Lubošem Janderou.">
Ú s t í n/L. - Nakonec však starší a mladší žáci ústeckého Slovanu zvládli postup do finálové skupiny "A" s rezervou. Letos poprvé se totiž žákovská liga 6. - 9. tříd hrála jiným způsobem. Po polovině soutěže se elitní týmy skupiny "A" a "B" rozdělily a podle umístění tak utvořily skupinu "Finále A" a "Finále B". O žákovském hokeji v Ústí nad Labem jsme si povídali s šéftrenérem Lubošem Janderou.

Starší a mladší žáci jsou v polovině sezóny. Bez větších problémů postoupili do finálové skupiny A. Jak byste zhodnotil boje v základní skupině?
Zásadní změna systému soutěže změnila ráz soutěžních utkaní. Úvod soutěže probíhal lineárně s předešlými ročníky, avšak v průběhu, a zejména na konci, každý tým začal počítat body a přesouvat hráče pro zvýšení bodového zisku a pro postup do finálové části. Před začátkem soutěže jsem si spočítal body z předešlých ročníků, kde vycházelo, že se pohybujeme kolem pomyslného postupového 5. místa. Bylo jasné, že když budeme chtít postoupit, musíme získávat body hned od začátku, což se nám podařilo a po pár prvních kolech jsme v součtové tabulce dokonce byli na prvním místě. Tento bodový zisk z počátku soutěže byl nakonec pro postup do finále rozhodující.

Nakonec jste postoupili z celkového 4. místa s dostatečným náskokem na šestý Liberec. Byly ale chvíle, kdy jste se pohybovali opravdu dost na hraně.
Docela na tenké hraně. Měsíc říjen byl pro 8. a 9. třídu bodově katastrofický. Když k tomu přičtu ještě malé zaváhání mladších tříd, vše směřovalo k našemu přímému souboji, tři kola před koncem základní části soutěže, s Libercem. V přímém souboji jsme je však porazili 7:1 na body a bylo rozhodnuto.

Zatímco 9. a 8. třída se pohybovala kolem poloviny tabulky, výsledky dělala hlavně 7. a 6. třída.
Ano, 6. třída získala o pár bodů navíc, než se čekalo a 7. třída potvrdila své postavení z loňské sezóny (třída se probojovala na MČR - pozn. redakce). 8. třída se umístila ve své linii nejlépe a získala nejvíce bodů za poslední tři sezóny. Naproti tomu 9. třída prošla polovinou soutěže jako na houpačce. Příprava proběhla bez porážky, vstup do soutěže byl výborný, ale pak přišel zlom. Závěr nepovedeného zápasu na PZ Kladno a měsíční trápení, které naštěstí nahradili důležitými body v závěru. Umístění 6. třídy (3. místo), 7. třídy (2. místo), 8. třídy (5. místo) a 9. třídy (5. místo) potvrdilo naši pozici mezi předními celky. Vždy však bude velmi těžké toto umístění obhajovat.

Ve druhé polovině soutěže zkřížíte hokejky s týmy Slavie, Budějovic, Geus Okna Kladno, Plzně a Letců z Letňan. Co očekáváte od této novinky?
Tak určitě to bude pro kluky oživení, všechny týmy patří mezi ty, se kterými se mockrát nestřetáváme. Pro ty starší hráče, zejména pro 9. třídu, to bude dobrá konfrontace před extraligou dorostu.

Ve skupině A se z "extraligových" týmů do finálové skupiny jen těsně neprobojovaly Karlovy Vary. V naší skupině B ale vyhořel Liberec a Pardubice poměrně jasně. Může to do budoucna už něco naznačovat?
Karlovy Vary doplatily na systém soutěže. Například jejich 8. třída svoji skupinu vyhrála. Liberec a Pardubice mají dorost "B" v lize dorostu, takže jdou jiným směrem, ale Liberec rozhodující utkaní hrál v plné sestavě, přesto nedokázal ztrátu dohnat.

Hlavním posláním Žákovské ligy je výchova hráčů pro extraligový dorost, potažmo juniorku. Po loňské úspěšné sezóně se ale dorost letos výrazně trápí. Je opravdu přechod mezi 9. třídou a dorostem tak náročný?
Určitě to je pro hráče skok. Přece jenom extraliga dorostu je náročná soutěž a nemůže ji hrát úplně každý. Tady nerozhoduje kolik kdo dal gólů v 6., 7. třídě, ale rozhoduje momentální výkonnost a v týmu nastává tvrdá konkurence.

Konkurence je dobrá věc, ale ta, zdá se, v dorostu letos trochu chybí. Úspěšné ročníky 1990 a 1991 se odchodem těch starších roztrhly a mladší je zatím nedokázaly nahradit.
Většinou tým táhne starší ročník, letos tedy ročník 1991. Šest až sedm hráčů jsem před dvěma lety trénoval, když jsme obsadili s 9. třídou na MČR 3. místo. Další hráči už v loňské sezóně patřili do týmu extraligového dorostu, takže všichni hráči hrát hokej umí a teď záleží jen na nich, aby své postavení v tabulce zlepšili. Do konce soutěže zbývá ještě dost zápasů. Bude rozhodovat každý bod a věřím, že to kluci dotáhnou.

Jaký bude nyní, po postupu týmů do finále A, cíl sezóny? Budete hrát striktně na výsledky nebo uvažujete o tom, že ti nejlepší budou pravidelně hrát o třídu výš?
Hned po postupu jsme od pondělí zavedli posuny hráčů na tréninky o kategorii výše (jedná se obecně o 5 - 7 hráčů od 5. třídy po 9. třídu). Tito hráči ve svých třídách patřili k nejlepším, ale do konce sezóny je dlouhá doba a mohou se projevit v tom nejlepším světle i další hráči. Do zápasů se staršími určitě kluci naskočí, musíme však přihlédnout k počtu hráčů (přijdou třeba nemoci, zranění) a nemá cenu, aby jedna třída nastoupila s 20 hráči do utkání a druhá například jen s 12 hráči. Vše je na domluvě mezi trenéry, ale směr je jasný. Dát šanci mladým a talentovaným hráčům, protože už teď se rozhoduje, jestli příští rok své postavení obhájíme. Vím, že před námi je ještě spousta práce.



Systém soutěže

Družstva hrála nejprve ve své skupině dvoukolově, každý s každým, celkem 18 kol.
Družstva na 1. až 5. místě skupiny B se po sečtení výsledků 6. až 9. třídy účastní Finále A. Body z první části se nezapočítávají, hraje se opět dvoukolově každý s každým, tj. 18 kol.
Družstva na 6. až 10. místě skupiny B se po sečtení výsledků 6. - 9. třídy účastní Finále B. Body z první části se nezapočítávají, hraje se opět dvoukolově každý s každým, tj. 18 kol.
Výsledky ve finálových skupinách se již nesčítají a každá třída tentokrát hraje sama za sebe. První a druhý tým Finále A postupuje přímo na MČR. Tam je po kvalifikaci doplní dvě nejlepší mužstva ze skupin F, G a H.

Konečná součtová tabulka 6. - 9. tříd, skupina B

Pořadí

Tým

Z

V

R

P

Skóre

Body

1. Sparta Praha
72
58
3
11
552:178 119
2. HC Litvínov 72
50
4
18
404:225104
3. BK Ml. Boleslav
72
47
4
21
312:222 98
4. HC Ústí n. L.
72
41
8
23
337:199 90
5. HC Hr. Králové
72
38
9
25
284:254 85
6. HC Liberec
72
33
7
32
318:29173
7. PZ Kladno
72
23
8
41
211:326 54
8. HC Pardubice 72
18
10
44
254:373 46
9. KLH Chomutov
72
13
4
55
221:497 30
10. HC Most
72
10
1
61
204:532 21

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ústí nad Labem - Jak jsme Vás již informovali začátkem března ohledně nové identity A-týmu, který v nové sezoně bude vystupovat pod názvem HC Slovan Ústečtí Lvi a zároveň bude mít vlastní webové stránky a sociální sítě. Je potřeba dodat, že stávající web slovanusti.cz, facebookové a instagramové stránky se budou věnovat dění kolem mládeže Slovanu. Budeme Vás informovat podrobně o dění kolem mladých nadějích Slovanu a celkové práce všech trenérů a lidí kolem mládeže.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže