zlepšili a že už se nám více daří dodržovat po celou dobu zápasu ten herní systém. Nedochází k těm výpadkům. V Havířově to výsledkově nevyšlo, možná tam bylo i trošku smůly, ale takový je hokej.

Děkuji za rozhovor, ať se daří!

Pocity Martina Šagáta z reprezentačního debutu naleznete v zápasovém magazínu Lion´s Revue pro utkání s Jihlavou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže